Μάχη με τον χρόνο να κλείσει το μεγάλο deal για τα RAFALE – Αγώνας δρόμου των τεχνικών κλιμακίων – Τι θα γίνει με τους πιλότους

Απαντήσεις στα ερωτήματα των Ελλήνων επιτελών αναμένεται να φέρουν πίσω τις επόμενες ημέρες τα στελέχη της Γαλλικής επιτροπής εξοπλισμών, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα στελέχη της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault. Την προηγούμενη εβδομάδα γέμισαν σημειώσεις από όλα τα επίμαχα θέματα τα οποία πρέπει το συντομότερο δυνατό να επιλυθούν προκειμένου να κλείσει το μεγάλο deal και να πέσουν οι υπογραφές. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη του χρόνου η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκπαίδευσης ιπτάμενων και τεχνικών αλλά και η απόκτηση των 6 πρώτων μεταχειρισμένων RAFALE.

Οι Έλληνες επιτελείς αλλά και τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχοντας εμπειρία από τις δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος κυρίως όσον αφορά την τεχνική υποστήριξη των MIRAGE αλλά και τη συμφωνία για τα ελικόπτερα NH-90 εμφανίστηκαν απόλυτα προετοιμασμένοι. Στις παρατηρήσεις τους φρόντισαν να συμπεριλάβουν κάθε λεπτομέρεια και να περιμένουν από τους Γάλλους πλήρη επίλυση όλων των θεμάτων τα οποία αφορούν τα μαχητικά, μεταχειρισμένα και καινούργια, τη συντήρηση, υποστήριξη αλλά και εκπαίδευση των στελεχών της ΗAF.

Πίεση χρόνου έχουν και οι δύο πλευρές με την Αθήνα να επιθυμεί το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας αλλά χωρίς κενά και αστερίσκους και τους Γάλλους να έχουν ξεκάθαρη εντολή από τον ίδιο τον πρόεδρο Μακρόν να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να δώσουν στην HAF ότι καλύτερο τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε υποστήριξη. Για τον Γάλλο πρόεδρο το deal με την Ελλάδα για τα RAFALE δείχνει ότι αποτελεί ένα στοίχημα το οποίο θέλει να κερδίσει για να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα στις σχέσεις με την Αθήνα. Άλλωστε το Παρίσι άνοιξε τη συζήτηση για τα RAFALE αιφνιδιάζοντας ευχάριστα την Ελληνική πλευρά όταν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των φρεγατών Belhara έδειξαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Τόσο τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ όσο και οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί την αποστολή να «τρέξουν» τη συμφωνία εκφράζουν ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι τα πρώτα RAFALE θα φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2021.

Ήδη οι τεχνοκράτες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κλείσει η συμφωνία ενώ οι αξιωματικοί της HAF εργάζονται πυρετωδώς για να προετοιμάσουν την Πολεμική Αεροπορία. Προτεραιότητα φυσικά για την επάνδρωση της νέας Μοίρας RAFALE θα έχουν ιπτάμενοι και τεχνικοί από τις Πολεμικές Μοίρες των MIRAGE της 331 και 332. Ωστόσο οι πιλότοι από τον ”ΘΗΣΕΑ” και τα ”ΓΕΡΑΚΙΑ” θεωρείται βέβαιο ότι θα ενισχυθούν από αεροπόρους προερχόμενους και από άλλους τύπους μαχητικών κυρίως από τα F-16 αλλά ακόμα και από τα F-4 εάν χρειαστεί.

Τα επόμενα χρόνια η Πολεμική Αεροπορία έχει αποφασίσει να επενδύσει πολλά στη νέα Μοίρα των RAFALE την ώρα μάλιστα που θα αρχίσει να παραλαμβάνει και τα πρώτα F-16 VIPER από τα 84 συνολικά τα οποία θα αναβαθμιστούν. Θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες σειρές τόσο στη Σχολή Ικάρων όσο και στη Σχολή υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι αυξημένες σε αριθμό για να καλυφθούν οι ανάγκες της HAF για τα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

loading...