Μπικάκης Μανώλης. Ο ήρωας καταδρομέας που μόνος του αντιμετώπισε και νίκησε έξι βαριά τουρκικά άρματα μάχης και ένα τάγμα.

Σαν σήμερα το 1994, ο ήρωας καταδρομέας στον πόλεμο τού 1974 με τους τούρκους από τον Αμύγδαλο Αστερουσίων, Μανώλης Μπικάκης, απεβίωσε συνεπεία τροχαίου ατυχήματος. Κατέλειπε την σύζυγό του Νίκη και δύο τέκνα.

Ο καταδρομέας Μπικάκης τής Α΄Μοίρας τής ΕΛΔΥΚ, αναδείχθηκε σε ηρωική μορφή όταν υπερασπίστηκε την Λευκωσία (στην δεύτερη φάση τής εισβολής) από τους τούρκους που προωθούνταν στα προάστιά της. Μέσα στον αχό τής μάχης έχασε επαφή με τον συμπολεμιστή του και ενώ εκείνος νομίζοντάς τον νεκρό επέστρεψε, αναφέροντας την απώλειά του, ο Μπικάκης δεν δίστασε να μείνει στην θέση του και να αντιμετωπίσει έξι ή οκτώ βαριά άρματα μάχης και το τάγμα που τα ακολουθούσε, σε μία ανεπανάληπτη αναμέτρηση. 

Αλλάζοντας συνεχώς θέση, κάτω από καταιγιστικά πυρά, κατέστρεψε με ένα αντιαρματικό ΠΑΟ τέσσερα τουρκικά βαριά άρματα μάχης ενώ οι τούρκοι δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν. Δύο από τα εναπομείναντα άρματα που προσπάθησαν να αλλάξουν θέση, δεν ξέφυγαν από το στόχαστρο τού Μπικάκη που τα έστειλε στον αγύριστο. 

Το τουρκικό τάγμα των πεζικάριων έτρεξε πανικόβλητο να καλυφθεί στην σχολή Γρηγορίου. Με τα δύο του τελευταία βλήματα, ο Μπικάκης χτύπησε το ισόγειο και τον δεύτερο όροφο. Πόσα πτώματα μέτρησαν οι μεμέτηδες δεν μαθεύτηκε ποτέ. 

Ο ήρωας καταδρομέας παρέμεινε τέσσερεις ημέρες χωρίς τροφή, πολεμώντας με ένα πολυβόλο που βρήκε πεταμένο, μέχρι που ξαναβρήκε την μονάδα του. Ο Μανώλης Μπικάκης δεν έλαβε ποτέ κάποια ηθική έστω αναγνώριση ή έπαινο από το κράτος, παρά την πρόταση τού Διοικητή του γιά άμεση απονομή τού χρυσού Αριστείου Ανδρείας. 

________________________

—  [Κείμενο (1): Καταδρομέας Μανώλης Μπικάκης. Φόρος τιμής σε έναν άγνωστο ήρωα (http://www.e-istoria.com/13/by_2012%20(14).html)] 

—  [Κείμενο (2): Η επιστροφή των πολεμιστών τής ΕΛΔΥΚ και η υποδοχή τους από την ελλαδική κυβέρνηση (https://ellinoistorin.gr/?p=56730)] 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο – http://ellinoistorin.gr/]

loading...