Ανώτερος βαθμολογικά τώρα ο Ευάγγελος από τον Ελπιδοφόρο…






 του Δρος. Δημήτρη Ρομποτή*

Σε κίνηση ματ προέβη την περασμένη εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, βγάζοντας, δια πρεσβειών Οικουμενικού Πατριαρχείου, από τη μέση δύο ιεράρχες που υποτίθεται είχαν σηκώσει δικό τους μπαϊράκι. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος τιμωρήθηκε με αργία έως τα Χριστούγεννα, ενώ ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος έφυγε δια προαγωγής σε Μητροπολίτη Σάρδεων, Σούργελων, τρέχα γύρευε δηλαδή. Η πρώτη ανάγνωση της εξέλιξης αυτής είναι ότι ο Ελπιδοφόρος αποφάσισε να πατήση πόδι και να εξουδετερώση κάθε εμπόδιο προκειμένου να δημιουργήση νέα κατάσταση εδώ στις ΗΠΑ. Για αυτό στην ίδια ανακοίνωση του Οικ. Πατριαρχείου αναφέρεται ότι καταργείται και το σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής με προοπτική να συνταχθή άλλο που να …αντανακλάνη τις νέες πραγματικότητες. Η άλλη ανάγνωση όμως είναι πιο σύνθετη και αρκετά πιο …βυζαντινή. Ο Μεθόδιος είναι 47 χρόνια ιεράρχης, ίσως περισσότερα κι’από τον οικουμενικό πατριάρχη, είναι δε σοβαρός, μετρημένος και όχι της αυτοπροβολής, άρα ηγετικός πόλος που με τη βοήθεια κάποιου …αγρίου πνεύματος θα μπορούσε να του δημιουργήση προβλήματα παίζοντας κατενάτσιο αν μη τί άλλο. Δεν είναι λοιπόν μόνο για να βοηθήση τον Ελπιδοφόρο που τον τιμώρησε ο οικουμενικός, ήταν παράλληλα μια υπενθύμιση αναφορικά με το “who is the boss”. Και ένα σαφές μήνυμα προς τους άλλους ιεράρχας ότι δεν κωλώνει με κανέναν, όσο δυνατός κι’αν είναι! Αισθητικά και ηθικά πάντως, δεν του ταίριαζε τέτοια σφαλιάρα του Μεθοδίου σ’αυτή την ηλικία για “κανονικά παραπτώματα” τόσο …σοβαρά που δεν αναφέρονται καν στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφήνοντας χωρίς λόγο να αιωρούνται και σκιές…

Το “παραστράτημα” του Μεθοδίου, όπως αναφέρουν πηγές της στήλης στην Αγία …Εξέδρα, ήταν η πρωτοβουλία του να κάνη τηλεφωνική “διάσκεψη” με άλλους μητροπολίτες ύστερα από την ανακοίνωση πρότασης του π. Αλεξ Καρλούτσου που προέβλεπε υποχρεωτική συνταξιοδότηση των ιεραρχών πέραν κάποιας ηλικίας. Αυτό στην εκκλησιαστική γλώσσα λέγεται “τυρεία”, ένα είδος συνωμοσίας δηλαδή. Kαι τον μέν τύρον πολλοί πατριάρχες ηγάπησαν, τη δε τυρεία ουδείς! Αντικειμενικά πάντως, οι ιεράρχες μας δεν διαθέτουν πραγματικές τυροκομικές ικανότητες αν και παραδοσιακά οι ιερείς επιδίδονται στην τυρεία με θαυμαστά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στον χώρο της αιρετικής Δύσεως. Το Ροκφώρ, για παράδειγμα, το γνήσιο, όχι το μπλού τσίιζ, επινοήθηκε σε γαλλικό μοναστήρι. Η Ενωσις Ελλήνων Τυροκόμων “Ξυνή Μυζήθρα” έχει κάνει κατ’επανάληψιν διαβήματα προς τον Οικουμενικόν Θρόνον δια την ατυχήν χρήσιν της λέξεως τυρεία εκ μέρους του.

Σύμφωνα λοιπόν με την “φετφά” του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πάντα σε άπταιστη Ελληνιστική Κοινή – τα καλά να λέγονται – η αργία στον Μεθόδιο θα ισχύση μέχρι τα Χριστούνεννα χωρίς να διευκρινίζεται αν καλύπτη και τη γιορτή αυτή καθεαυτή, δηλαδή την 25η Δεκεμβρίου, μην αφήνοντας άλλη επιλογή στον ιεράρχη παρά να γιορτάση σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο! Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες π(λ)ηγές, τοποτηρητής της μητρόπολης μέχρι τα Χριστούγεννα αναλαμβάνει, “σεπτή εντολή”, ο επίτιμος Μητροπολίτης Βοστώνης, Πάσης Νέας Αγγλίας και Πάπας Αμερικής Θεόδωρος …(χιχιχιχιχι!)*

Ενας σοβαρός εκκλησιαστικός ηγέτης που σέβεται τον εαυτό του, δεν εμπιστεύεται πρώτα και κύρια τους “δικούς” του ιεράρχες για αυτό φροντίζει πάντα να σπείρη έριδες μεταξύ τους ώστε να υπονομεύη ο ένας τον άλλον και να τον αφήνουν στην ησυχία του. Ο Βαρθολομαίος, πιστός στις παραδόσεις του θρόνου του, ενήργησε με βυζαντινή πανουργία. Φοβούμενος την εκρηκτική αντίδραση του Ευαγγέλου – έτσι και σκάση oi ατομικές της Χιροσίμας και του Ναγκασακίου θα μοιάζουν πασχαλινές τρακατρούκες συγκριτικά – τον έβγαλε από τη μέση δια της προαγωγής! Το ίδιο έκανε και με τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα όταν τον “προήγαγε” σε Μητροπολίτη Χαλ(βα)δίας μόνο που αυτός δεν μάσησε κι’αποχώρησε στην Πορτογαλία. Οπως γίνεται με τους στρατιωτικούς που δεν γουστάρουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα: τους προάγουν σε στρατηγούς και τους στέλνουν σπίτι τους! Η περίπτωση του Ευαγγέλου βέβαια διαφέρει, διότι η προαγωγή του σε κανονικό μητροπολίτη, έστω και ανύπαρκτης μητρόπολης, αφήνει αισιόδοξα περιθώρια για το παρόν και το μέλλον. Αφενός βγάζει το άχτι του γιατί τώρα είναι βαθμολογικά ανώτερος από τον Ελπιδοφόρο, την εξουσία του οποίου άλλωστε αμφισβήτησε κατ’επανάληψιν – ο αρχιεπίσκοπος και οι οι μητροπολίτες στην Αμερική είναι ουσιαστικά τιτουλάριοι, δεν έχουν τη δύναμη και τα προνόμια των κανονικών μητροπολιτών. Ο Αθηνών και “Πάσης” (όχι και τόσο πάσης με έξι εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες) Ελλάδος ή ακόμη και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να πάνε στη Λευκάδα, επί παραδείγματι, θα πρέπη να λάβουν την άδεια του τοπικού μητροπολίτη. Ο Ευάγγελος πλέον είναι κανονικός μητροπολίτης, έστω και σε μητρόπολη-μαϊμού. Σαν να λέμε υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υπουργός πάντως! Από την άλλη και ο Ελπιδοφόρος είναι ευχαριστημένος αφού παραμέρισε ένα υπέρβαρο εμπόδιο χωρίς να ανοίξη ρουθούνι…

Οσον αφορά στο μέλλον, με την προαγωγή του ο Ευάγγελος έρχεται πιο κοντά στο Φανάρι, αναβαθμίζεται σε “πλέυ-μέικερ” τρόπον τινά και όταν με το καλό ο Ελπιδοφόρος θα γίνη οικουμενικός πατριάρχης ανεβαίνει πολύ το κασέ του για να επανέλθη ως αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Ισως για αυτό και δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής, παρόλο που πληροφορήθηκε την “προαγωγή” του από τις ιστοσελίδες και υπό άλλες συνθήκες θα τα είχε πάρει στο κρανίο. Ζυγίζει – δεν ζυγίζεται πάντως γιατί εκεί δεν υπάρχει ελπίδα – και περιμένει… Η χρυσή εφεδρεία Ευάγγελου είναι εκ μέρους του πατριαρχείου και μια υπόμνηση προς τον Ελπιδοφόρο σε περίπτωση που ως νέος …κακοστρατήση. “Κουνήσου αν σου βαστάη και έχω τον Ευάγγελο οπλισμένο και παρά πόδα”, είναι να σαν να του λέη ο οικουμενικός.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω την άποψη ότι καλό θα είναι ο Βαρθολομαίος να τακτοποιήση τα της διαδοχής του όντας εν ζωή. Οπως έκανε και ο Δον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας που όταν τον πνίξανε τα σκάνδαλα παραιτήθηκε υπέρ του γιού του προκειμένου να σωθή η μοναρχία. Ο οικουμενικός δεν βρίσκεται στην ίδια δεινή θέση με τον Χουάν Κάρλος, αλλά κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε. Χωρίς να θέλω να του τη χαλάσω του Ελπιδοφόρου, συμφωνώ με την εκφρασθείσα προ ετών άποψη του π. Αλεξ Καρλούτσου ότι ο επόμενος οικουμενικός πατριάρχης καλύτερα να είναι Ρώσσος (έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ιεράρχες ρωσσικής καταγωγής). Ετσι θα κοπή κάπως και η φόρα της Μόσχας. Καλό είναι όλα αυτά να πάρουν τον δρόμο τους όσο ο οικουμενικός ακόμη ζη και τα έχη τετρακόσια…

Μέχρι τότε όμως, εμείς τελούμε εν αναμονή του νέου συντάγματος που θα επιβεβαιώνη το εκκλησιαστικό μας καθεστώς ως σύγχρονων “ραγιάδων”! Φυσικά, εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται και με τον Βαρθολομαίο δεν μπορείς να πης ότι βαριέσαι. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος φαίνεται ότι το τραβάει στα άκρα και είναι αποφασισμένος να σπάση αυγά προκειμένου να επιβληθή. Ας προσέξη μόνο μην σπάση και το τηγάνι…

Για λόγους γλωσσικής αισθητικής και απόλαυσης παραθέτω εν εσυνεχεία τη σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Σήμερον, Πέμπτην, 8ην Ὀκτωβρίου 2020, τρίτην ἡμέραν τῶν ἐργασιῶν αὐτῆς τοῦ τρέχοντος μηνός, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἠσχολήθη, μεταξύ ἄλλων, διεξοδικῶς μέ θέματα τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς καί ἐθεώρησεν ἐκθέσεις τοῦ οἰκείου Ἀρχιεπισκόπου Σεβ. κ. Ἐλπιδοφόρου, ἔλαβε δέ τάς ἑξῆς ἀποφάσεις:

α) ἀνέστειλε τήν ἰσχύν τοῦ Συντάγματος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς μέ τήν προοπτικήν συστάσεως μικτῆς Ἐπιτροπῆς ἐξ ἀντιπροσώπων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς πρός σύνταξιν νέου τοιούτου.

β) ἐπέβαλε τῷ Σεβ. Μητροπολίτῃ Βοστώνης κ. Μεθοδίῳ τήν ποινήν τῆς ἀργίας μέχρι τῆς Ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων διά τά εἰς ἅ ὑπέπεσε κανονικά παραπτώματα.

γ) μετέθεσε τόν Σεβ. Μητροπολίτην Νέας Ἰερσέης κ. Εὐάγγελον εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Σάρδεων καί ὥρισε Πατριαρχικόν Ἐπίτροπον ἐν τῇ οὑτωσί χηρευσάσῃ Ἐπαρχίᾳ Νέας Ἰερσέης τόν Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς κ. Ἐλπιδοφόρον.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».

*Στην αδιαίρετη Ορθόδοξη Καθολική Αποστολική Εκκλησία υπάρχουν δύο πάπες. Ο ένας είναι της Ρώμης και ο άλλος ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας που αποκαλείται και Πάπας Αφρικής. Εδώ στις ΗΠΑ έχουμε τρίτο και …μακρύτερο!

*Ο Δρ. Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι δε τελειόφοιτος Διδακτορικού, αλλά δεν έχει λάβει πτυχίο για οικονομικούς λόγους, από τη Μεγάλη του Γένους …Χολή!

ΥΓ: 1) Αλλο μαχαραγιάς κι’άλλο …ραγιάς!

https://www.neohellenika.com/

loading...