Μήνυμα Πούτιν προς τη Δύση: «Μην τα βάζετε με τη Ρωσία»

 

Την απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών όπλων μετά την αμερικανική αποχώρηση από τη σχετική συμφωνία, υπεραμύνθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν είχε άλλη επιλογή, από το να αναπτύξει πυρηνικά συστήματα και υπερηχητικά όπλα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπους το 2002 να διαλύσει τη συνθήκη αντιβαλιστικών πυραύλων του 1972 (ΑΒΜ).

«Η απόσυρση της Αμερικής από τη ΑΒΜ το 2002 ανάγκασε τη Ρωσία να αρχίσει να αναπτύσσει υπερηχητικά όπλα. Έπρεπε να δημιουργήσουμε αυτά τα όπλα ως απάντηση στην ανάπτυξη του αμερικανικού στρατηγικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, το οποίο στο μέλλον θα μπορούσε να εξουδετερώσει και να καταστήσει ξεπερασμένο ολόκληρο το πυρηνικόμας δυναμικό» εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στον Γκέμπερτ Εφρέμοφ, ηγετικό στέλεχος του NPO Mashinostroyeniya (ρωσικό γραφείο σχεδιασμού πυραύλων που ήταν υπεύθυνο για πολλά μεγάλα οπλικά συστήματα).

Στη συνέχεια μάλιστα, ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι χάρη στον κ. Εφρέμοφ και στους συναδέλφους του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν σε μεγάλο βαθμό να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους.

«Έχω πει πολλές φορές ότι για δεκαετίες, έπρεπε συνεχώς να αγωνιζόμαστε. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Αυτό αφορούσε τα πυρηνικά όπλα και, στη συνέχεια, τη στρατηγική αεροπορική και διηπειρωτική τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας και συμπλήρωσε πως σήμερα η χώρα του διαθέτει στρατηγικά συστήματα που ξεπερνούν τα όπλα που διαθέτουν ήδη οι πιθανοί αντίπαλοί της.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας, η χώρα διαθέτει τους πιο σύγχρονους τύπους όπλων, τα οποία είναι πολύ ανώτερα όσον αφορά τη δύναμη, την ταχύτητα και,πολύ σημαντικό, από την άποψη της ακρίβειας σε σύγκριση με όλα όσα υπήρχαν πριν», τόνισε ο Πούτιν.

Μάλιστα, επαινώντας τον κ. Εφρέμοφ και το PO Mashinostroyenia για το έργο τους και την κατασκευή του υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης Avangard, ο Πούτιν συνέκρινε την επιτυχία του με τη δημιουργία της πρώτης πυρηνικής βόμβας της ΕΣΣΔ το 1949.

«Η σημασία των αποτελεσμάτων της δουλειάς σου είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί. Όχι μόνο συμμετέχεις στην δημιουργία αυτής της τεχνολογικής ιδέας – είσαι ο εμπνευστής της» τόνισε ο κ. Πούτιν και απένειμε στον κ. Εφρέμοφ το Τάγμα του Αγίου αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, ένα ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

loading...