Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ






 ΜΕΡΟΣ Β’ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 
«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ;»


Γράφει ο Κυανούς Ουρανός

Στο άρθρο «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ;»
 αναφέρθηκε, ότι αυτό που πιστεύουν πολλοί σαν επέμβασιν του Χριστού είναι καθαρά ανθρωπομορφική έκφρασις.  Ο Θεός είναι τέλειος και δεν απαιτείται επέμβασις εκ μέρους Του καθόσον όλα είναι γραμμένα από γενέσεως κόσμου στο Σχέδιον του Θεού, όπως συνήθιζε να αναφέρει ο Όσιος Παίσιος.

«Και είδεν ο Θεός τα πάντα, όσα εποίησε, και ιδού καλά λίαν» (Γεν.α.31) οπότε προσωπικά θεωρώ βλασφημία την σκέψιν ότι κάτι θα διορθώσει.  Ο Θεός μας έπλασε «κατ’ εικόνα και ομοίωσίν» Του, μας έταξε το «ίνα ώσιν Έν», να γίνουμε κατά Χάριν θεοί.

Αλλά που και πως γίνεσαι οτιδήποτε χωρίς να “κοπιάσεις” ανάλογα;

Για να γίνεις νοσοκόμος απαιτείται ανάλογη σπουδή, εξετάσεις και πρακτική άσκησις.  Δεν χαρίζεται το δίπλωμα αφού “παίζει με ζωές”. Για να γίνεις ιατρός παθολόγος απαιτείται σπουδή, εξετάσεις και πρακτική άσκησις ανωτέρου επιπέδου και για καρδιοχειρουργός ακόμα υψηλοτέρου επιπέδου!

Παρεπιπτόντως θυμάμαι αδελφικόν μου φίλον χειρουργόν (κι όχι χειρούργον), που μου είπε : Εργάτης είναι αυτός που εργάζεται με το σώμα, μάστορας ο εργαζόμενος με το σώμα και τον νού, ενώ ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί σώμα, νου και καρδιά (ψυχή).

Αν αυτό ισχύει για έναν καλλιτέχνη άραγε ο Θεός τι χρειάζεται;;;

Και κυρίως σε τι “πρακτικήν άσκησιν” πρέπει να δοκιμαστεί;

Είναι πολύ λάθος παιδαγωγικα να κάνεις αντί για το παιδί σου αυτό που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.  “Eνηλικιώσου επιτέλους” ή “γίνε υπεύθυνος” λέει ο σωστός γονέας, αυτός που θέλει να μεγαλώσει το παιδί του παράλληλα ηλικιακά, νοητικά και υπεύθυνα, αυτός που δεν θέλει να έχει αύριο ένα παιδί βουτυρομπεμπέ, ανίκανο να αντιδρά στις προκλήσεις κι ανάγκες της ζωής.

Αν αυτά ισχύουν για έναν γονέα τι μπορούμε να φανταστούμε για τον Τέλειον Γονέα;

Να φανταστούμε γιατί ανθρώπινος νους δεν μπορεί να το διανοηθεί στην πλήρη του έκτασιν.

Η (εκ)παίδευσις για να γίνεις κατά Χάριν Θεός τι πρέπει να περιλαμβάνει, όταν δεν “παίζεις” απλά με ζωές (όπως ένας ιατρός) αλλά με ψυχές;  Ειδικά δε όταν αποτύχαμε στην πρώτην εξεταστική περίοδον (προπατορικόν αμάρτημα), που ήταν και πανεύκολη (μόνο μία εντολή)…

Ο ασυλλήπτου μεγέθους στόχος της δοκιμασίας απαιτεί ιδιαίτερα επίπονην άσκησιν κι εξετάσεις και η επέμβασις του Χριστού έγκειται στην κατά Θείαν Οικονομίαν βελτίωσιν εκάστου, αναλόγως της προσπαθείας του, ασφαλώς με υπερφυσικόν τρόπον.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν “συν Αθηνά και χείρα κίνει” κι αναδεικνύονταν οι ήρωες, οι ημίθεοι, αυτοί που “έβγαζαν” από μέσα τους το θεϊκό, το υπερφυσικό στοιχείο, ξεχωρίζοντας από τους λοιπούς, που έμεναν … μετεξεταστέοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...