Δεν θα απομείνει κολοτριχα ! – Επέκταση του ΚΥΤ Μοριας σε Πουριά−Μάρμαρο− Μυρσίνη-Αγ.Σύλλας και Μαντζάρι

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόκειται να προβεί στην επέκταση του ήδη υφιστάμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μοριας στη θέση «Πουριά−Μάρμαρο−Μόρια» της δημοτικής ενότητας Μυτιλήνης του Δήμου Μυτιλήνης, στη Νήσο Λέσβο, Π.Ε. Λέσβου, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Προς τον σκοπό αυτό, προτίθεται να συνάψει συμβάσεις μίσθωσης γεωτεμαχίων πλησίον του υφιστάμενου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ως άνω περιοχή, και ειδικότερα γεωτεμαχίων ευρισκομένων στις θέσεις «Πουριά−Μάρμαρο−Μυρσίνη-Αγ.Σύλλας-Μαντζάρι».

Όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει τον Ιούλιο, στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είχαν συναντήσεις με περίπου 20 ελαιοκτηματίες της ευρύτερης περιοχής (πέριξ του ΚΥΤ), για τη μίσθωση των κτημάτων τους έναντι 180 ευρώ του στρέμματος.

Από τη συγκέντρωση των ιδιοκτητών, ήδη υπήρξαν περίπου 10 στον αριθμό που συμφώνησαν να προχωρήσουν στην παραχώρηση των κτημάτων τους στο Κράτος, στον έλεγχο του ΚΥΤ. Όσοι δε, διαφώνησαν με τον ενοικιασμό των κτημάτων τους, ειπώθηκε πως θα υπάρξει επίταξη άνευ αποζημίωσης.

Χτες αναρτήθηκε και επίσημα η πρόσκληση του υπουργείου για τη μίσθωση γεωτεμαχίων στη θέση «Πουριά−Μάρμαρο− Μυρσίνη-Αγ.Σύλλας-Μαντζάρι» της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης του Δήμου Μυτιλήνης της Π.Ε. Λέσβου

Στην πρόσκληση αναφέρει «Η διάρκεια της ανωτέρω μίσθωσης θα άρχεται από την υπογραφή της σύμβασης μισθώσεως και θα λήγει την 31-12-2025. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διατηρεί το δικαίωμα προαιρέσεως να παραταθεί εγγράφως η μίσθωση για πέντε επιπλέον έτη, με το ίδιο μίσθωμα και τους ίδιους όρους. :Το μηνιαίο μίσθωμα, για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, θα ανέρχεται σε Ευρώ 180,00 ανά στρέμμα.»

Να υπενθυμίσουμε ότι χτες δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ από το Υπουργείο για την έναρξη Προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού γύρω από το ΚΥΤ της Μοριας (δείτε εδώ)

Συγκεκριμένα στο διαύγεια αναφέρει «Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού γηπέδου στο νησί της Λέσβου».

Η σύμβαση ύψους 854.390,86 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.υπογράφτηκε την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου.

Τις εργασίες έχει αναλάβει η «ΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

Η ολική προθεσμία του έργου έχει καθοριστεί σε δυο (2) μήνες από την ημέρα υπογραφής της παρούσας Σύμβασης (μέχρι 02/11/2020), σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΕΣΥ του έργου.

Όπως αποκλειστικά σας είχε ενημερώσει το LesvosPost.com από τον Ιούλιο στην επέκταση του ΚΥΤ της Μόριας προχωράει η Κυβέρνηση, μέσω της μίσθωσης των καταπατημένων και κατεστραμμένων ελαιοκτημάτων, που θα ενταχθούν και θα ανήκουν στα διοικητικά όρια του ΚΥΤ με σκοπό την δημιουργία μια «κλειστής» υπερ δομής..

Με τις παραπάνω ενέργειες, φαίνεται εμπράκτως ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωράει το σχέδιο του Υπουργού μετανάστευσης και ασύλου κ Ν. Μηταράκη, το οποίο είχε κάνει γνωστό από τις αρχές Μαΐου και την επίσκεψη του στο νησί.

Ειδικότερα, μετά τις άκαρπες συναντήσεις που είχε με τον Δήμαρχο Δ. Λέσβου, ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Μόριας και των όμορων Κοινοτήτων, τη δημιουργία μιας υπερδομής που θα έφθανε έως και τα 250 στρέμματα.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση της Δομής – τέρας στη Μόρια, καταρρίπτοντάς το “αφήγημα” δημιουργίας νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών εκτός αστικού ιστού, και μονιμοποιώντας μια άναρχη κατάσταση στα ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου.

Να θυμίσουμε ότι το θέμα είχαμε αναδείξει από τις 4 Μαΐου, όταν είχαμε δημοσιεύσει το ψήφισμα που πέρασε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Μ. Παρασκευή (17/4/2020), που μιλούσε για τη δημιουργία 5 νέων πολυδύναμων ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου… αξίας 280.000.000€.

loading...