ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ από το κέντρο της Αθήνας τα μισά τουλάχιστον κρούσματα σε Σωτηρία και Ευαγγελισμό…!!

Μόνο χθες, το 50% των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό σε «Ευαγγελισμό» και «Σωτηρία» αφορούσε σε αλλοδαπούς – Εντονός προβληματισμός στις Αρχές για δημιουργία νέων εστιών μετάδοσης της νόσου – Στο «κόκκινο» Πέλλα, Πιερία και Λέσβος – Τι δείχνει η γεωγραφική κατανομή μετά τα 287 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα, αυτά του «Ευαγγελισμού» και του «Σωτηρία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 50% των εισαγωγών που πραγματοποίηθηκαν την Πέμπτη και στα δύο νοσοκομεία, έχουν να κάνουν με αλλοδαπούς (Πακιστανούς, Αφγανούς κτλ) που διαμένουν πολλοί μαζί σε διαμερίσματα ή δωμάτια ξενοδοχείων σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία στις Αρχές, καθώς ο τρόπος που διαβιούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δημιουργεί από μόνος του μικρές εστίες έξαρσης του ιού, ενώ στη συνέχεια ως φορείς μπορούν να τον διασπείρουν στις γειτονιές που ζουν και συχνάζουν.

Επιπλέον, ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι στην περίπτωση των συγκεκριμένων ανθρώπων, η ιχνηλάτηση των επαφών τους είναι πολύ πιο δύσκολη και με πολλά «κενά», κάτι που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να έχει διασπαρεί, χωρίς ούτε οι ίδιοι να μπορούν να βεβαιότητα να πουν με ποιους έχουν έρθει σε επαφή.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα που συγκεντρώνει σταθερά από τα μέσα περίπου του Αυγούστου μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αποκτά τώρα, με τα νέα αυτά στοιχεία, ένα επιπλέον πρόβλημα.

Στο «κόκκινο» Πέλλα, Πιερία και Λέσβος

Πέλλα, Πιερία και Λέσβος είναι οι περιοχές της χώρας που δέχθηκαν το μεγαλύτερο ιικό φορτίο και συνεπώς τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επίπτωση τις τελευταίες δέκα ημέρες, όπως αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στις τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν από την αρχή του μήνα περισσότερα από 50 θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, γεγονός που τους δίνει τις τρεις θέσεις του… αρνητικού βάθρου στην παρούσα φάση της επιδημίας.

Στις μεν περιοχές της Μακεδονίας, η ξέφρενη πορεία μετάδοσης του κορωνοϊού ξεκίνησε από το εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα Γιαννιτσά Πέλλας, καθώς οι εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρεται να προέρχονται και από όμορους στην Πέλλα νομούς. Στη δε Λέσβο, η κατάσταση ξέφυγε λόγω των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν στον κατεστραμμένο πλέον καταυλισμό για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια.

Δυναμική καταγράφεται όμως η κυκλοφορία του κορωνοϊού και σε άλλες 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπου καταγράφονται σταθερά το τελευταίο 10ήμερο 10-49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, αναλογία που τις κατατάσσει στη δεύτερη θέση επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Πρόκειται για τις εξής περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Γρεβενά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αττική, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας σε κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι έντονος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να είναι θέμα λίγων ημερών για να βρεθούν από τη μία θέση κατάταξης στην άλλη. Για παράδειγμα, η Αττική, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, βρίσκονται κοντά στο να αλλάξουν επιδημιολογικά κατηγορία, και να μπουν στις περιοχές του χάρτη που είναι στο κόκκινο επιδημιολογικά.

Με μικρότερη ταχύτητα και συνεπώς με μικρότερη επίπτωση στον πληθυσμό κυκλοφορεί ο κορωνοϊός σε 12 περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών, Δράμας, Χαλκιδικής, Λάρισας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Χανίων και Ρόδου, καταγράφονται 5-9 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Τέλος, υπάρχουν 18 περιοχές όπου ο κορωνοϊός δεν έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του. Σε αυτές καταγράφονται λιγότερα από τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι «ελεύθερες κορωνοϊού» περιοχές εντοπίζονται στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη), στην Καβάλα, στις επτά περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου, στην Ήπειρο (Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα), στη Φλώρινα, στη Μαγνησία, στη Φωκίδα και στο Λασίθι Κρήτης.

Συνολικά, σήμερα ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.734, εκ των οποίων το 55,4% άνδρες. Τα 2.340 περιστατικά (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Μεγάλη είναι η επίπτωση σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσηλείες και τελικά τις διασωληνώσεις ασθενών λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Μέσα σε ένα 48ωρο η λίστα με τους διασωληνωμένους αυξήθηκε κατά 6 άτομα. Σήμερα 52 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Από αυτούς οι 11 (21.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

loading...