Ο άγνωστος πόλεμος Ινδίας-Κίνας: Σε απόσταση 400 μέτρων ινδικά Τ-72 από τανκς των Κινέζων

 Πώς οι Ινδοί… ξεγέλασαν τους Κινέζους

Το κρύο των Ιμαλαϊων και η μεγάλη λίστα των νεκρών του Ιουνίου δεν πτοεί κινέζικες και ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρούν στρατηγικές θέσεις το Λαντάκ σε απόσταση αναπνοής. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ινδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Swarajya, η Ινδία έχει αναπτύξει στρατηγικά άρματα μάχης και άλλο εξοπλισμό σε κρίσιμο ύψωμα στην κοιλάδα Ladakh, διατηρώντας ένα πιθανό πλεονέκτημα έναντι των κινεζικών δυνάμεων κατά μήκος της γραμμής ελέγχου (LAC).

Η Βόρεια Διοίκηση του Ινδικού Στρατού έχει τοποθετήσει πολλά άρματα μάχης T-72 σε μερικά από τα υψώματα νότια του Pangong Tso, αιφνιδιάζοντα το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας (PLA).

Αυτά τα αναβαθμισμένα MBTs άρματα μάχης πιστεύεται ότι έχουν μετακινηθεί σε υψηλότερο έδαφος από τον Αύγουστο και πιθανότατα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη αριστοποίηση επιχειρησιακών τακτικών και την ενίσχυση των συγκεκριμένων θέσεων.

Ο PLA ανταποκρίθηκε γρήγορα στέλνοντας άρματα μάχης απέναντι από τις θέσεις του ινδικού στρατού. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, τα τανκς της Ινδίας και της Κίνας έχουν έρθει “πρόσωπο με πρόσωπο” στα μόλις 400 μέτρα.

Το διάστημα μεταξύ 29ης και 30ης Αυγούστου, ο Ινδικός Στρατός, μαζί με στρατεύματα από την Ειδική Δύναμη των Συνόρων, εμπόδισαν τους Κινέζους να καταλάβουν υψώματα στον τομέα Chushul νότια της λίμνης Pangong Tso, ανέφερε το δημοσίευμα.

Την επόμενη μέρα, ο στρατός μετακίνησε τα T-72 σε μερικά από αυτά τα υψώματα, όπως αποκαλύπτει ο εξέχον Ινδός στρατιωτικός ανταποκριτής Nitin Gokhale.

Η κίνηση του Ινδικού Στρατού, η οποία εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι, αιφνιδίασε τον PLA, χαρίζοντας το ποιοτικό πλεονέκτημα στην Ινδία στον τομέα της αμφισβητούμενης περιοχής.

Εκτιμάται ότι η κινεζική πλευρά έχει δείξει «ανυπομονησία να αποκλιμακωθεί και να αποδεσμευτεί από το πεδίο» αφού η Ινδία κάλεσε τη μπλόφα της και αρνήθηκε να υποχωρήσει.

Oι εντάσεις koryf;vuhkan αφού περίπου 20 στρατιώτες του Ινδικού Στρατού, συμπεριλαμβανομένου του Συνταγματάρχη B. Santosh Babu, σκοτώθηκαν σε μια βίαιη αντιπαράθεση με κινέζικα στρατεύματα στην κοιλάδα Γκάλουαν του Λαντάκ τον Ιούνιο.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ στρατιωτικών ηγετών και των δύο εθνών για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, με την πιο πρόσφατη στις 15 Οκτωβρίου.

Οι δύο πλευρές είναι σε συνεχή ετοιμότητα για πόλεμο, ενώ η διατήρηση ισχυρών δυνάμεων σε στρατηγικά σημεία του Λαντάκ προμηνύει πως το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης απέχει αισθητά από την υλοποίηση.

Τον Ιούλιο, η Κίνα μετέφερε στοιχεία πυροβολικού, βαρέα οχήματα και υλικά κατασκευής σε βασικές θέσεις κοντά στη ΛΑΚ που διαχωρίζει ένα έδαφος της ένωσης της Ινδίας, την περιοχή των Ιμαλαΐων, του Κασμίρ στο Λαντάκ και τέσσερα ινδικά κράτη, από την αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ που ελέγχεται από την Κίνα.

Η Ινδία αντιμετώπισε την κινεζική συγκέντρωση δυνάμεων και η Ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει μεταφέρει εξοπλισμό μέσω βαρέων αεροσκαφών, και αυτό περιελάμβανε πολλά άρματα μάχης T-72 και T-80, μαζί με τεθωρακισμένους αερομεταφορείς BMP-2 (APC), επισημαίνει το National Interest.

Όλα τα οχήματα έχουν τροποποιηθεί και προσαρμοστεί ώστε να λειτουργούν σε ένα ειδικό μείγμα καυσίμου που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τα μεγάλα υψόμετρα και τις χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής.

Η Ινδία έχει εντάξει το T-72 στο επιχειρησιακό της οπλοστάσιο, που τροφοδοτείται από κινητήρες ντίζελ 780 ίππων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και στη συνέχεια έχει παραχθεί εγχώρια με ειδική άδεια.

Αυτά βασίζονται στις εκδόσεις εξαγωγής του T-72 και αρχικά οπλίστηκαν με D-81T 125 χιλιοστών, αλλά σε πολλά έχει τοποθετηθεί εκ νέου ο γαλλικός πυργίσκος F-1 155 χιλιοστών ή το Βρετανικό Vickers T6 155 χιλιοστών.

Περίπου 310 T-90S MBT εντάχθηκαν στον ινδικό στρατό το 2001. Το T-90 επιλέχθηκε στην πραγματικότητα έναντι του εγχώριου Arjun MBT για να αντιμετωπίσει τα ουκρανικά άρματα μάχης T-80 του Πακιστάν.

loading...