Υπερσύγχρονες FREMM! Εφιάλτης για Τουρκία, αν τις πάρουμε – Ποια τα εμπόδια (vid)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Γαλλία πρότεινε στην Ελλάδα τον δανεισμό δύο υπερσύγχρονων και νεότευκτων φρεγατών FREMM DA μέχρι η Ελλάδα να επιλέξει το πλοίο που θα ναυπηγηθεί και θα εισαχθεί στο στόλο της τα επόμενα 5 χρόνια.

Φρεγάτες FREMM DA (FREDA)

Τα σκάφη είναι παράγωγα της αρχικής σχεδίασης των φρεγατών FREMM αλλά μεγαλύτερα σε μέγεθος, με εκτόπισμα 6.000 τόνων και εξοπλισμένο έτσι ώστε το πλοίο να μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα αεράμυνας περιοχής. Ο οπλισμός του αποτελείται από:

·         1 Χ Πυροβόλο 76 χιλ.

·         Εκτοξευτή Α 50 των 16 κελιών  με βλήματα Aster 30

·         Εκτοξευτή 16 κελιών Α70 με βλήματα SCALP NAVAL ή εκτοξευτή Α50 των 16 κελιών με Aster 30

·          2Χ4 εκτοξευτές αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet MM40 Block III

·         4 εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών τορπιλών MU-90

·         2 τηλεχειριζόμενα πυροβόλα 20 χιλ. NEXTER

·         Μπορεί να φιλοξενήσει στο υπόστεγό του ένα ελικόπτερο ΝΗ-90.

Από πλευράς εξοπλισμού δηλαδή ηλεκτρονικών μέσων, αντιμέτρων και σόναρ διαθέτει:

·         Radar HERACLES PESA το οποίο έχει εμβέλεια 500 χλμ και είναι κατώτερο του υπό δοκιμές, SeaFire 500 το οποίο θα εξοπλίσει τις Belh@ra αλλά αρκετά αξιόπιστο και ικανό.

·         Sonar VDS Captas 4

·         Sonar τρόπιδας UMS 4110 CL

·         Σύστημα διαχείρισης μάχης SETIS

·         Ολοκληρωμένο σύστημα παθητικής και ενεργητικής αντιμετώπισης SLAT

Με προωστήριο σύστημα CODLOG (Combined Diesel Electric or Gas) επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων και το επανδρώνει πλήρωμα 200 ατόμων.

Πρόκειται ξεκάθαρα περί ενός πλοίου αεράμυνας περιοχής με πολύ καλές ανθυποβρυχιακές δυνατότητες ( ίσως από η καλύτερη παγκοσμίως αυτή τη στιγμή) και εφόσον είναι εγκατεστημένοι οι ανάλογοι εκτοξευτές, μπορεί να εκτελέσει και στρατηγικά πλήγματα με τους Scalp Naval.

Αρχικά, οι Γάλλοι είχαν πρόθεση να εγκαταστήσουν στα πλοία το Radar SeaFire 500 αλλά η ανάπτυξή του και οι δοκιμές θα καθυστερούσαν αρκετά, οπότε επιλέχθηκε να τοποθετηθεί το Radar Hercules PESA, το οποίο δεν είναι τόσο ικανό, με βάση τις προδιαγραφές, με το SeaFire 500, αλλά είναι ικανότατο για τον ρόλο των συγκεκριμένων φρεγατών.

Στα αρνητικά στοιχεία του πλοίου μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν, η μέγιστη ταχύτητα των 27 κόμβων των συγκεκριμένων σκαφών αλλά και επίσης η έλλειψη συστημάτων εγγύς αεράμυνας CIWS, πράγμα που μειώνει την επιβιωσιμότητα των πλοίων αυτών.

Περί τυχόν δανεισμού τους στην Ελλάδα

Ίσως να είναι δύσκολο τα πλοία να έρθουν στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον δανεισμό των πλοίων είναι, σε πρώτη φάση, το ίδιο το Γαλλικό Ναυτικό το οποίο περιμένει διακαώς τα συγκεκριμένα πλοία για να καλύψει τις δικές του ανάγκες αεράμυνας περιοχής καθώς τα υπάρχοντα πλοία που έχουν ίδιο ρόλο, τα Horizons θα πάνε για MLU( Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής) και τα Jean Bart θα αποσυρθούν. Από μόνο του αυτό το γεγονός θέτει ερωτηματικά για το δανεισμό των νεότευκτων αυτών πλοίων. Δεν έλειψαν δε και τα καυστικά σχόλια από γνωστό αξιόπιστο Γάλλο δημοσιογράφο του τομέα.

Ευχής έργον θα ήταν βέβαια να ισχύει η πρόταση αυτή, καθώς τα πλοία είναι εξαιρετικά και ταιριάζουν σε αυτά που ζητά το Πολεμικό Ναυτικό σε μεγάλο ποσοστό. Το πρόβλημα των CIWS που δεν έχουν τα πλοία λύνεται με την εγκατάσταση των Phalanx από ισάριθμες φρεγάτες “S” που θα αποσυρθούν αν ενταχθούν τα πλοία στο Π.Ν.

Με αυτά τα πλοία, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορεί να πλεύσει με άνεση στην Ανατολική Μεσόγειο έχοντας την δυνατότητα για αποφασιστική ναυμαχία κατά του Τουρκικού Στόλου, συνεπικουρούμενα πάντα και από τις λοιπές φρεγάτες μας. Η ταχύτητα των 27 κόμβων είναι χαμηλότερη της προτεινόμενης αλλά όχι κακή. Οι Belh@ara που μας πρότειναν οι Γάλλοι θα έχουν την ίδια ταχύτητα.

Συνιστούμε υπομονή μέχρι την συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου στην Κορσική όταν και θα μάθουμε επίσημα πλέον τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της Άμυνας, Εξοπλισμών και της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες ως προς τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο.

loading...