Οι Αιγύπτιοι ”αδειάζουν” Τουρκία: ”Ξεχάστε το, δεν έχουμε να πούμε κάτι για την ΑΟΖ”

 Ξεκάθαρη απάντηση

Oι Αιγύπτιοι με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο ”αδειάζουν” τους Τούρκους, ”κόβοντας” κάθε προσπάθεια της Άγκυρας για διαπραγματεύσεις. 

Πριν λίγα 24ωρα, πολλά Ελληνικά ΜΜΕ, ”έπεσαν” στην παγίδα των Τούρκων, αναφέροντας πως Κάιρο και Άγκυρα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την ΑΟΖ. 

Μάλιστα κάποια ΜΜΕ, που δήθεν είναι εξειδικευμένα στην γεωπολιτική (sic), έγραφαν σε τίτλους τους ότι έρχεται εθνική ήττα, καθώς η συμφωνία Αιγύπτου-Τουρκίας είναι δεδομένη! 

Τι είχε συμβεί 

Αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, επικαλούμενη “πηγές”, τις οποίες αφήνει ασαφείς ως προς το όνομα, την ιδιότητα ή έστω την προέλευσή τους, επικαλείται  μυστικές συνομιλίες της Τουρκίας με την Αίγυπτο, στις οποίες μάλιστα οι μυστικές υπηρεσίες του Ερντογάν, προσέφεραν στις αντίστοιχες του αλ-Σίσι, μία έκταση “ίση με τρεις φορές το νησί της Κύπρου”, για να πείσουν τους Αιγύπτιους να υπογράψουν συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με τους Τούρκους. 

Στο ξεκίνημα της επιχειρηματολογίας της η Χάντε Φιράτ, επικαλείται τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο  CNN Türk: “Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Υπάρχουν συνομιλίες σε επίπεδο πληροφοριών. Είπαμε στην Αίγυπτο, “Μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία όπως αυτή με τη Λιβύη”. 

H ”απάντηση” της Αιγύπτου 

Ο εκπρόσωπος του  Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ ανέφερε πως το Κάιρο δεν έχει σκοπό να συζητήσει κάτι με την Τουρκία, ή να διαπραγματευτεί για την ΑΟΖ, καθώς η Άγκυρα δεν σέβεται τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. 

Απλή και ξεκάθαρη τοποθέτηση!  

loading...