Η αιτία που φέρνει «σύγκρουση» στο Αιγαίο, ΙΣΤΟΡΙΚΗ παραδοχή Ερντογάν

 

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Άγκυρα και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την δημόσια τοποθέτηση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τουρκία ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης, για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει καμία νομική σημασία.

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μοιράζουν «καλά λόγια» και στις δύο χώρες, προκειμένου να τηρήσουν τις απαραίτητες ισορροπίες για την εξωτερική πολιτική τους. Ως εκ τούτου η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα λέει πως το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και άρα ΑΟΖ, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Τουρκία πως ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι… άκυρος.

Τι είναι όμως ο χάρτης της Σεβίλλης; Γιατί δεν τον αναγνωρίζει η Τουρκία;

Πολύ απλά επειδή ο εν λόγω χάρτης αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δίκαιου της Θάλασσας, δηλαδή της νομιμότητας.

ΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΧΑΡΤΗΣ;

Το 2003 από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εφαρμογή του Δίκαιου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ;

Προβλέπει, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., ότι τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, οριοθετώντας δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο και άρα επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα η Τουρκία περιορίζεται στα νερά της.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ;

Μιλώντας προσφάτως στο Sputnik ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος ναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, είχε κάνει εκτενή αναφορά στον χάρτη της Σεβίλλης.

Είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι δεν παίρνει στα σοβαρά το Καστελλόριζο, ορισμένα από τα θεσμικά όργανα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον Χάρτη της Σεβίλλης του 2003. Η Τουρκία προστάτευσε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις 22 Ιουλίου όταν αυξήθηκε η ένταση σε σχέση με τη NAVTEX. Παρά το γεγονός ότι το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή NAVTEX της Τουρκίας, η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις δραστηριότητές του και κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η Ελλάδα απαιτεί η θαλάσσια ζώνη του Καστελλόριζου να είναι τρεις φορές αυτή της ηπειρωτικής της».

Με άλλα λόγια η Τουρκία θεωρεί πως δεν μπορεί ένα νησί σαν το Καστελόριζο να έχει θαλάσσια ζώνη, ακυρώνοντας την ακτογραμμή της Τουρκίας, η οποία ωστόσο είναι της Μικράς Ασίας και βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Αυτό άλλωστε αναγνωρίζει ο Ερντογάν, ο οποίος πριν από λίγο έκανε μία ΙΣΤΟΡΙΚΗ παραδοχή. Παρομοίασε την Τουρκία με «ιερό πλάτανο», ο οποίος εδώ και χίλια χρόνια βρίσκεται (σ.σ. καταπατά) εκείνα τα εδάφη (σ.σ. των Ελλήνων). Ο χάρτης της Σεβίλλης οδηγεί δικαιούχους και καταπατητές σε σύγκρουση, με τον διεθνή παράγοντα να πιέζει για διπλωματική λύση.

Σύμφωνα τώρα με τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που αναφέρονται στον χάρτη της Σεβίλλης (πρέπει να) κάνουν διορθώσεις στα έγγραφά τους όπως παρακάτω:

loading...