Δεν απορώ που μας “πληρώνουν” για να τα πάρουμε…

Για να λέμε και “του πτωχού το δίκηο”, η πιθανή ένταξη των Raffale στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι πρώτης τάξεως διαφήμιση για τα γαλλικά αεροσκάφη.
Ας μην ξεχνάμε πως και τα mirage, μετά το ξύλο που έφαγαν απο τα αμερικανικά αεροσκάφη στον Πόλεμο του Κόλπου, έφτασαν να πάρουν “kill” κατά f-16, απο το 1995 και μετά. Και μιλάω για την αναχαίτιση κοντά στη Ρόδο και την πτώση του F-16C του Yildirim απο ένα ελληνικό Mirage F1CG.
Το ’96, έναν χρόνο μετά, “δίπλωσε” το σκορ, με την κατάρριψη ενός τουρκικού F-16D από ένα ελληνικό Mirage 2000 με πυραυλο R550 Magic II.
Και σαφώς υπάρχει ένα μεγάλο ιστορικό με βιντεοσκοπήσεις αναχαιτίσεων και καταδιώξεων  τουρκικών F16 από ελληνικά Mirage, με πιο πρόσφατο το βίντεο του Μαΐου με το εγκλωβισμενο F-16 στο στόχαστρο του ελληνικού Mirage 2000-5 Mk.2, το οποίο έγινε παγκοσμίως θέμα συζήτησης σε ιστοτόπους που ασχολούνται με την πολεμική αεροπορία και τον ειδικό Τύπο γενικότερα…
Το Raffale είναι σαφώς καταλληλότερο για BVR αποστολές, ωστόσο με βάση την υπεροχή του σε ελιγμούς, ισχύ και ευελιξία, αν εμπλακεί σε κοντινή αναχαιτιση με τους Τούρκους, θα προσφέρει πολλά λεπτά “διαφημιστικού υλικού” για τους Γάλλους…
Δεν απορώ που μας “πληρώνουν” για να τα πάρουμε…

Ευστάθιος Δαφνομήλης

loading...