Προς επαναπροσέγγιση Αθήνας-Μόσχας: Έρχεται Ελλάδα ο Πούτιν

 Σημαντική εξέλιξη

Oι Ρώσοι στέλνουν απανωτά μηνύματα στην Ελλάδα και δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την χώρα μας στα ”χέρια” των ΗΠΑ. Η Μόσχα με απανωτά ”χτυπήματα” τις τελευταίες δύο εβδομάδες προετοίμασαν το έδαφος. 

Αρχικά έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα για τα 12 ν.μ. Σε ανάρτηση της στο Twitter η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα σημειώνει:  “Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ‘ακρογωνιαίο λίθο’ του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών”. Και προσθέτει: “Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο”.

Τι οδήγησε σε αυτή την ξαφνική ρωσική ευαισθητοποίηση για τα θέματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου;

 

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή είναι πάγιο, διότι το Αιγαίο αποτελεί την φυσική συνέχεια των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, άρα ελέγχει την πρόσβαση της Ρωσίας στις “θερμές θάλασσες”.

Επιπλέον, η επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα στα τέλη του μηνός αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ανοίγματα της Μόσχας προς την ελληνική πλευρά και μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα – επί του οποίου, υπογραμμίζουν ρωσικές πηγές, οι θέσεις των συμμάχων της Αθήνας είναι λιγότερο σαφείς και κατηγορηματικές.  

Εν συνεχεία με μία ανάρτηση όλο νόημα, το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανέβασε εικόνα με την βύθιση του οθωμανικού Στόλου στο Ναυαρίνο, όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμα. 

Επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα 

Εντός του 2021 αναμένεται στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει επιλεγεί να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Η πρόταση έχει σταλεί εδώ και καιρό στο Κρεμλίνο, όπως και σε άλλες ηγεσίες, οι επικεφαλής των οποίων έχουν προσκληθεί στην Ελλάδα και όπως φαίνεται η Μόσχα την αποδέχθηκε.

Η επικείμενη επίσκεψη Πούτιν αναμένεται να ανακοινωθεί στις 26 Οκτωβρίου από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα.

loading...