Μ.Ζαχάροβα: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Γαλλίας και Γερμανίας – Επιδιώκουν αντιρωσικό συνασπισμό»

Η Γαλλία και η Γερμανία, προφανώς, σκοπεύουν να ηγηθούν ενός αντι-ρωσικού συνασπισμού όπως φαίνεται μετά τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών τους σχετικά με την υπόθεση Ναβάλνι, τόνισε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο δήλωναν ότι θα στείλουν προτάσεις σε ευρωπαϊκές χώρες για την επιβολή κυρώσεων σχετικά με την υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου, Αλεξέι Ναβάλνι. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο «επανειλημμένα» κάλεσαν τη Ρωσία «να φωτίσει» τις συνθήκες δηλητηρίασης του Ναβάλνι και να εντοπίσει όσους διέπραξαν το έγκλημα, αλλά η Μόσχα δεν έχει ακόμη δώσει πειστικές εξηγήσεις.

 «Η δήλωση των δύο υπουργών, απαράδεκτη σε περιεχόμενο και τόνο, σηματοδοτεί την κατηγορηματική απροθυμία του Παρισιού και του Βερολίνου να υπολογίσει τα γεγονότα που έχουν επανειλημμένα παρουσιάσει Ρώσοι εκπρόσωποι. Αντί της σωστής συνεργασίας με τη Ρωσία, προκειμένου να διευκρινιστούν οι περιστάσεις του τι συνέβη στον Ναβάλνι, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν πλέον στραφεί σε απειλές και απόπειρες εκβιασμού εναντίον μας» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν βυθιστεί σε «ίντριγκες στα παρασκήνια».

«Οι εκκλήσεις της Ρωσίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσω του ΟΑΧΟ για λήψη εξηγήσεων σαμποτάρονται ανοιχτά. Προφανώς, η Γαλλία και η Γερμανία ηγούνται τώρα ενός αντι-ρωσικού συνασπισμού που δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις διαβεβαιώσεις δέσμευσης για σχέση μεταξύ εταίρων» δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Από την πλευρά μας, επιβεβαιώνουμε: εάν οι συνάδελφοί μας είναι έτοιμοι να επανεξετάσουν αυτήν την αντιπαράθεση και να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες υπαγόρευσης, οι δυνατότητες εξομάλυνσης του διαλόγου είναι ανοιχτές. Εάν όχι, θα βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα» τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου.

 

loading...