Ερευνητές κάνουν λόγο για ένα νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό

Σε μία εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που έκαναν λόγο για ένα νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό!

Πρόκειται για ένα σύνολο σιελογόνων αδένων, που βρίσκονται βαθιά στο άνω μέρος του λαιμού. Η ανακάλυψη ήταν τυχαία, όπως προαναφέραμε, καθώς οι ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Καρκίνου χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό αξονικών τομογραφιών και τομογραφιών εκπομπής ποζιτρονίων (PET), που ονομάζεται PSMA PET-CT, για να μελετήσουν τον καρκίνο του προστάτη.

Στην περιοχή του ρινοφάρυγγα, πίσω από τη μύτη, όπου βρέθηκε το νέο όργανο, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι υπήρχαν μόνο μικροσκοπικοί σιελογόνοι αδένες.

Όμως, αποδεικνύεται τώρα ότι υπάρχει, τελικά, ένα σύνολο σιελογόνων αδένων, μήκους περίπου 3,9 εκατοστών, τους οποίους οι Ολλανδοί ερευνητές ονόμασαν «σωληνοειδείς» λόγω της θέσης τους πάνω από ένα κομμάτι χόνδρου, που ονομάζεται torus tubarius. Οι αδένες αυτοί πιθανώς λιπαίνουν και υγραίνουν τον άνω λαιμό πίσω από τη μύτη και το στόμα, έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό «Journal of Radiotherapy and Oncology».

Μέχρι σήμερα υπήρχαν τρεις γνωστοί μεγάλοι σιελογόνοι αδένες: Ένας κάτω από τη γλώσσα, ένας κάτω από τη γνάθο και ένας στο πίσω μέρος της γνάθου, πίσω από το μάγουλο.

Ίσως βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου

Το ενθαρρυντικό αυτής της απροσδόκητης ανακάλυψης είναι ότι θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι γιατροί, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, που χρησιμοποιούν ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία καρκίνου στο κεφάλι και τον λαιμό, προσπαθούν να αποφύγουν τους τρεις κύριους σιελογόνους αδένες, επειδή η βλάβη τους μπορεί να δυσκολέψει τους ασθενείς στην κατάποση και στην ομιλία.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία από περισσότερους από 700 ασθενείς με καρκίνο που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκρόνινγκεν και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη ακτινοβολία είχαν λάβει οι ασθενείς στην περιοχή των άγνωστων αδένων, τόσο περισσότερες παρενέργειες είχαν από τη θεραπεία τους. Επομένως, η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες παρενέργειες για καρκινοπαθείς.

loading...