GEWKWN:Ελευθερία ή Σκοταδισμός; Η Ορθοδοξία δεν σημαίνει σκοταδισμός….

GEWKWN

Θα μπορούσα να ανατρέξω σε σημειώματα που έθεταν υπό αμφισβήτηση την ελευθερία της έκφρασης. Δεν το έκανα. Ίσως απηύδησα; Ίσως κατά βάθος να έχω αρχίσει κάπου να συνηθίζω τη βαρβαρότητα, την απολίθωση, την υποκρισία που προελαύνουν στην κοινωνία μας;

Και τότε έπεσα πάνω σε ένα άρθρο από το pemptousia. το οποίο με βοήθησε πάρα πολύ, και αποφάσισα να μεταφέρω κάποια αποσπάσματα, με σκοπό να βοηθήσω και άλλους ……

pemptousia.gr…. Σύνδεσμος Κληρικών Χίου ….. ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός θέλει τους ανθρώπους που ακολουθούν τον τρόπο ζωής που εκείνος προτείνει απόλυτα ελεύθερους. Και ο τρόπος ζωής που προτείνει η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τρείς άξονες: την ελευθερία την αγάπη και την ασκητική αυταπάρνηση. Και αυτός ο τρόπος ζωής βιώνεται στην Εκκλησία που είναι η «κατάληξη» της δημιουργίας, η διαρκής Σάρκωση, που θέλει ανθρώπους ενσυνείδητους, ελεύθερους, που να ακούν, να απαντάνε, να σκέπτονται, να έχουν την δυνατότητα να πουν ναι η όχι , να αγαπούν η να αρνούνται.

Ο Θεός ποτέ δεν παραβιάζει τη θέληση του ανθρώπου, ούτε υποτιμά τη σημασία της ενεργού συμμετοχής του στην πραγμάτωση της σωτηρίας. Η ορθόδοξη αντίληψη περί ανθρώπου σπάει τους περιορισμούς κάθε θεοκρατικής ετεραρχίας και ανελευθερίας σε τέτοιο βαθμό που χωρίς την συγκατάθεση της Παναγίας θα ήταν αδύνατη ακόμα και η σάρκωση του Λόγου. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να αρνηθεί το Θεό, να γίνει θεός και να γεννήσει το Θεό μέσα στην ιστορία. Όλα τα παραπάνω τονίζουν με έμφαση ότι η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία είναι η Εκκλησία της ελευθερίας……….

Ορθοδοξία δεν νοείται το πάθος η εκδίκηση, ο διασυρμός η σπίλωση και ότι άλλο χαρακτηρίζει ταραγμένες συνειδήσεις, αλλά νηφαλιότητα, γαλήνη, ηρεμία, πραότητα και υψηλό ήθος.

Ορθοδοξία είναι απλότητα, σύνεση και ευπρέπεια.

Ορθοδοξία είναι ο διάλογος, η επικοινωνία ……..Είναι η προσπάθεια για προσέγγιση και με τον αντιφρονούντα η εξήγηση.

Ορθοδοξία δεν σημαίνει σκοταδισμός….

loading...