Πως θα παίρνουν στο εξής ελληνική ιθαγένεια οι αλλοδαποί; Οι προϋποθέσεις και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

 Αντικείμενο συζητήσεων έχει γίνει το μέτρο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σειρά σημαντικών νομοθετικών βελτιώσεων που αφορούν τα θέματα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας αλλά και των ΟΤΑ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι στις διατάξεις που αφορούν την απονομή Ιθαγένειας θα υπάρξουν νομοθετικές βελτιώσεις, όπου μεταξύ άλλων, το προβλεπόμενο παράβολο των 250 ευρώ μειώνεται στα 150 ευρώ, το 80% για την επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις που θα δίνουν οι υποψήφιοι μειώνεται στο 70%, επιτυχημένο αποτέλεσμα στη γλωσσική εξέταση θα θεωρείται το ποσοστό 66% και στα λοιπά γνωστικά αντικείμενα το 50%.

Επίσης, το 67ο έτος αντικαθίσταται από το 62ο έτος και η αμφισβήτηση της ιθαγένειας θα γίνεται στο Συμβούλιο Ιθαγένειας. Απαντώντας στις παρατηρήσεις φορέων σχετικά με την πολιτογράφηση ομογενών, ο υφυπουργός ανέφερε πως οι ομογενείς γίνονται Έλληνες πολίτες με άλλες διατάξεις, που δεν θα επηρεάζονται από την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Σχετικά με τις πρόνοιες ΑΜΕΑ ανέφερε πως θα ισχύσουν ότι ισχύει και για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Θυμίζουμε πως βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο αλλοδαπός προκειμένου να πολιτογραφηθεί ως “Έλληνας” είναι οι ικανοποιητικές του γνώσεις στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία, την γεωγραφία, τον πολιτισμό αλλά και το πολίτευμά μας.

Παράλληλα προβλέπεται η απόκτηση ενός «Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση» μετά από επιτυχές γράψιμο του αλλοδαπού στις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΜΟΝΟ με το πιστοποιητικό αυτό ο εκάστοτε αλλοδαπός θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο έρχεται η «προσωπική συνέντευξη» που θα διενεργείται από δύο υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας.

Είναι απαραίτητο μάλιστα οι υπάλληλοι που θα παίρνουν τις συνεντεύξεις να έχουν τουλάχιστον μία 5ετή εμπειρία ως εισηγητές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από το επίμαχο νομοσχέδιο, είναι απολύτως αναγκαίο για την χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας ο εκάστοτε αλλοδαπός να έχει λευκό ποινικό μητρώο καθώς επίσης και να έχει ένα ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα, το ακριβές ύψος του οποίου δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπερψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από την επιτροπή Δημόσιας Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ, ενώ καταψήφισαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΠ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου στην ολομέλεια.

loading...