Παγκόσμια συγκίνηση για τον Ντόναλντ Τραμπ – Γιατί η μόλυνση από τον «κινέζικο ιό» «κλειδώνει» την επανεκλογή του

 Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει το η μόλυνση από τον «κινέζικο ιό», όπως ο ίδιος τον αποκαλεί, Covid-19, του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος, όπως πρώτο μετέδωσε χθες σε όλη την Ελλάδα το pronews.gr μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε στρατιωτικό νοσοκομείο που απέχει 20′ από τον Λευκό Οίκο μεταφέρθηκε πριν από λίγη ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για «προληπτικούς λόγους» κι ενώ η μόλυνσή του ιδίου και της συζύγου του Μελάνια από τον «κινεζικό ιό», όπως τον αποκαλεί ο ίδιος, έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση…

«Πάω καλά, νομίζω! Σας ευχαριστώ όλους. ΑΓΑΠΗ!!!», ανέφερε ο πρόεδρος στην ανάρτησή του. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, έχει χαμηλό πυρετό, αλλά κρίθηκε απαραίτητο και σκόπιμο να μεταφερθεί με το ελικόπτερο προεδρικό ελικόπτερο «Marine 1» στο νοσοκομείο για «προληπτικούς λόγους». 

Ο Τραμπ μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed στη Bethesda του Μέριλαντ λίγο έξω από την Ουάσιγκτον και σύμφωνα με όσα λένε οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου «Θα περάσει εκεί μερικές ημέρες». 

Ο γραμματέας του γραφείου Τύπου του Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany, είπε πως ο Αμερικανός πρόεδρος «παραμένει σε καλή διάθεση, έχει ελαφριά συμπτώματα και δούλευε όλη την ημέρα».

Αν όλα εξελιχθούν καλά, αφού η υγεία του είναι άριστη και κανονικά θα περάσει τη νόσο ως «μέτρια συμπτωματικός», αφού το μόνο που έχει, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Τύπου είναι «Χαμηλός πυρετός και αίσθημα κούρασης», η επιστροφή του, γερός και δυνατός στο debate της 15ης Οκτωβρίου με τον συνυποψήφιό του «Αλτσχάιμερ Τζο» Μπάιντεν, θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και πλέον μπορεί και  να κρίνει οριστικά την επανεκλογή του.

Θα επιβεβαιώσει κατ’αρχλην αυτό που ο ίδιος έχει πει για τον «κινεζικό ιό»: «Είναι μια βαριά γρίπη που χρειάζεται προσοχή αλλά δεν θα ισοπεδώσουμε τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουμε μια γρίπη».

Θα έχει νοσήσει ο ίδιος, όπως και εκατομμύρια συμπατριώτες του, θα έχει γίνει καλά, πάνω απ’όλα θα έχει επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του με τον ίδιο ως κορυφαία περίπτωση επιβεβαίωσης των θέσεών του και θα προχωρά θριαμβευτικά προς τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Αλλωστε, όπως αναλύουν τα αμερικανικά think tanks υπάρχουν 10 λόγοι, σύμφωνα με τους Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές που ο Τραμπ, όχι μόνο θα επιβιώσει του COVID, αλλά δεν θα αλλάξει κατοικία και για τα επόμενα 4 χρόνια.

Λόγος πρώτος: Οι πρόεδροι εν μέσω πολέμων κερδίζουν τις εκλογές

Δεν είναι πόλεμος, αλλά εάν η επιδημία εξαπλωθεί και άλλο τότε ο Ν.Τραμπ θα αναγνωριστεί ως ο ηγέτης που δίνει τη μάχη κατά του κορωνοϊού όχι μόνο ως Διοίκηση αλλά και προσωπικά. Άλλοι τοπικοί ηγέτες όπως ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, που δοκιμάστηκαν από την επιδημία ενίσχυσαν το προφίλ τους.

Λόγος δεύτερος: Πλήγμα αλλά όχι καταστροφή

Η διοίκηση Τραμπ έχει δοκιμαστεί άγρια από τον COVID, αλλά δεν έχει οδηγήσει σε καταστροφή. Η κρίση αυτή θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει όλα τα λάθη της ηγεσίας του, αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο διευθυντής του εθνικού κέντρου για τις επιδημίες ο Δρ Anthony Fauci παραμένει στη θέση του. Παράλληλα ο Τραμπ έκλεισε τα σύνορα των ΗΠΑ, όπως ακριβώς έκανε η αριστερή πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern.

Λόγος τρίτος: Η πανδημία είναι δικαίωση για την “αντικινεζική”  ρητορική του Τραμπ

Όταν ο Τραμπ βγήκε πρόεδρος το 2016 προκάλεσε τη δυσφορία του Πεκίνου, καθώς στις ομιλίες του ανέφερε πολλές φορές ότι τα φτηνά εργατικά χέρια στην Κίνα σκότωναν την αμερικανική οικονομία. Τώρα θα επιμείνει σε αυτό που έχει διατυπώσει εδώ και  καιρό, ότι η Κίνα πρέπει να δώσει λόγο  για την διαπορά του ιού στον υπόλοιπο κόσμο.

Πάνω από το 70% των Βρετανών θέλει μια διεθνή επιτροπή προκειμένου να ερευνήσει τους χειρισμούς της Κίνας στον κορωνοϊό. Η Σουηδία είναι η πρώτη ευρωπαική χώρα που κλείνει τα κινεζικά κέντρα σπουδών (Confucius Institutes). Η Ινδία είναι απρόθυμη να συγχωρέσει την Κίνα για το χάος που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην επικράτειά της. Όλα τα παραπάνω τείνουν να δικαιώσουν την αντικινεζική ρητορική Τραμπ.

Λόγος τέταρτος: Δεν είναι υπεύθυνος για την ύφεση

Ο Ν.Τραμπ από την αρχή της επιδημίας ήρθε σε σύγκρουση με κυβερνήτες των Δημοκρατικών γιατί ήθελαν να επιβάλλουν αποκλεισμό της οικονομίας. Έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά των περιοριστικών μέτρων. Τώρα ως άνθρωπος που δίνει τη μάχη κατά του ιού δεν θα χρεωθεί την ύφεση για την οποία πάλεψε να αποφύγει.

Λόγος πέμπτος: Δεν πρόκειται για την  ύφεση του 2008

Ακόμη και αν το οικονομικό κλίμα επιδεινωθεί μέχρι το Νοέμβριο, όλοι γνωρίζουν ότι τα αίτια της κρίσης είναι βιολογικά και όχι λάθη της διοίκησης. Ο Τραμπ, οπ Μπόρις Τζόνσον αλλά και ο Σκοτ Μόρισον (Αυστραλία) προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και τις στρατηγικές για την διάσωση του παραγωγικού τομέα. Ακριβώς ότι έκανε και ο Μπάρακ Ομπάμα το 2012 όταν επανεξελέγη.

Λόγος έκτος: Ο Τραμπ δεν είναι ο Χέμπερτ Χούβερ

Οι αντίπαλοι του Τραμπ τον βλέπου ως το ανάλογο του πρώην Αμερικανού προέδρου Χέμπερτ Χούβερ όταν απέτυχε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη  κρίση του 1929 μέχρι το 1933. Η αναλογία όμως είναι άλλη για τον Τραμπ. Περισς΄τοερα μοιάζει με τους Warren Harding (1919-23) ή τον Calvin Coolidge (1923-29) και οι δυό Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι εκλέχθηκαν κατά τη διάρκεια και μετά από τη μεγάλη επιδημία της ισπανικής γρίπης.

Λόγος έβδομος: Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ

Για την ακρίβεια δεν είναι καν ο Μπάρακ Ομπάμα. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν έχει την προσωπικότητα κανενός από τους παραπάνω, ούτε έχει πει τι θα έκανε διαφορετικά εάν ήταν στο Λευκό Οίκο. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών που αντιμετωπίζει κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης από το 1993 αν και υποστηρίζεται από τους Δημοκρατικούς, υποστηρίζεται ως ο λιγότερος κακός υποψήφιος απέναντι από τον «οδοστρωτήρα» Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί μετά το πρόσφατο ντιμπέιτ και την απογοητευτική επίδοση του Μπάιντεν, παραμιλούσαν λέγοντας  100 φορές καλύτερα ο Μπέρνι Σάντερς αλλά τώρα είναι αργά για αυτούς.

Λόγος όγδοος:  Η παραπομπή Τραμπ και ο κορωνοιός του δίνουν ενέργεια

Η αποτυχημένη προσπάθεια των Δημοκρατικών να το πετάξουν Λευκού Οίκου απέτυχε παταγωδώς. Αντίθετα οι αποκαλύψεις στην συζήτηση στο Κογκρέσο για τον Μπάιντεν και τα εκατομμύρια που πήρε από την Ουκρανία μαζί με το γιό του του δημιούργησαν σοβαρότερο πρόβλημα. Τώρα κανείς εκ των Δημοκρατικών δεν έχει τολμήσει να πει για ευθύνες Τραμπ για τον κορωνοϊό ή να θέσει θέμα απομάκρυνσης. Ξέρει ότι ο κόσμος έχει συσπειρωθεί με τον πρόεδρό του.

Λόγος ένατος: Ο Τραμπ πίεσε τις Πολιτείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Η μάχη του Τραμπ και των κυβερνητών ώστε οι τελευταίοι να αναγκαστούν αναλάβουν τις ευθύνες τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού ενίσχυσε το Ομοσπονδιακό σύστημα, κάτι που ερμηνεύεται ως θετικό στοιχείο. Όταν ο Τραμπ μιλούσε για «βαθύ κράτρος» δεν εννούσε μόνο την Ουάσιγκτον, αλλά και την ανικανότητα των τοπικών κυβερνητών.

Λόγος δέκατος: Έχει την παράδοση μαζί του

Από το 1932 μόνο δύο πρόεδροι δεν πέτυχαν την επανεκλογή τους. Ο Τζίμι Κάρτερ και ο Τζορτζ Μπους, ο τελευταίος το 1992 όταν έχασε από τον Μπιλ Κλιντον. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι θα κερδίσει ο Τραμπ, αλλά σίγουρα έχει περισσότερες πιθανότητες από το να χάσει.

loading...