«Γροθιά» στα σχέδια της Άγκυρας – Τι δήλωσε τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου –Τεράστιο ΧΑΡΤΙ για την Ελλάδα αν το αξιοποιήσει (vid)

Υπάρχουν και φωνές αλήθειας στην Τουρκία, που κατακρίνουν ευθέως την νέο-οθωμανική «Γαλάζια Πατρίδα» του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Γης (Newfoundland) στον Καναδά, όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια, διωκόμενος από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποτιθέμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Παλαιότερα ο Τσαμάν δίδασκε και στις ακαδημίες πολέμου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και έχει άμεση γνώση των εσωτερικών ισορροπιών στην χώρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA δήλωσε τα εξής αυτονόητα, τα οποία αποστομώνουν τον Ερντογάν.

«Το Καστελόριζο είναι τμήμα της Ελληνικής επικράτειας. Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, μπορεί να στέλνει αστυνομικούς ή στρατιώτες της, διότι είναι τμήμα της επικράτειάς της.

Αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Τουρκίας (σ.σ. όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν).

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει αξιώσεις σε Ελληνικά νησιά.

Υπάρχει η Συνθήκη της Λωζάννης, σύμφωνα με την οποία όλα τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Το αν αυτά τα νησιά βρίσκονται κοντά ή όχι στην χερσόνησο της Ανατολίας, δεν έχει καμία σημασία, αλλά από ότι φαίνεται η Τουρκία δεν το αντιλαμβάνεται αυτό.

Πολλοί στην Τουρκία είναι θυμωμένοι μαζί μου, αλλά θεωρώ ότι πρώτη υποχρέωσή μου ως επιστήμονας είναι να λέω την αλήθεια».

Τα λόγια του Τσαμάν δίνουν «γροθιά» στην τουρκική προπαγάνδα, ωστόσο για να την γκρεμίσουν χρειάζονται ακόμα πιο επίσημο βήμα. Ίσως η Ελλάδα να πρέπει να αναδείξει τουρκικές φωνές αλήθειας, σαν του Τσαμάν, στην διεθνή κοινότητα. Τεράστιο χαρτί, αν το αξιοποιήσει…

loading...