“ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΕΙΤΕ ΣΟΥΒΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΞΙΦΗ Ή ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΟΜΑΔΙΚΩΣ”

1912: Η 4η Ελληνική Μεραρχία απελευθερώνει τα Σέρβια. Οι τούρκοι πριν αναχωρήσουν σφάζουν 70 κατοίκους!

Από την ηµέρα της έκρηξης του πολέµου οι Τούρκοι συνέλαβαν και έκλεισαν στην φυλακή από τα Σέρβια και τα γύρω χωριά οµήρους, ιερείς, δασκάλους και προύχοντες για να προλάβουν, όπως έλεγαν, τυχόν εξέγερση των ντόπιων Ελλήνων. Όταν στις 9 Οκτωβρίου έµαθαν ότι είχε «σπάσει» η αντίσταση του τούρκικου στρατού στο Σαραντάπορο άνοιξαν τις φυλακές, ελευθέρωσαν πρώτα τους Τούρκους κατάδικους, τους έδωσαν τουφέκια και έπειτα έβγαλαν και τους Έλληνες «οµήρους». Τότε έγινε το µεγάλο «µακελειό». Πολύ λίγοι από τους οµήρους γλύτωσαν. Εκείνη την νύχτα τους σκότωσαν όλους είτε σουβλίζοντάς τους µε τα ξίφη ή σκοτώνοντάς τους µε πυροβόλα όπλα οµαδικώς!

117 Εθνοµάρτυρες προστέθηκαν στους είκοσι Αξιωµατικούς και 164 οπλίτες, που µε την θυσία τους το διήµερο εκείνο άνοιξαν τον δρόµο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Σωροί καταµατωµένων νεκρών, γράφει ο Μηνάς Μαλούτας, αποκαλύφθηκαν στα μάτια των πρώτων Σερβιωτών που βγήκαν από τα σπίτια τους µετά την είσοδο των Ελληνικών στρατευµάτων. Μεταξύ αυτών διακρίναµε και εµείς, γυµνό µε µία σφαίρα στο σώµα του, τον αείµνηστο δάσκαλό µας Κων/νον Κάρπον, τον οποίον πριν λίγες μέρες είχαν απαγάγει από το σχολείο µας.

Η σημασία της νίκης των τιμημένων Ελληνικών όπλων στο Σαραντάπορο ήταν καθοριστική όχι μόνο για την έκβαση του ίδιου του πολέμου αλλά και για το παρόν και μέλλον της Ελληνικής φυλής.

Η νίκη αυτή αναπτέρωσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων οπλιτών και αξιωματικών, ενώ ο δρόμος για την Θεσσαλονίκη ήταν πλέον ορθάνοιχτος, χωρίς άλλο σοβαρό φυσικό εμπόδιο.

Η ανώτατη ηγεσία του Γενικού Επιτελείου κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στρατιωτών.

Ο Ελληνικός στρατός ξέπλυνε την ντροπή του επαίσχυντου 1897, οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης άρχισαν να λογαριάζουν τον Ελληνικό στρατό ως σημαντικό παράγοντα στα Βαλκάνια, ενώ όλο το Ελληνικό έθνος πίστεψε ξανά στις δυνάμεις του.

Οι απώλειες των Τούρκων, παρά το ότι ήταν αμυνόμενοι και προστατεύονταν από τα οχυρά, ήταν επίσης τεράστιες, γεγονός που συντέλεσε στην κατακόρυφη κάμψη του ηθικού τους στις επόμενες μάχες του πολέμου.

kozan.gr.

loading...