Στο σπίτι παρέα με το Ίντερνετ, η νέα μας κοινωνική ζωή

Στο σπίτι τους, σε σπίτια φίλων ή διαδικτυακά βλέπουν το μέλλον της κοινωνικής τους ζωής οι πολίτες ανά τον κόσμο για το επόμενο διάστημα, λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Για την ακρίβεια τα δύο τρίτα (69%) των ερωτηθέντων αναμένουν ότι στους επόμενους έξι μήνες θα κοινωνικοποιούνται κυρίως είτε εντός οικίας, είτε σε σπίτια φίλων, είτε διαδικτυακά.

Η αποφυγή των ταξιδιών και της μαζικής παρουσίας σε δημόσιους χώρους, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη οικονομική ανασφάλεια -απόρροια της ευρείας μείωσης του εισοδήματος των νοικοκυριών, θα συνεχίσει να κρατά τους ανθρώπους μέσα στο σπίτι.

«Το σπίτι είναι πλέον ένας πολυχώρος -έχει γίνει ο χώρος εργασίας, η σχολική αίθουσα, το μέρος για νέα χόμπι, το μέρος για κοινωνικοποίηση και ένα ασφαλές καταφύγιο- και έτσι οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την νέα πραγματικότητα» διαπιστώνει έρευνα της Accenture. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι το 53% των ανθρώπων που δεν είχε εργαστεί ποτέ από το σπίτι στο παρελθόν, σχεδιάζει πλέον να εργάζεται συχνότερα από το σπίτι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που διενεργήθηκε σε δείγμα 8.000 ατόμων σε 20 χώρες, η πανδημία πιθανά θα φέρει την «Δεκαετία του… Μένουμε Σπίτι». Σύμφωνα με τα ευρήματα της, η επανεστίαση των ανθρώπων στην τοπική τους κοινότητα -υπό το πρίσμα της πανδημίας- θα είναι μακροπρόθεσμη, φέρνοντας τη «δεκαετία του μένουμε σπίτι» και αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και καταναλωτικών αγαθών να προσαρμόσουν κατάλληλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Επιμένουν τοπικά

Η έρευνα τονίζει πώς οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και καταναλωτικών αγαθών πρέπει να προσαρμόσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό καθώς το 56% των καταναλωτών ανέφερε ότι η πανδημία τους ανάγκασε να ψωνίζουν σε κοντινά καταστήματα, ενώ το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (56%) απαντούν ότι αγοράζουν περισσότερα προϊόντα τοπικής προέλευσης, με το 84% να λέει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.

«Οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών θα πρέπει να σκεφτούν πέρα από τις παραδοσιακές τακτικές και να γίνουν πιο δημιουργικές, προσαρμόζοντας κατάλληλα τα χαρτοφυλάκιά τους με στόχο να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Αυτό το βλέπουμε ήδη στη βιομηχανία αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών, με την Carlsberg να λανσάρει την καμπάνια ‘Υιοθέτησε ένα βαρέλι’ και ένα ζυθοποιείο στο Λονδίνο που προσφέρει το ‘Pub in a box’ σε τοπικούς πελάτες, το οποίο παραδίδεται από μουσικούς που έχουν ακυρώσει τις περιοδείες τους» αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

loading...