P. Roy Vagelos εγινε μεγάλο διάλειμμα στη θεραπεία Covid τον Αύγουστο

Ο Δρ. Ρόι Βαγγέλος είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα της αμερικανικής φαρμακευτικής κοινότητας και της ελληνικής διασποράς. Γεννήθηκε στον Πίνδαρο Βαγγέλο από Έλληνες μετανάστες στο Νιου Τζέρσεϋ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, κατάφερε, με σκληρή δουλειά και επιμονή, να επιτύχει επιτυχία. Εκπαιδεύτηκε ως γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και συνέχισε να αφιερώνεται στη φαρμακευτική επιστήμη, δημιουργώντας ένα αστρικό βιογραφικό σημείωμα και έγινε επικεφαλής της έρευνας και αργότερα πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας φαρμάκων Merck.

Ο Βαγγέλος είναι επίσης γνωστός για φιλανθρωπικές εργασίες στην Αφρική και την Κίνα και χαιρετίζεται για τη διάσωση εκατομμυρίων ζωών χάρη στις αποφάσεις που έλαβε ως μέλος – και αργότερα πηδαλιούχος – της ομάδας της Merck, ενώ συνεχίζει να βοηθάει την άλμα του και υπηρετεί ως πρόεδρος της Regeneron.

Η εταιρεία χαιρετίζεται ως ένας από τους κορυφαίους καινοτόμους φαρμακευτικούς καινοτόμους στον κόσμο αυτή τη στιγμή και έχει κερδίσει φήμη για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τον Έμπολα. Στις αρχές Ιουλίου, η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη υπέγραψε συμφωνία 450 εκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση για την παραγωγή ενός κοκτέιλ αντισωμάτων για τη θεραπεία του Covid-19, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Σε αυτή τη συνέντευξη με την Καθημερινή, ο Βαγγέλος μιλά για το συναρπαστικό προσωπικό του ταξίδι και το νέο κεφάλαιο της ζωής του για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού.

Είστε πρόεδρος της Regeneron από το 1995. Πώς έγινε αυτό;

Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον φίλο μου Leonard Schleifer, τον συνιδρυτή και τον CEO, ο οποίος με εισήγαγε στον Γιώργο Γιανκόπουλο, τον άλλο συνιδρυτή, ο οποίος είναι επίσης καταπληκτικός επιστήμονας και επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης. Η εταιρεία αντιμετώπιζε έλλειμμα κεφαλαίου εκείνη την εποχή, αλλά ήξερα ότι ήταν μια μεγάλη εταιρεία και αποφάσισα να την υποστηρίξω. Η τεχνική τους για τη δημιουργία αντισωμάτων και την ανακάλυψη θεραπειών είναι μοναδική.

Πότε μπορούμε να περιμένουμε μια ανακοίνωση από τη Regeneron σχετικά με τη θεραπεία της για το Covid-19;

Πρέπει να γνωρίζουμε μέχρι τα μέσα Αυγούστου εάν τα επιλεγμένα αντισώματα μπορούν πραγματικά να σταματήσουν τον ιό. Κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Ο λόγος που είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι αυτή είναι η ίδια ομάδα που ανακάλυψε το αποτελεσματικό κοκτέιλ τριών αντισωμάτων κατά του Έμπολα.

Πιστεύετε ότι η επιστήμη θα είναι σε θέση να εμποδίσει το μυθιστόρημα ιού coronavirus να προκαλέσει το είδος της καταστροφής που παρατηρείται από άλλες πανδημίες;

Ναι, πιστεύω ότι η επιστήμη θα σώσει τον κόσμο αυτή τη φορά. Θα βρούμε μια θεραπεία και θα διανεμηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό θα βοηθήσει επίσης να ανοίξουν ξανά οι οικονομίες και οι κοινωνίες να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Θα λάβετε τον εμβολιασμό μόλις αναπτυχθεί και είναι διαθέσιμος;

Φυσικά, θα το πάρω αμέσως και συνιστώ σε όλους να κάνουν το ίδιο γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή θεραπείας. Περιμένοντας να θεραπευτεί, κινδυνεύετε να είστε πολύ αργά, ειδικά εάν είστε μεγαλύτεροι ή έχετε προϋπάρχουσες καταστάσεις.

Ποια είναι η γνώμη σας για την απάντηση της Ελλάδας στην πανδημία;

Νομίζω ότι η Ελλάδα έκανε πολύ καλά και η κυβέρνηση εφάρμοσε τις σωστές πολιτικές. [Πρωθυπουργός Κυριάκος] Ο Μητσοτάκης έκανε εξαιρετική δουλειά.

Σας φοβίζει ο κοροναϊός;

Λαμβάνουμε προφυλάξεις, ως οικογένεια. Διατηρούμε ασφαλείς αποστάσεις, δεν παρευρίσκουμε σε μεγάλες συγκεντρώσεις και χρησιμοποιούμε μάσκες όταν φεύγουμε από το σπίτι. Δεν πηγαίνουμε σε εστιατόρια και παραγγέλνουμε μόνο. ​​Τα παιδιά μας μας φροντίζουν πολύ καλά.

Θεωρείτε τον εαυτό σας περισσότερο ως επιστήμονα ή επιχειρηματία;

Είμαι γιατρός και ό, τι κάνω στοχεύει στη διαφύλαξη της ανθρώπινης υγείας και στη διατήρηση της ζωής. Αυτή ήταν πάντα η πρώτη μου προτεραιότητα, από τότε που πήγα στο πανεπιστήμιο. Η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος είναι η δεύτερη προτεραιότητά μου. Είναι ένα πρόβλημα που είναι πολύ μεγαλύτερο από την πανδημία. Όλοι πρέπει να εργαστούμε μαζί, σε όλο τον κόσμο, για να το αντιμετωπίσουμε και να ανακαλύψουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα.

Μιλάτε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Ναι, αλλά περισσότερο από αυτό γιατί δεν πιστεύω ότι οι ανάγκες της ανθρωπότητας θα καλυφθούν με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Για μια Γη με πληθυσμό 8 ή 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, πρέπει να διερευνήσουμε μεθόδους αξιοποίησης κάθε πηγής ενέργειας, ακόμη και πυρηνικής. Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, θα έχουμε περισσότερες ξηρασίες και ελλείψεις στην παραγωγή τροφίμων. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Ενεργώ ως σύμβουλος για τέτοια θέματα στα πανεπιστήμια της Κολούμπια και της Πενσυλβανίας.

Τι βλέπετε να συμβαίνει στις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο;

Πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτός ο πρόεδρος οδηγεί τη χώρα σε λάθος δρόμο, από το κλίμα έως την υγειονομική περίθαλψη. Αντιμετωπίζουμε επίσης την επιδείνωση του φυλετικού προβλήματος, καθώς η χώρα απέτυχε να αντιμετωπίσει την ιστορία της δουλείας, η οποία συνεχίζει να εμφανίζεται στο προσκήνιο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Πρέπει επίσης να βρούμε έναν τρόπο για να επανεκκινήσουμε την οικονομία που είναι ασφαλής. Εάν αυτά είναι πράγματα που ο σημερινός πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει, τότε ο επόμενος πρέπει.

Γεννηθήκατε στην αρχή της Μεγάλης Ύφεσης. Πώς ήταν τα πρώτα χρόνια της ζωής σας;

Γεννήθηκα τον Οκτώβριο του 1929 από Έλληνες γονείς. Ονομάστηκαν Herodotus και Marianthe. Μου λεγόταν Πίνδαρος, αλλά επειδή αυτό ήταν δύσκολο για τους Αμερικανούς, κράτησα το P. και πρόσθεσα τον Roy από το όνομα του πατέρα μου. Ο πατέρας μου είχε έρθει στην Αμερική από την Ερεσό στη Λέσβο και δούλεψε με τους αδελφούς του στο Westfield Sweet Shop της Μασαχουσέτης. Ο πατέρας μου άνοιξε αργότερα το δικό του εστιατόριο, Estelle, στην πόλη Rahway του Νιου Τζέρσεϋ. Η έδρα της Merck ήταν μόλις μερικά τετράγωνα μακριά. Πολλοί επιστήμονες από τη Merck θα ερχόταν στο εστιατόριο μας για το μεσημεριανό διάλειμμα και θα μας μιλούσαν.

Ήσουν καλός μαθητής;

Ήμουν καλός στην άλγεβρα, αλλά πρέπει να προσθέσω ότι δούλευα στο εστιατόριο κάθε μέρα. Σπούδασα χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και ιατρική στην Κολούμπια, αποφοιτώντας το 1954. Είχα συναντήσει τη γυναίκα μου Ντιάνα, η οποία κατάγεται από την Κεφαλονιά, μέχρι τότε και παντρευτήκαμε. Πέρασα μια δεκαετία δουλεύοντας στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, κάνοντας κυρίως έρευνα στην καρδιολογία και στη συνέχεια πέρασα άλλη μια δεκαετία στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ως επικεφαλής του Τμήματος Βιοχημείας.

Και αυτό μας οδηγεί στη δεκαετία του 1970 και στη Merck;

Ακριβώς. Έλαβα μια κλήση από έναν φίλο της Merck μια μέρα και είπε ότι έψαχναν έναν νέο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης. Και έτσι κατέληξα το 1975 πίσω στην πόλη όπου ξεκίνησα. Οι γονείς μου ήταν ακόμα ζωντανοί και ήμασταν πολύ χαρούμενοι που ζούσαμε κοντά ο ένας στον άλλο.

Τι σκοπεύατε να πετύχετε στη Merck;

Ήθελα να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου στη χημεία για να ανακαλύψω σωματίδια που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ασθενειών. Είχαμε αρκετές επιτυχίες. Για παράδειγμα, ήμασταν οι πρώτοι που μελετήσαμε και δείξαμε τη σχέση μεταξύ χοληστερόλης και καρδιακών παθήσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του Mevacor και αργότερα του Zocor, δύο πολύ αποτελεσματικών φαρμάκων.

Συνεχίσατε να γίνετε διευθύνων σύμβουλος της Merck το 1985.

Πήρα αυτήν την προσφορά γιατί όλοι αναγνώρισαν πόσο βασίστηκε η εταιρεία στην ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Στο βιβλίο σας «Ιατρική, Επιστήμη και Merck» (Cambridge University Press, 2004) μιλάτε για το πώς συνδυάσατε την επιτυχία με την φιλανθρωπική εργασία. Γιατί ήταν τόσο σημαντικό για εσάς;

Παρέχουμε το φάρμακο Ivermectin δωρεάν για τη θεραπεία της τύφλωσης του ποταμού στην Αφρική που προκαλείται από το παρασιτικό σκουλήκι Onchocerca volvulus. Πριν από τριάντα χρόνια, σχεδόν 19 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη θέα τους εξαιτίας αυτής της ασθένειας. Η συμβολή μας στη θεραπεία της ηπατίτιδας Β στην Κίνα ήταν πιθανώς ακόμη μεγαλύτερη. Είχαμε αναπτύξει τον πρώτο εμβολιασμό χρησιμοποιώντας τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA σε ένα τρύπημα που προστάτευε άτομα από την ηπατίτιδα Β.

Πώς συνεργαστήκατε με την Κίνα σε αυτό;

Τη δεκαετία του 1980, σχεδόν το 9% του κινεζικού πληθυσμού είχε ηπατίτιδα Β. μιλάμε 120 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Κίνα έστειλε επιστήμονες και τους εκπαιδεύσαμε στα εργαστήρια μας. Στη συνέχεια, δώσαμε στην κινεζική κυβέρνηση την τεχνολογία παραγωγής του εμβολίου με μόλις 7 εκατομμύρια δολάρια, ή το κόστος μεταφοράς. Τώρα, το ποσοστό των μολυσμένων ατόμων έχει μειωθεί κάτω από το 1%. Όλα αυτά ήταν εφικτά επειδή ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι με πολλά άλλα εμπορικά προϊόντα και φάρμακα. Το 1987, η Merck ορίστηκε από το περιοδικό Fortune ως το Νο 1 της πιο θαυμάσιας εταιρείας, έναν τίτλο που κρατήσαμε για επτά χρόνια.

Δεδομένου του αριθμού των πραγμάτων που ασχολείστε, δεν έχετε αποσυρθεί ποτέ.

Αυτό είναι αλήθεια, πραγματικά. Είναι πιθανό να δουλεύω τόσο πολύ τώρα όσο έκανα στη Merck, και αυτό είναι υπέροχο. Αφιερώνω ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Είμαι ο επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων του πανεπιστημίου και τους βοηθάω να βρουν χρηματοδότηση για τα διάφορα προγράμματα που εφαρμόζουν. Είμαι επίσης ενεργός στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας και ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Η σύζυγός μου και εγώ βοηθάμε τη χρηματοδότηση ορισμένων εργαστηρίων καθώς και πολλών μαθητών μέσω υποτροφιών και άλλων μορφών υποστήριξης.

Λοιπόν, δεν αποσύρεται ποτέ το μυστικό σε μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή;

Το μεγαλύτερο μυστικό για μια μακρά ζωή είναι η «επιλογή» γονέων με καλά γονίδια. Το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρείτε μια μορφή άσκησης που σας ταιριάζει και να το κάνετε σχεδόν κάθε μέρα. Βρήκα τένις. Το πρόβλημα τώρα, φυσικά, είναι ότι δεν με χτυπούν μόνο τα παιδιά μου, αλλά και τα εγγόνια μου.

Επισκέπτεστε καθόλου την Ελλάδα;

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα αρκετά συχνά, επισκέπτοντας τη Λέσβο και την Κεφαλονιά καθώς έχουμε οικογένεια και στα δύο νησιά. Πηγαίνουμε παντού, βλέπουμε όλα τα μέρη που θέλουμε να δούμε στην Ελλάδα, και έχουμε πάντα μια υπέροχη στιγμή.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας για ένα νεαρό άτομο που ξεκινά μια καριέρα στην επιστήμη;

Όλη μου η ζωή έχει αφιερωθεί στην επιστήμη και την ιατρική και πιστεύω ότι η καριέρα στην ιατρική μπορεί να είναι απίστευτα συναρπαστική και δημιουργική. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που αποφασίζουν να εκπαιδεύσουν στην επιστήμη και την τεχνολογία, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους. Κατά τη γνώμη μου, φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια καριέρα στις επιστήμες της υγείας. Ταυτόχρονα, όμως, χρειαζόμαστε πολλούς επιστήμονες και μηχανικούς για να εργαστούμε στον τομέα του κλίματος, γιατί εάν δεν αναλάβουμε δράση, η Γη θα γίνει πολύ ζεστή μέχρι το τέλος του αιώνα και ο ανθρώπινος πληθυσμός θα σταδιακά εξαφανιστεί. Φυσικά, δεν πρέπει όλοι να γίνουν μηχανικοί, αλλά χρειαζόμαστε αρκετούς έξυπνους ανθρώπους για να ασχοληθούμε με αυτούς τους τομείς.

loading...