Translate the article and read it to your Language

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νεαρότερος Έλληνας Υπαξιωματικός! Ετών 12Γεννήθηκε στα Μεσοβούνια της Κεφαλλονιάς στις 20 Δεκεμβρίου 1900. Μόλις ξέσπασε ο Α΄ Βαλκανικός έφυγε απ το νησί του με προορισμό τον Πειραιά και απώτερο σκοπό να υπηρετήσει την πατρίδα.

Το 12χρονο παιδί αντιμετωπίστηκε ειρωνικά στην αρχή αφού σύμφωνα με τους αρμοδίους «ο πόλεμος είναι μόνο για άντρες». Ο μικρός Γεράσιμος δεν πτοήθηκε. Θα πετύχαινε τον σκοπό του με άλλο τρόπο. Έτσι βγήκε από το κτίριο και πήγε αμέσως στον σταθμό των τρένων, τα οποία γεμάτα φαντάρους και εφόδια έφευγαν για το μέτωπο. Μικρόσωμος καθώς ήταν κατάφερε να μην γίνει αντιληπτός από τους φρουρούς και κάτω από τα μάτια τους μπήκε σε ένα βαγόνι γεμάτο στρατιώτες. Προορισμός του η Λάρισα και το 18ο Σύνταγμα Πεζικού της IV Μεραρχίας.

Μπήκε στην σειρά και παρουσιάστηκε κι εκείνος στον Διοικητή. Εκείνος γέλασε αλλά τελικά τον πήρε ως «παιδί του Συντάγματος». Αφού ο μικρός ήθελε τόσο πολύ να πολεμήσει θα τον έβαζαν να κάνει ανώδυνες βοηθητικές εργασίες, όπως να μεταφέρει διαταγές, να γράφει επιστολές, να κάνει δουλειές κλητήρα και ό,τι άλλο δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ζωή του. Όμως ο μικρός είχε άλλα σχέδια στο μυαλό του και κυρίως να αποδείξει ότι ο ρόλος του δεν ήταν διακοσμητικός...

Το βάπτισμα του πυρός το πήρε στην μάχη της Ελασσόνας. Όλοι εντυπωσιάστηκαν με τον 12χρονο που πολέμησε με θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα σαν έμπειρος στρατιώτης. Το λάφυρο που πήρε πολεμώντας ήταν ένα όπλο τύπου «Μαρτίνι».

Στην συνέχεια πολέμησε στην κρίσιμη μάχη του Σαρανταπόρου. Για το θάρρος του στην μάχη αυτή, ο μικρός Γεράσιμος πήρε δώρο ένα όπλο Manlicher-Schonauer.

Στην μάχη Κιλκίς -Λαχανά, το 1913, η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Ήταν μια μάχη σώμα με σώμα και οι Ελληνικές απώλειες υπήρξαν μεγάλες. Λόγω του λοφώδους και γυμνού εδάφους της περιοχής, οι Έλληνες στρατιώτες ήταν διαρκώς εκτεθειμένοι στα εχθρικά πυρά. Η Ελληνική νίκη ήταν σπουδαία, αλλά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές ήταν μεγάλο. Οι νεκροί και οι τραυματίες ανήλθαν σε 8.828 άνδρες.

Ο μικρός συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Βουλγάρους. Δεν φοβήθηκε όμως και κυρίως δεν πτοήθηκε. Ένα βράδυ κατάφερε να σκοτώσει τρεις Βουλγαρους από το απόσπασμα και να δραπετεύσει. Εξαφανίστηκε μέσα στην νύχτα και επέστρεψε στο στρατόπεδο. Επιστρέφοντας βρήκε έναν τραυματισμένο Εύζωνα και τον μετέφερε, σώζοντάς τον από βέβαιο θάνατο.

Για την ανδρεία του προήχθη στον βαθμό του δεκανέα.

Ο Γεράσιμος Ραυτόπουλος παρασημοφορήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1913 και το κράτος εξεδήλωσε την επιθυμία να αναλάβει την μόρφωσή του. Ο ίδιος δεν παραβρέθηκε στην τελετή. Αντ΄ αυτού το παράσημο παρέλαβε η μητέρα του από την Βασίλισσα, η οποία μάλιστα υποκλίθηκε στην μητέρα του μικρού αγωνιστή.

Σε ηλικία 18 χρονών, στις 28 Αυγούστου του 1918, το παλικάρι του Α΄ Βαλκανικού πολέμου πέθανε από βρογχοπνευμονία, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :