Τουρκία: “Η Ελλάδα να στηρίξει την πρόταση του ΝΑΤΟ – Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις”

Τι προσπάθησε να πετύχει ο Στολτενμπεργκ με τη “βεβιασμένη” ανακοίνωσή του;
Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας μάλιστα την Ελλάδα να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία για διάλογο.

Με την ανακοίνωση αυτή, φαίνεται πως η Άγκυρα σπεύδει να “αγκαλιάσει” την πρόταση για διάλογο, όμως με τους όρους που συμφέρουν την Τουρκία. Διάλογος δίχως όρους δηλαδή.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων.

Η πρωτοβουλία αυτή, του ΓΓ η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών.

Αναμένουμε να στηρίξει την Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με την Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Ερντογάν τόνισε πως η στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες προς την “εγωιστική και άδικη στάση της” Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απαράδεκτη.

Γιατί ο Στόλντεμπεργκ “βιάστηκε” να ανακοινώσει “τεχνική συμφωνία”
Όπως δείχνει η συνέχεια των πραγμάτων, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, ίσως προσπάθησε να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων την Αθήνα. Να την πιέσει δηλαδή να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Άγκυρα.

Η υπόθεση ξεκινά από την τριμερή του Βερολίνου, όπου ο κ.Στόλντεμπεργκ ήταν παρών. Εκεί έθεσε το θέμα της δημιουργίας ενός “μηχανισμού για την αποφυγή ατυχημάτων”. Η ελληνική πλευρά δεν είχε αντίρρηση, αλλά στο μεταξύ …βγήκε ο τουρκικός Στόλος και το θέμα φυσικά “πάγωσε”. Η Αθήνα είχε πει ότι αν η Τουρκία δεν αποσύρει τις δυνάμεις της, δεν συζητά, ούτε αυτά τα “τεχνικά θέματα”.

Αυτή η θέση διατυπώθηκε ξανά χθες και σήμερα σε δύο ολιγόλεπτες συσκέψεις που έγιναν στο ΝΑΤΟ, όπου το επιτελείο του ΓΓ της Συμμαχίας παρέδωσε ένα σχέδιο αυτού του “μηχανισμού”. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρέλαβε μεν το έγγραφο αλλά επανέλαβε ότι δεν συζητά. Από που ο κ.Στόλντεμπεργκ έβγαλε το συμπέρασμα ότι συμφωνήσαμε σε “τεχνικό διάλογο” είναι κάτι που θα πρέπει να το εξηγήσει.

Πάντως, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, αν δεν συμμορφωθεί και αν δεν αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ως απάντηση στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να πάνε σε διάλογο για αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Σε αυστηρό ύφος πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισαν πως «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

loading...