Σερβοβόσνιος πρόεδρος: “Δύσκολη πλέον η επιβίωση της Βοσνίας” – Ετοιμάζει ένωση με την Σερβία;

 

Η Βοσνία μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλη έκρηξη στα Βαλκάνια – Θα βάλει ξανά το “χέρι’ του ο Ερντογάν;

ΟΣερβοβόσνιος πρόεδρος, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε το αυτονόητο για ένα τεχνητό κράτος σαν την Βοσνία, η οποία  ουσιαστικά δεν διαθέτει πολίτες που έχουν “βοσνιακή” συνείδησ.

Μιλώντας ο ίδιος στις Βρυξέλλες για τον παρεμβατισμό της διεθνούς κοινότητας ο οποίος οδήγησε την χώρα  σε μια πολιτική ζωή που δεν δύναται να βασιστεί στην συναίνεση, διότι αυτή απλά δεν υπάρχει.

“Η Βοσνία έχει αιχμαλωτιστεί στην ψευδαίσθηση της διεθνούς κοινότητας και της βοσνιακής συνείδησης η οποία είναι ανύπαρκτη. Η χώρα δεν μπορεί να έχει μια πραγματική πολιτική ζωή στην οποία υπάρχουν τρία ξεχωριστά έθνη που πρέπει να συνεργαστούν με συναίνεση, αλλά συνεχώς δέχονται έξωθεν επιβουλές”, δήλωσε ο Ντόντικ για την ATV.

Ο Ντόντικ υπενθύμισε ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και αυτή η αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν θα απεμπολήσουν οι Σερβοβόσνιοι ποτέ.

“Αυτό το δικαίωμα θα το ασκήσουμε. Στις επικοινωνίες μου που δεν είναι ασήμαντες, μπορώ να αναγνωρίσω πράγματα που είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, σε ένα φόρουμ στις Βρυξέλλες, διεξάγεται μια συζήτηση σε πολύ υψηλό επίπεδο σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους και την γνώμη των Σερβοβόσνιων όμως, που επιθυμούν ένωση με την Σερβία”, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Ντόντικ δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα ότι όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα πρέπει να αποκτούν αυτόματα την σερβική υπηκοότητα.

“Προσπαθώ να πείσω τις αρχές της Σερβίας να αποδεχθούν την αυτόματη χορήγηση της σερβικής ιθαγένειας για τους πολίτες της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό το αόρατο ψέμα που ονομάζεται Βοσνία δεν μπορεί να επιζήσει για πολύ ακόμα σε μια κατάσταση που ο σερβικός λαός θα υποβαθμίζεται συνεχώς”,  δήλωσε ο Ντόντικ.

Υπενθυμίζουμε προ μηνών άρθρο μας σύμφωνα με το οποίο η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (ΟΒΑ) είχε ετοιμάσει μια έκθεση που ανέφερε ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες στη Σερβία, διεξάγουν μυστικές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες εκπαιδεύουν μια μεγάλη επίλεκτη παραστρατιωτική δύναμη με Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, την Δημοκρατία Σέρπσκα, αλλά και Σκοπιανούς εθνικιστές από τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τη Βοσνιακή υπηρεσία πληροφοριών, αυτές οι ασκήσεις φέρεται να διήρκεσαν 15 ημέρες και διεξήχθησαν με την άδεια της ηγεσίας του κράτους και του στρατού της Σερβίας.

Οι εκπαιδευτές ήταν Ρώσοι στρατιωτικοί της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (GRU), στους οποίους η Σερβία παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη μέσω της βάσης στο Νις.

Μια εμπιστευτική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα Evening News ισχυρίζονταν ότι η Βοσνιακή υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θέλει ”να προκαλέσει ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη”, η οποία θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και σε αυτό αντιτίθενται σθεναρά οι Σεβοβόσνιοι.

Ο Σέρβος επικεφαλής των Σερβοβόσνιων, Μίλοραντ Ντόντικ, αναφέρει ότι στα Τίρανα, το Σεράγεβο και την Ποντγκόριτσα υπάρχουν κέντρα για την καταπολέμηση της Ρωσίας, που ελέγχονται από βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Βαλκάνια αποτελούν από καιρό μια πολύ προβληματική περιοχή και ταυτόχρονα μια ζώνη ειδικής επιρροής πολλών παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων που δραστηροποιούνται ενεργά εδώ και χρόνια.

Η Τουρκία κατά κύριο λόγο θα προσπαθήσει να διεισδύσει σε Βουλγαρία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο κάνοντας τη “βρώμικη δουλειά” για τη δύση όπως φαίνεται, με κύριο σχέδιο την αλβανική επέκταση για τον έλεγχο της περιοχής.

loading...