ΗΠΑ υπέρ Τουρκίας για ΑΟΖ: «Δεν έχει νομική ισχύ ο χάρτης της Σεβίλλης με την σύνδεση ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου»

 

Χωρίς νομική ισχύ είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης, όπου καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, υποστηρίζει σε δήλωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

Στη δήλωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα τονίζει ότι «οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία».

Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, η χώρα δεν παίρνει θέση σε ζητήματα διαφορών θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών.

Τονίζει, δε, ότι κατανοεί και πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο.

Τέλος, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές όσο πιο σύντομα γίνεται, καθώς οι ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η πρεσβεία στην Άγκυρα, στηρίζουν τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα, η δήλωση αυτή αναπαρήχθη από πολλά τουρκικά ΜΜΕ («Hurriyet», «Yeni Safak» κ.α.) σε διθυραμβικούς τόνους.

Τι είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης

Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και «Χάρτης της ΕΕ».

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Δηλαδή, καθορίζονται τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού -ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

loading...