ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΕΝΩ ΕΙΧΑΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ;

ΟΡΟΙ ΝΙΚΗΣ:ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΥΨΥΧΙΑ ΜΑΧΗΤΩΝ 




του Στέλιου Παπαθεμελή* 
    Η δήλωση που ακολουθεί είναι, δυστυχώς, τού Πρωθυπουργού τής Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη: «Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια Επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την Αμερικανική Επανάσταση. Και νομίζω ότι θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν, αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Και αυτά είναι πάρα πολλά».
 Αυτά για τους αμαθείς. Για τους «ειδότες» ανάγνωση και γραφή τα πράγματα είναι βαθύτατα διαφορετικά. Τα ξεκαθάρισε ο Τόμας Τζέφερσον λέγοντας: «Τρέμω για την χώρα μου όταν σκέφτομαι πως  Θεός είναι δίκαιος»! 
Όχι εμείς δεν τρέμουμε για τη δική μας χώρα όταν σκεφτόμαστε ότι ο Θεός είναι δίκαιος. Δοξάζουμε τον Θεό για αυτό που είναι!
   Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (Ιστορικά, σ.43) συνοψίζει τα αίτια της νίκης των Ελλήνων στον Μαραθώνα (490 π.Χ): α) στην ομοψυχία τού αθηναϊκού λαού και β) στην ευψυχία των μαχητών. Είχε προηγηθεί η νομοθεσία του Κλεισθένη. 
Έπαιξε βαρυσήμαντο ρόλο η ψυχολογική προετοιμασία των Αθηναίων από την συγκλονιστική παράσταση τού έργου τού Φρυνίχου «Μιλήτου Άλωσις». 
Και φυσικά δεν έχει μικρότερη σημασία η αρχιστρατηγία τού Μιλτιάδη. Οπότε «Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν» κατά το νικητήριο επίγραμμα τού Σιμωνίδη.
   Δεν αρνούμαστε τη σημασία της Αμερικανικής επανάστασης, αλλά οι Έλληνες δεν είχαμε κάποιο λόγο να την αντιγράψουμε . Έχουμε   το «πρωτότυπο» στα χέρια μας. Δεν χρειαζόμαστε αντίγραφο!
 Ο τρελλός του γειτονικού «χωριού» (Ερντογάν λέγεται) εξακολουθεί να παραληρεί. Τώρα παραμιλάει για …«οθωμανική ειρήνη» στη περιοχή! 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...