Νορβηγική startup πιστεύει ότι μπορεί να σταματήσει τους τυφώνες. . . με φουσκωτoύς υποβρύχιους σωλήνες;

Το θερμότερο νερό στην επιφάνεια του ωκεανού κάνει τους τυφώνες πιο γρήγορους. Τι γίνεται λοιπόν εάν χρησιμοποιήσετε μια σειρά σωλήνων για να μετακινήσετε το πιο κρύο, βαθύτερο νερό στην επιφάνεια;

ΑΠΟ ΤΗΝ ADELE PETERS

Η κλιματική αλλαγή καθιστά τους τυφώνες πιο βίαιους και ένας από τους λόγους είναι ότι οι θερμότεροι ωκεανοί κάνουν τις καταιγίδες να κερδίζουν περισσότερη ταχύτητα: Μια αύξηση κατά ένα βαθμό στην επιφανειακή θερμοκρασία του νερού μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα του ανέμου έως και 20 μίλια την ώρα. Τι γίνεται όμως αν η τεχνολογία θα μπορούσε να κρυώσει το νερό; Θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη καταστροφών;

Αυτή είναι η θεωρία πίσω από τη μη αποδεδειγμένη τεχνολογία από μια νορβηγική εκκίνηση που ονομάζεται OceanTherm. Στην εποχή του τυφώνα, τα πλοία θα χρησιμοποιούσαν μεγάλους σωλήνες με τρύπες βαθιά κάτω από το νερό, όπου το νερό είναι πιο κρύο, και στη συνέχεια αντλούν στον αέρα, ο οποίος θα ωθούσε τις φυσαλίδες κρύου νερού στην επιφάνεια. Καθώς μια καταιγίδα πέρασε πάνω από το ψυχρότερο νερό, η αλλαγή της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αποτρέψει μια πιο έντονη καταιγίδα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Olav Hollingsaeter, ένας συνταξιούχος αξιωματικός του υποβρυχίου στο Νορβηγικό Ναυτικό, άρχισε να σκέφτεται την ιδέα αφού είδε την καταστροφή από τον τυφώνα Κατρίνα. Αυτή η καταιγίδα κέρδισε δύναμη «λόγω της πολύ καυτής θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας πριν από την προσγείωση», λέει. «Είμαι ένας παλιός υποβρύχιος και ήξερα ότι το νερό είναι πιο κρύο βαθύτερα στον ωκεανό. Έτσι, η σκέψη μου ήταν: Γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτό το κρύο νερό στη βαθιά θάλασσα αναμεμειγμένη με τα επιφανειακά νερά και έτσι μειώνοντας τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας; ” Στην πιο πρόσφατη περίπτωση του τυφώνα Laura, ως άλλο παράδειγμα, η καταιγίδα ταξίδεψε πάνω από το νερό με επιφανειακή θερμοκρασία 87 μοίρες. “Εάν μπορείτε να καταφέρετε να φθάσετε τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας κάτω από 80 Φαρενάιτ, τότε θα βγείτε από την πηγή ενέργειας για τον τυφώνα”, λέει ο Hollingsaeter. «Αυτή είναι η θεωρία.»

Άλλοι έχουν εξετάσει παρόμοιες ιδέες, όπως ο Bill Gates και ο επιστήμονας του Στάνφορντ, Ken Caldeira, οι οποίοι υπέβαλαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2009 για ένα σύστημα που θα ωθούσε και το ζεστό νερό από την επιφάνεια και θα τραβούσε πιο κρύο νερό (αυτή η συσκευή δεν φαίνεται να έχει κινηθεί προς τα εμπρός). Και πολλοί ειδικοί είναι δύσπιστοι ότι η τεχνολογία θα έχει αναγκαστικά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, εν μέρει λόγω πολλών παραγόντων που επηρεάζουν τον τρόπο ανάπτυξης των καταιγίδων, όχι μόνο τη θερμοκρασία του νερού. «Λείπει το μισό πρόβλημα», δήλωσε ο Frank Marks, διευθυντής του τμήματος έρευνας Atlantic Hurricane του NOAA, στο Tampa Bay Times όταν ρωτήθηκε για την ιδέα. Η αλλαγή της θερμοκρασίας του ωκεανού στην κλίμακα που απαιτείται για να επηρεάσει μια τεράστια καταιγίδα θα μπορούσε επίσης να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, όπως η πρόκληση ξηρασίας ή άλλης καταιγίδας αλλού.

Ωστόσο, η εκκίνηση υποστηρίζει ότι η ιδέα χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να μπορεί να απορριφθεί. Σκοπεύει να ξεκινήσει μια διετή πιλοτική δοκιμή με μοντέλα υπολογιστών και πραγματικές δοκιμές στον Κόλπο του Μεξικού. Σε πρώιμες δοκιμές σε κρύα νερά στα ανοικτά της Νορβηγίας, η εκκίνηση έδειξε ότι ήταν δυνατή η ψύξη της θερμοκρασίας της επιφάνειας κατά περίπου τέσσερις βαθμούς Κελσίου. Στη Νορβηγία, οι βυθισμένοι σωλήνες έχουν χρησιμοποιήσει φυσαλίδες για τον αντίθετο σκοπό εδώ και δεκαετίες – ωθώντας θερμότερο νερό στην επιφάνεια για να αποτρέψουν τον πάγο.

Ο πιλότος θα βοηθήσει την εταιρεία να κατανοήσει καλύτερα το μέγεθος αυτού του τύπου συστήματος (και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή). Μία έκδοση θα μπορούσε να εγκατασταθεί μόνιμα σε μια βασική τοποθεσία, όπως μεταξύ της Κούβας και του Μεξικού ή της Κούβας και της Φλόριντα. η εκκίνηση εκτιμά ότι θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και μεταξύ 80 εκατομμυρίων έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για να λειτουργήσει. Μια άλλη έκδοση θα ήταν κινητή, που θα αναπτυχθεί από πλοία κατά τη διάρκεια της σεζόν τυφώνα, με χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου αλλά με προϋπολογισμό λειτουργίας από 100 εκατομμύρια έως 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Είναι τεράστιο κόστος, αλλά πολύ χαμηλότερο από τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από τεράστιες καταιγίδες. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι οι άνεμοι των τυφώνων, οι καταιγίδες και η δυνατή βροχή προκαλούν απώλειες περίπου 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

loading...