Η Ρωσία Εξαλείφει Τουρκικά Αεροπλάνα-Ρομπότ από τον Αρμενικό Εναέριο Χώρο

To θαυματουργό ρωσικό αντίδοτο «Κρασούκα» πόσο άραγε να στοιχίζει;

STEPHEN BRYEN/ Ασία Times/ 

Ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha στην περιοχή εκπαίδευσης Nikolo-Aleksandrovsky στην περιοχή της Σταυρούπολης. Φωτογραφία: AFP/Denis Abramov/Sputnik

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου είναι γνωστό ως “Belladonna”, ένα δηλητηριώδες φυτό που παίρνει το όνομά του από τις γυναίκες της Αναγέννησης που χρησιμοποίησαν το εκχύλισμα του για βάμματα που διέστελλαν τις κόρες των ματιών τους, για να τις κάνουν πιο ελκυστικές.

Ενώ belladonna μεταφράζεται σε “όμορφη γυναίκα” στα ιταλικά, στα ρωσικά έχει μια δεύτερη έννοια: είναι το όνομα ενός ρωσικού ηλεκτρονικού συστήματος εμπλοκής που τώρα πιστώνεται με την κατάρριψη τουλάχιστον εννέα τουρκικών αεροπλάνων ρομπότ Bayraktar που χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Αν αληθεύει –και κανείς δεν το έχει αρνηθεί– το σύστημα λειτουργεί τώρα γύρω από την ευαίσθητη ρωσική στρατιωτική βάση στο Gyumri της Αρμενίας, μακριά από την περιοχή συγκρούσεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στα ρωσικά, η Μπελαντόνα είναι γνωστή ως “Κρασούκα”. Το σύστημα εμπλοκής Krasukha μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αρμενία για να αντιμετωπίσει την επιτυχή χρήση τόσο οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως το Bayraktar όσο και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, όπως το ισραηλινής κατασκευής γνωστό ως Harop .

Οι Τούρκοι έχουν διαφημίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του Μπαϊρακτάρ σε τρία πολεμικά θέατρα – Συρία, Λιβύη και τώρα στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν κυκλοφορήσει πολλά βίντεο της φονικής δράσης του drone με την ανατίναξη τανκς, θωρακισμένων οχημάτων και φορτηγών και τον θάνατο πολλών στρατιωτών.

Το Μπαϊρακτάρ είναι ένα αρκετά συμβατικό οπλισμένο drone, που πλοηγείται στην περιοχή-στόχο χρησιμοποιώντας GPS. Το σύστημα πολυφασματικής κάμερας Wescam MX-15D που φέρει κατασκευάζεται στον Καναδά, ενώ ο κινητήρας BRP-Rotax ισχύος περίπου 100 ίππων παράγεται στην Αυστρία.

. Ο Καναδάς έχει σταματήσει την πώληση του συστήματος κάμερας Wescam στην Τουρκία λόγω της χρήσης του σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αλλά ο Καναδάς έχει σιωπήσει σχετικά με τις εξαγωγές κινητήρων Rotax, αν και η αυστριακή εταιρεία παραγωγής των ανήκει στην μητρική καναδική εταιρεία Bombardier Recreational Products.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν και άλλα εξαρτήματα του Bayraktar που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

΄Ενας αξιωματούχος βαδίζει μεταξύ θραυσμάτων αζερικών αεροπλάνων καταρριφθέντων σε πρόσφατες συγκρούσεις.

Το Krasukha είναι ένας ευρυζωνικός πολυλειτουργικός σταθμός παρεμβολών που κατασκευάζεται από το kret («ραδιο ηλεκτρονικές τεχνολογίες επαγρύπνησης), τμήμα του ομίλου Rostec. Από το 2014, η εταιρεία υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις για τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία και στην Κριμαία. Το συγκρότημα KRET αποτελείται από περισσότερες από 70 εταιρείες-μέλη στον τομέα της ηλεκτρονικής, κατανεμημένες σε όλη τη Ρωσία, ενώ η ίδια λειτουργεί ως κατασκευαστική εταιρεία χαρτοφυλακίου με περίπου 50.000 υπαλλήλους.

Το Krasukha σχεδιάστηκε κυρίως για να προστατεύει περιοχές μέσα και γύρω από τις στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας, όπου ο ισχυρός πομπός του μπορεί να αδειάσει τα αερομεταφερόμενα ραντάρ. Οι Ρώσοι, ωστόσο, έχουν επίσης βρει το krasukha αποτελεσματικό για την εξουδετέρωση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Krasukha χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην υπεράσπιση της Αεροπορικής Βάσης Hmeymim στη Συρία που δέχθηκε επίθεση

από σμήνη εξοπλισμένων drones. Μια προηγηθείσα παρόμοια επίθεση είχε προκαλέσει σοβαρές ζημίες στην βάση, καταστρέφοντας μερικά αεροσκάφη και προκαλώντας σοβαρή ανησυχία στους Ρώσους για την ευπάθεια της βάσης. Σε βαθμό που το ρωσικό υπουργείο αμύνης έφερε στη Ρωσία μερικά από τα drones που είχαν καταρριφθεί και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την διάδοση της τεχνολογίας των ιπταμένων ρομπότ στην Μέση Ανατολή.

Οι Ρώσοι μπορεί επίσης να παραπονέθηκαν για την Κίνα, η οποία προμήθευσε τις μηχανές, τις κάμερες, τους δέκτες GPS και τα ραδιόφωνα στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από τους Τζιχαντιστές και άλλους επί τόπου στην Συρία. Αλλά, φυσικά, δεν ήθελαν να προκαλέσουν προβλήματα με τον σύμμαχό τους στο Πεκίνο. Για την ιστορία, οι Ρώσοι είπαν ότι τα drones δεν προκάλεσαν ζημιές.

Ο ρωσικός Τύπος ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar καταρρίφθηκαν στις ή περί τις 19 Οκτωβρίου. Μερικές φωτογραφίες από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που συνετρίβησαν έχουν κυκλοφορήσει από την Αρμενία και έχουν εμφανιστεί στον ρωσικό Τύπο. Οι φωτογραφίες δείχνουν κατεστραμμένα αερόπλοια bayraktar, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επλήγησαν από αντιαεροπορικά πυρά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το σύστημα παρεμβολής Krasukha προκάλεσε τις καταρρίψεις.

Αυτές οι φωτογραφίες της 1ης Οκτωβρίου 2020 δείχνουν επάνω ένα τουρκικό drone Bayraktar TB2 στην αεροπορική βάση Γκεσίτκαλέ, κοντά στην Αμμόχωστο και κάτω ένα ιρανικής κατασκευής drone Shahed-129.

Η έκδοση του Krasukha που χρησιμοποιείται στην Αρμενία είναι το τελευταίο μοντέλο Krakushka-4. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε φορτηγό, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την υπεράσπιση ρωσικών βάσεων. Όπως είναι γνωστό, δεν χρησιμοποιείται από τις αρμενικές δυνάμεις, ούτε αναπτύσσεται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Κραsούκα εμποδίζει τις επικοινωνίες κατά τον ίδιο τρόπο που τυφλώνει τα ραντάρ, αλλά δεν ελέγχει τα αποκομμένα drones. Φαίνεται ότι το τουρκικό Μπαϊρακτάρ δεν έχει την δυνατότητα επαναπατρισμού εάν χάσει την επαφή με την βάση του και εάν το σύστημα GPS έχει νεκρωθεί. Τα περισσότερα drones χρησιμοποιούν το GPS για να επιστρέψουν στην βάση τους.

Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές ότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο γύρω από τη στρατιωτική βάση Gyumri, η οποία στην Αρμενία βρίσκεται κοντά στα τουρκικά σύνορα και περίπου 487 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη μεγάλη βάση του Αζερμπαϊτζάν στη Γκάντζα.

Η αναφερόμενη εμβέλεια επικοινωνίας των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι 150 χιλιόμετρα, οπότε οι Αζέροι και οι Τούρκοι θα έπρεπε να μεταφέρουν τη βάση απογείωσης τους αλλού για να βρίσκονται εντός επιχειρησιακής εμβέλειας, εκτός εάν το εύρος επικοινωνιών είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρθηκε.

Αλλά το βαθύτερο ερώτημα είναι γιατί οι Αζέροι και οι Τούρκοι να στέλνουν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε ρωσικές βάσεις, διακινδυνεύοντας την είσοδο της Ρωσίας στη σύγκρουση. Το Gyumri χρησιμεύει ως έδρα της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης που ελέγχεται από τη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας.

Στάλθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια αποστολή χωρίς επιστροφή για να πετάξουν πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή και να θέσουν τους Ρώσους σε επιφυλακή; Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στις φωτογραφίες των αεροσκαφών που συνετρίβησαν δεν υπάρχει κανένα σημάδι από πυραύλους αέρος-εδάφους, όπως το MAM-L έξυπνο μικρό-όπλο ( smart micro-munition)που κατασκευάστηκε από το Ροκεστάν της Τουρκίας.

Ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε η Τουρκία έχουν προβεί σε δήλωση σχετικά με την κατάρριψη εννέα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους μέσα ή γύρω από το Γκιούμρι. Η ρωσική κυβέρνηση επίσης δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν.

.

Russia knocking Turkish drones from Armenian skies

Moscow has unleashed its ‘Belladonna’ drone killer system in Armenia to counter Azerbaijan’s use of Turkish-made Bayraktar armed drones

STEPHEN BRYEN/ Asia Times/ OCTOBER 26, 2020

A Krasukha electronic warfare system at Nikolo-Aleksandrovsky training range in Stavropol Territory. Photo: AFP/Denis Abramov/Sputnik

The electronic warfare system is known as “Belladonna”, a poisonous plant that gets its name from Renaissance women who used its extract for tinctures to dilate the pupils of their eyes, ostensibly to make them more attractive.

While Belladonna translates to “beautiful woman” in English, in Russian it has a second meaning: it is the name of a Russian electronic jamming system now credited with knocking out at least nine Turkish Bayraktar armed drones used by Azerbaijan to target Armenia.

If true – and no one has denied it – the system is now operating around the sensitive Russian military base at Gyumri in Armenia, far from the Nagorno-Karabakh conflict area.

In Russian, Belladonna is known as “Krasukha.” The Krasukha jamming system was rushed to Armenia to counter the successful use of both armed drones such as the Bayraktar and suicide drones like the Israel-made loitering munition known as Harop.

The Turks have heavily advertised the success of Bayraktar in three theaters – Syria, Libya and now in the Nagorno-Karabakh conflict. Turkey and Azerbaijan have released numerous “kill videos” of the drone blowing up tanks, armored vehicles and trucks – and killing many soldiers in the process.

Bayraktar is a fairly conventional armed drone that is navigated to the target area using GPS. The drone’s Wescam MX-15D multispectral camera system is made in Canada while its BRP-Rotax engine that generates about 100 horse-power is produced in Austria.

Canada has halted the sale of the Wescam camera system to Turkey because of its use on Bayraktar drones in the Nagorno-Karabakh conflict. But Canada has been silent about Rotax engine exports, although the Austrian company is owned by Canada’s Bombardier Recreational Products.

No doubt there are other Bayraktar parts that are made in Europe, the United States and elsewhere.

An official walks among objects which Armenia presented as captured and downed Azeri drones during recent armed clashes on the Armenian-Azerbaijani border, in Yerevan, July 21, 2020. Photo: AFP/Karen Minasyan

The Krasukha is a broadband multifunctional jamming station manufactured by KRET (“Concern Radio Electronic Technologies”), part of the Rostec Group. Since 2014, the company has been under US sanctions for its activities in Ukraine and in Crimea.

KRET consists of more than 70 member companies in electronics spread out across Russia while KRET itself acts as a manufacturing group holding company with about 50,000 employees.

Krakushka was designed primarily to protect areas in and around Russia’s military bases where its powerful transmitter can blank out airborne radars. The Russians, however, have also found Krakuska useful in counteracting armed drones.

Krakushka was used successfully in defending the Hmeymim Air Base in Syria that was attacked by armed, if not primitive, swarming drones. An earlier strike by such drones had caused significant damage at the base, destroying some aircraft, and alarmed Russia’s military about a significant vulnerability at Hmeymim.

So much so, in fact, that Russia’s defense ministry brought back some of the drones that crashed and complained bitterly about the spread of drone technology in the Middle East.

The Russians might also have complained about China, which supplied the engines, the cameras and the GPS receivers and radios in the drones that were home-built by ISIS and others. But, of course, they did not want to stir trouble with their Beijing ally. For the record, the Russians said the swarming drones caused no damage.

The Russian press claims that at least nine Bayraktar drones were shot down on or about October 19. Some photos of the drones that crashed have been released by Armenia and have appeared in the Russian press, principally at Avia.pro.

The photos show smashed up Bayraktar drones, but no sign they were hit by ground fire. According to the press reports, the Krakushka jamming system caused the crashes.

This combination of pictures from October 1, 2020, shows (top) a Turkish-made Bayraktar TB2 drone at Gecitkale military airbase near Famagusta and (bottom) an Iranian-made Shahed-129 drone. Photos: AFP/Birol Bebekand Atta Kenare

The version of Krakushka being used in Armenia is the latest model Krakushka-4. The system is truck-mounted, but is used primarily to defend Russian bases. So far as is known, it is not being used by Armenian forces, nor is it being deployed in the Nagorno-Karabakh area.

Krakushka jams communications in the same way it blanks out radars; it does not, however, control the jammed drones. It would appear that the Bayraktar drone does not have a “return to home” capability if it loses contact with its base station and if GPS signals are jammed. Most drones with the capability to return to their home systems rely on GPS to do so.

The Russians have made clear that the Turkish drones were shot down in the airspace around the Gyumri military base, which in Armenia is near the Turkish border and about 487 kilometers from the nearest major Azerbaijani base at Ganja.

The reported communications range of the Turkish drones is 150 kilometers, so the Azerbaijanis and the Turks would have had to move their launch point elsewhere to be within operational range unless the communications range is greater than reported.

But the more profound question is why would the Azerbaijanis and the Turks fly armed drones near Russian bases, risking Russia’s entrance into the conflict. Gyumri serves as home to the 102nd Russian military base controlled by Russia’s Southern Military District.

Were the drones sent on a one-way mission to fly over the area to put the Russians on notice? It is interesting that in the photos of the crashed drones there is no sign of any air-to-ground missiles such as the MAM-L smart micro munition built by Turkey’s Rokestan.

Neither Azerbaijan nor Turkey has made any statement about having nine of their drones knocked out in or around Gyumri. The Russian government likewise has not made an official statement on the downed drones.

loading...