8 Οκτωβρίου 1996: Ελληνικό Mirage επιστρέφει με έναν πύραυλο λιγότερο… ενώ τουρκικό F-16D συντρίβεται ανοιχτά της Χίου!

 

[…]Με την είσοδο τουρκικού σχηματισμού στο FIR Αθηνών, ζεύγος Μirage 2000ΕGM της 331 Μοίρας, έλαβε εντολή από το ΕΚΑΕ για ταχύτατη απογείωση.

Ο τουρκικός σχηματισμός (τέσσερα F-4E και δύο F-16) αντέδρασε στις διαδικασίες αναγνωρίσεως από τα Ελληνικά Mirage 2000EGM.

Τα τουρκικά μαχητικά (F-16D Block40) με Κυβερνήτη τον Υποσμηναγό Nail Erdoğan και Συγκυβερνήτη τον Αντισμήναρχο Osman Çiçekli και (F-16C Block 40) με Κυβερνήτη τον Σμηναγό Μustafa Akman, αρνούνται να αποχωρήσουν από τον ΕΕΧ και αντιδρούν σπασμωδικά επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιθετικότητα σε σημείο επικίνδυνο!

Η σκληρή αερομαχία λαμβάνει τέλος με την συντριβή του τουρκικού διθέσιου F-16D στην θάλασσα, 9 μίλια από της ακτές της Χίου και την προσγείωση του Mirage 2000EGM με Κυβερνήτη τον έμπειρο Υποσμηναγό Α.Γ στην αεροπορική βάση Τανάγρας, με ένα πύραυλο R.550 Magic II λιγότερο…!

O Συγκυβερνήτης Αντισμήναρχος Osman Çiçekli πρόλαβε να εγκαταλείψει επιτυχώς, διασώζεται από Ελικόπτερο AB-205 της 358 ΜΕΔ και μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Χίου σε κατάσταση σοκ. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του Κυβερνήτη Υποσμηναγού Nail Erdoğan, απέβησαν άκαρπες!

Το συμβάν δηλώθηκε ως ατύχημα από την Ελλάδα αλλά και από την τουρκία και ο φάκελος έκλεισε με την ένδειξη: “ΑΤΥΧΗΜΑ”.

loading...