Ο Έλον Μασκ λέει «ναι» στην ανοσία της αγέλης και υποστηρίζει το πείραμα της Σουηδίας

 

Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Σουηδίας έχει δεχθεί μαζικά πυρά από τον περασμένο Απρίλιο,

όταν επέλεξε να πάει κόντρα στο ρεύμα των περισσότερων χωρών του πλανήτη που εφήρμοσαν αυστηρά lockdown, αλλά απέσπασε τα εύσημα από τον Έλον Μασκ.

Στην κορύφωση της πανδημίας η κυβέρνηση της Σουηδίας -της μοναδικής χώρας στην Ευρώπη – απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της χώρας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής, άφησε ανοικτά τα σχολεία για μαθητές έως 15 ετών, τα εστιατόρια και τα μπαρ και την οικονομία της να λειτουργεί σε πλήρεις ρυθμούς πυροδοτώντας σφοδρή κριτική από άλλα κράτη, αφού όπως αποδείχθηκε τελικά στη διάρκεια του πρώτου κύματος οι θάνατοι από την Covid-19 ανά κάτοικο ήταν πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με άλλες χώρες (π.χ. τετραπλάσιοι σε σχέση με τη Γερμανία).

Ωστόσο, ο Έλον Μασκ μόνον καλά λόγια έχει να πει για το σουηδικό πείραμα.

«Η Σουηδία είχε δίκιο», έγραψε ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX στο Twitter. Κι όσον αφορά τον υψηλότερο αριθμό νεκρών στη σκανδιναβική χώρα υποστήριξε: «Ναι, ήταν λάθος να μην προστατευτούν επαρκώς οι οίκοι ευγηρίας (συμβαίνει σε πολλές χώρες). Ωστόσο, ήταν κατά τη γνώμη μου σωστό: Ανοσία της αγέλης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και προστασία όσων κινδυνεύουν».

Αν και η στρατηγική της Σουηδίας λόγω του υψηλού αριθμού των θυμάτων την άνοιξη φάνηκε παντελώς εσφαλμένη, η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει δραματικά τώρα με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τη Σουηδία οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων εκτοξεύονται καθημερινά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που εφήρμοσαν αυστηρά lockdown. Και μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό, όπως εκτιμούν ειδικοί, είναι ότι επειδή στη Σουηδία τα κρούσματα ανά κάτοικο ήταν πολύ περισσότερα μέχρι πρόσφατα σε σχέση με άλλα κράτη, είναι μεγαλύτερη και η ανοσία της αγέλης στον πληθυσμό.

Κι ο Έλον Μασκ δεν είναι ο μόνος που τάσσεται στο πλευρό της Σουηδίας. Σε μια διακήρυξή τους (Great Barrington Declaration) πολλοί επιστήμονες και γιατροί, υπό τον Sunetra Gupta του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον Martin Kulldorrf του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τον Jay Bhattacharya του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να βάλουν ένα τέλος στα «καταστροφικά» lockdown και μια επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Όπως υποστηρίζουν «θα πρέπει να επιτραπεί σ’ όποιους δεν χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας να κάνουν μια φυσιολογική ζωή». Ισχυρίζονται δε ότι η πολιτική των lockdown «έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη δημόσια υγεία» κι ότι κινδυνεύουν να προκληθούν «ανεπανόρθωτες βλάβες».

loading...