Πρόβα ρήξης Ελλάδας και Τουρκίας – Οι χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις με φόντο το Αιγαίο

 Δεν συνέβη τυχαία αυτό την Πέμπτη…

Μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν συμβαίνει αυτό που σύντομα δεν αποκλείεται να το ζήσουμε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που ενδεχομένως θα σημάνει ραγδαίες εξελίξεις στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, το Αζερμπαϊτζάν κάλεσε χθες τον πρεσβευτή του στην Ελλάδα να επιστρέψει στο Μπακού για διαβουλεύσεις για συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων, αρμενικής καταγωγής, στην σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το αζερικό ΥΠΕΞ, Αρμένιοι πολίτες από ξένες χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν φτάσει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και συμμετέχουν στην «επιθετική ενέργεια των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου».

 «Ειδοποιήσαμε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι άτομα αρμενικής καταγωγής έχουν φτάσει στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν από το εξωτερικό, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Έχουμε ζητήσει έρευνα. Έπειτα από την απόφαση της ελληνικής πλευράς να ανακαλέσει τον πρέσβη της για διαβουλεύσεις, ο πρεσβευτής της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν καλείται στο Μπακού για διαβουλεύσεις» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του αζερικού ΥΠΕΞ.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη, ανάκληση του Έλληνα Πρέσβη από το Μπακού και ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών πως προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν για τους ισχυρισμούς του Μπακού περί δήθεν ανοχής του ελληνικού κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «απολύτως ανυπόστατους και προσβλητικούς» τους ισχυρισμούς του Μπακού για ανοχή της Ελλάδας σε προετοιμασίες τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Θυμίζουμε πως το Αζερμπαϊτζάν είχε δείξει νωρίς τις προθέσεις του με την άκρως επιθετική υποδοχή του νέου Έλληνα Πρέσβη στο Αζερμπαϊτζάν Νικολάου Πιπερίγκου από τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγιεφ την Τέταρτη 2 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ, πιστός σύμμαχος του Ερντογάν, είχε κατηγορήσει την Ελλάδα και την Κύπρο ότι συνεργάζονται με την Αρμενία ενώ δεν παρέλειψε να ταχθεί υπέρ των παράνομων ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ρήξη μεταξύ Ελλάδας και των τουρκογενών Αζέρων συνιστά ίσως πρόγευση σε σχέση με το τι έρχεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικά όταν η Άγκυρα επιμένει στην επιθετική πολιτική της.

loading...