Independent: «Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ – Ο “σαρκοφάγος” Ερντογάν θέλει να αρπάξει το Αιγαίο»

H εφημερίδα Independent, με εκτενές άρθρο του Denis Macshane με τίτλο «Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη σήμερα, και οι Έλληνες θέλουν τη βοήθειά μας» αναλύει πως η Τουρκία προωθώντας τον εξισλαμισμό και το όνειρο της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να θέσει την ΕΕ σε μεγάλο κίνδυνο.

«Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ανησυχία του για την Τουρκία. Για τον Ολάντ, ο Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός στους διπλωματικούς κύκλους ως “ο σουλτάνος”, συνιστά απειλή για την Ευρώπη. Έχει οδηγήσει την Τουρκία στην οικονομική καταστροφή και τώρα επιχειρεί την αποκατάσταση της δόξας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με σκοπό να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ο Ολάντ έχει φτιάξει μια μεγάλη λίστα κατηγοριών κατά της Τουρκίας, σημειώνει ο Independent. Ο Ερντογάν θέλει να στρατιωτικοποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει παραβεί τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικούς πυραύλους. Έχει φυλακίσει εκατοντάδες δημοσιογράφους και πολιτικούς του αντιπάλους.

​Έχει εμμονή με τον Ισλαμισμό, προωθώντας το Ισλάμ στην Ευρώπη, και έχει μετατρέψει δύο από τις λαμπρότερους χριστιανικούς βυζαντινούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμιά.

​Ανακατεύεται στις πολιτικές ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, επιμένοντας πως οι Τούρκοι πολίτες της ΕΕ οφείλουν αφοσίωση μόνο στην Τουρκία. Οι τυχοδιωκτικές πρακτικές του στη Συρία και ο πόλεμός του κατά των Κούρδων είναι επικίνδυνα. Η συμμαχία του με τη Λιβύη ήταν μια επιθετική πράξη.

Όσα είπε ο Ολάντ ακούστηκαν σαν μουσική στα αυτιά των Ελλήνων υπουργών που τον παρακολουθούσαν. Ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επέμεινε πως η Ελλάδα θέλει να εργαστεί με τον Ερντογάν, αλλά μόνο εφόσον αρθεί η απειλή για την ακεραιότητα των ελληνικών νησιών. Ελλάδα και Κύπρος προσπαθούν να λάβουν περισσότερη υποστήριξη από την ΕΕ. Η Βρετανία, με τον φιλότουρκο πρωθυπουργό της, δεν συμμετέχει πια στο «παιχνίδι», δημιουργώντας απογοήτευση στους Βρετανούς φιλέλληνες.

Το κύριο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η άρνηση της Γερμανίας να χαράξει καθαρή γραμμή, σημειώνει ο αρθρογράφος, Μιλώντας μετά τον Ολάντ, ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που βρισκόταν στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών από το 2017 έως το 2018, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

​Ο Γκάμπριελ επέμεινε πως εάν η Τουρκία δεχθεί κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-300, ή εάν κληθεί να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, θα γίνει γρήγορα πυρηνική δύναμη.

Πρόσθεσε πως εάν η ΕΕ δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και λάβει μέτρα κατά του Ερντογάν, η Ευρώπη θα πρέπει να χτίσει νέα τείχη σε όλα τα σύνορά της, συμπεριλαμβανομένων και εσωτερικών συνόρων σε χώρες της, όπως η Ουγγαρία, καθώς ο Ερντογάν θα στείλει ένα εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες την ΕΕ.

Για τον Γκάμπριελ, το κύριο πρόβλημα είναι πως οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία, και εν τέλει δεν θα υπάρξει καθαρή γραμμή σε ό,τι αφορά την τουρκική στρατιωτικοποίηση της ανατολικής Μεσογείου. Η απάντηση, για τον Γερμανό πολιτικό, είναι η «στρατηγική υπομονή», πολιτική που υιοθετείται επίσης απέναντι στον Πούτιν, ακόμα και μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως το έθεσε ο Γκάμπριελ, «εάν η πολιτική της ΕΕ είναι τώρα χορτοφαγική, η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι βίγκαν».

Χαρακτηριστική είναι και η συνέντευξη που είχε δώσει η διευθύντρια του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων – και ειδική σύμβουλος του Ζοζέπ Μπορέλ- Daniela Schwarzer στην «Καθημερινή», σημειώνοντας πως ι προτάσεις για άσκηση πίεσης ή επιβολή κυρώσεων στον Ερντογάν ήταν «περίπλοκες σε πολλά επίπεδα: εάν θα πρέπει να επιβληθούν, σε ποια έκταση, υπό ποιους όρους. Και στη συνέχεια, υπό ποιους όρους θα αρθούν. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο ευρέων και σημαντικών κυρώσεων» είχε πει.

Αυτό ακριβώς ήθελε να πει και ο Γκάμπριελ με τις πολιτικές βετζετέριαν και βίγκαν. Για πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ, η διαμάχη Ελλάδας- Τουρκίας είναι περίπλοκο θέμα και πολλές φορές χαμένο στις διάφορες πτυχές της ιστορίας. Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτα υπονόησε πως μπορεί το θέμα να λυθεί με διάλογο.

​Αλλά εάν μια χώρα με το μέγεθος της Τουρκίας απειλούσε να καταλάβει το νησάκι Gozo της χώρας, ο υπουργός θα έσπευδε πρώτος να ζητήσει αλληλεγγύη και υποστήριξη από την ΕΕ.

Την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχαν προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη ενόψει της Συνόδου Κορυφής- που θα άρχιζε αύριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω κρούσματος κορωνοϊού. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της συνομιλίας αυτής.

​«Θα επιτρέψουν οι χορτοφάγοι και βίγκαν της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τπον σαρκοφάγο Ερντογάν να πάρει ένα κομμάτι του Αιγαίου;» καταλήγει το άρθρο.

loading...