Καστελόριζο και 28ος Μεσημβρινός: Υποχώρηση ή σύγκρουση

Το απρόβλεπτο ΤΕΛΟΣ μιας κρίσης που άρχισε!!!

Ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα ανανεώσει την NAVTEX της για έρευνες, όπως ισχυρίζεται, μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών της εντός της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ (σε κάποια σημεία και εντός της εν δυνάμει τουρκικής ΑΟΖ δεξιά και αριστερά του Καστελόριζου) αλλά και εντός των 12 ν.μ. εν δυνάμει κυριαρχίας του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι η Τουρκία ακόμα αμφιταλαντεύεται για το αν θα επιχειρήσει να εκδώσει NAVTEX για έρευνες πέραν του 28ου μεσημβρινού δηλαδή, δυτικά του ανατολικού ορίου που έχει θέσει η συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Με άλλα λόγια, βασικό πρόβλημα της Τουρκίας, πέραν του Καστελόριζου, παραμένει η συμφωνία μερικής οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με ανατολικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, τον οποίο μέχρι στιγμής οι γείτονες δεν έχουν παραβιάσει.

Περνώντας τον 28ο μεσημβρινό με κατεύθυνση νοτιοδυτική, η Τουρκία θα έχει ως κύριο σκοπό της την αμφισβήτηση της, καθόλα νόμιμης, ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας αλλά και να θέσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο σε πορεία “νομιμοποίησης”, αδιαφορώντας πλήρως για τα ελληνικά δικαιώματα.

Επομένως, ακόμα και η αποστολή γεωτρύπανου στις περιοχές άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που έχουν προηγηθεί οι, σύμφωνα με την Άγκυρα, έρευνες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis ίσως να μην εμποδιστεί από την Ελλάδα, η οποία δεν δείχνει την αποφασιστικότητα, των πρώτων ημερών. Ωστόσο, το ίδιο δεν θα μπορεί να ισχύσει αν το γεωτρύπανο περάσει τον 28ο μεσημβρινό στο ύψος της Κρήτης, καθώς εκεί υπάρχει ΝΟΜΙΜΗ οριοθέτηση ΑΟΖ και κατ’ επέκταση υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο.

Κανένα γεωτρύπανο τρίτης χώρας δεν μπορεί να εισέλθει σε θαλάσσια περιοχή πάνω από την υφαλοκρηπίδα – ΚΑΙ ΔΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΗ, ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΞ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ- και να προχωρήσει σε γεωτρήσεις. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα οφείλει να πράξει τα δέοντα για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της επί της οριοθετημένης πλέον υφαλοκρηπίδας δηλαδή, δηλαδή την με κάθε τρόπο παρεμπόδιση του γεωτρύπανου να διεξάγει γεώτρηση ακόμα και με την βύθισή του. Εκεί δεν θα υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία.

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους και τηρούν αυτό που λένε με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, σημαίνει πως μπορούμε κάλλιστα να περιμένουμε τα πάντα από αυτούς. Η αποστολή γεωτρύπανου στις περιοχές που ερεύνησε το Ορούτς Ρέις είναι πιθανότητα δεδομένη αλλά το ίδιο δεν γνωρίζουμε αν θα ισχύσει, για τους λόγους που προαναφέραμε, για την περίπτωση των περιοχών δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Οι Τούρκοι εξετάζουν μέχρι που μπορεί να αντέξει η Ελλάδα και η αλήθεια είναι πως, παρά την αρχική πίεση, τώρα η χώρα μας επιδεικνύει χλιαρή στάση. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως η Τουρκία θέλει να σύρει την Ελλάδα σε επεισόδιο, με τέτοιο τρόπο, ώστε να κατηγορηθεί η χώρα μας ότι εκείνη προκάλεσε την ένταση. Ας έχουμε λοιπόν υπομονή.

Άλλωστε, η προσπάθεια της Τουρκίας να παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο βάζει σε σκέψεις όλες τις χώρες που κρατούν ουδέτερη και φιλοτουρκική στάση, πράγμα που δίνει έδαφος στην ελληνική διπλωματία να δράσει. Ωστόσο, η απόσταση του Oruc Reis από Ρόδο και Καστελόριζο μικραίνει επικίνδυνα.

Ο Ερντογάν έχει βάλει στον εαυτό του και την κυβέρνησή του ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα: Είτε θα διακινδυνέψει μία δυναμική ελληνική αντίδραση, η οποία μπορεί να γενικευθεί πολύ γρήγορα χωρίς να έχει εξασφαλισμένη την νίκη, είτε θα αναγκαστεί να σταματήσει τις έρευνες αφού θα έχει τελειώσει ο διαθέσιμος χώρος (μέχρι τον 28ο μεσημβρινό). Στην περίπτωση που συμβεί το δεύτερο, ο Ερντογάν ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα στο εσωτερικό του, καθώς θα δείχνει ότι υποχωρεί από το τούρκο-λιβυκό Μνημόνιο.

Ένα είναι το σίγουρο: Υπάρχει σοβαρό ζήτημα και δεν θα λήξει μέσα στις επόμενες μέρες. Η ελληνοτουρκική κρίση που άρχισε θα κρατήσει καιρό. Το τέλος αναμένεται απρόβλεπτο.

loading...