Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας: Ένας χρόνος λειτουργίας – Ποιοι διάσημοι το επέλεξαν

Μικρούτσικος, Πετσάλνικος, Κοτανίδης μεταξύ των επωνύμων που επέλεξαν να αποτεφρωθούν – Τι λέει στο protothema.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης
Έναν χρόνο λειτουργίας κλείνει το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται στη Ριτσώνα και μέχρι στιγμής έχει εξυπηρετήσει 1.380 άτομα των οποίων η τελευταία τους επιθυμία ήταν να αποτεφρωθούν. Όπως επισημαίνει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης ο αριθμός αυτός είναι ικανοποιητικός αφού σημαίνει οριακή βιωσιμότητα του αποτεφρωτηρίου. Και αν πριν από μερικά χρόνια η απάντηση στην ερώτηση αποτέφρωση ή ταφη ήταν ταφή για την Ελλάδα, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 το αποτεφρωτήριο στη Ριτσωνα είναι γεγονός. Μέχρι τότε αν κάποιος ήθελε να αποτεφρωθεί έπρεπε οι συγγενείς του να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία.
Έτσι εδώ και ένα χρόνο 1.380 άτομα επέλεξαν την αποτέφρωση μεταξύ των οποίων και κάποιοι επώνυμοι, όπως ο μουσικοσυνθετης Θάνος Μικρούτσικος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο ηθοποιος Γιώργος Κοτανίδης τον Ιανουάριο του 2020, ο συγγραφέας και διανοούμενος Περικλής Κοροβέσης τον περασμένο Απρίλιο, όπως και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Γιώργος Πιαντές, η αγωνίστρια κατά των Γερμανών κατακτητών Δανάη Μωραΐτου τον Νοέμβριο του 2019, ο ποιητής, γλύπτης και εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης τον Ιούνιο του 2020, ο γνωστός εκδότης Σαμουήλ Γαβριηλίδης, η ψυχή των εκδόσεων Γαβριηλίδης, τον Φεβρουάριο 2020, ο 30χρονος δημοσιογράφος Αναστάσιος – Ευάγγελος Δαφνής τον Μάιο του 2020 και το μέλος του «Ρήγα Φεραίου» και στέλεχος της Αριστεράς Σάκης Τσούκας το Φεβρουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τον κ. Αλακιώτη: «Μετά από 24 χρόνια προσπαθειών η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης κατάφερε να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να μπορέσει σε συνεργασία με μια επενδυτική και κατασκευαστική εταιρεία να κατασκευάσουμε το πρώτο αποτεφρωτήριο στη χώρα μας. Και ύστερα από έναν χρόνο λειτουργίας είμαστε λίγο πάνω από όριο βιωσιμότητας με μικρή κερδοφορία. Υπάρχει μια σταθερή αυξητική τάση μήνα με το μήνα και πλέον η αποτέφρωση θα αποτελεί κάτι σύνηθες για τον κόσμο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο κ. Αλακιώτης το 58% ήταν άνδρες που αποτεφρώθηκαν ενώ το 42% γυναίκες. Από τα 1.380 άτομα, 30 άτομα ήρθαν από την Κύπρο ενώ πριν θα έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία. «Οι οικογένειες του μεγαλύτερου ποσοστού εκείνων που αποτεφρώθηκαν, πραγματοποίησαν είτε εξόδιο ακολουθία είτε τρισάγιο σε εκκλησίες πριν την αποτέφρωση. Και στο δικό μας χώρο που έχουμε έχουν έρθει ιερείς που πραγματοποίησαν τρισάγιο» επισημαίνει ο κ. Αλακιώτης και προσθέτει: «Εμείς λυτρώσαμε την οικογένεια του νεκρου που έπρεπε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους. Είναι το ανθρώπινο δικαίωμα στην τελευταία επιθυμία να μην γίνονται μετανάστες μετά θάνατον και σε αυτό εμείς βοηθάμε». Ο κ. Αλακιώτης εξήγησε ότι πολλοί συγγενείς δεν σέβονται την τελευταία επιθυμία του ανθρώπου τους να αποτεφρωθεί και αντί να τον πάνε στη Ριτσώνα προτιμούν την ταφή.


«Έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ενώ θέλουν να αποτεφρωθούν φοβούνται ότι οι συγγενείς τους δεν θα τους εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία. Το μόνο που μπορούν να κάνουν και το έχει προβλέψει και ο νομοθέτης είναι με μια συμβολαιογραφική πράξη να βρουν δυο άτομα από το φιλικό τους ή και το συγγενικό περιβάλλον που να τους εμπιστέυονται πάρα πολύ και να γνωρίζουν ότι θα εκτελέσουν την τελευταία τους επιθυμία. Με αυτή τη συμβολαιογραφική πράξη θα αποτεφρωθούν ανεξάρτητα εάν οι συγγενείς έχουν αντιρρήσεις και ανεξάρτητα τον βαθμό συγγένειας που θα έχουν με τον νεκρό».

Πολύ σημαντική είναι και η αποκάλυψη του κ. Αλακιώτη στο protothema.gr ότι το 10% των μετοχών του αποτεφρωτηρίου ανήκει πλέον στα παιδικά χωριά SOS. «Με αυτή την πράξη μπορούμε να πούμε ότι ο θάνατος γίνεται πηγή ζωής για τα παιδιά».

Ο αγώνας του κ. Αλακιώτη για να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια, όταν το 1996 έδωσε υπόσχεση στο φίλο του γνωστό ζωγράφο Παύλο Μοσχίδη ότι θα τον αποτέφρωνε στην Ελλάδα. Αλλά ο Παύλος Μοσχίδης έφυγε από τη ζωή το 2004 και ο κ. Αλακιώτης μαζί με τον αδερφό του Μοσχίδη Γιώργο τον πήγαν στη Βουλγαρία για αποτέφρωση μιας και στην Ελλάδα δεν υπήρχε ούτε νόμος για την αποτέφρωση. Αυτή την υπόσχεση που είχε δώσει στο φίλο του την κράτησε και έγινε πράξη ύστερα από 24 χρόνια, ενώ μέχρι τότε ο ίδιος είχε ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα με βουλευτές όλων των παρατάξεων ώστε το 2006 να υπάρξει νόμος. Όπως είπε στο protothema.gr σε αυτό το νόμο είχε βοηθήσει και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε μεσολαβήσει στον Μακαριστό Χριστόδουλο και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο ώστε να επιτραπεί η αποτέφρωση στην Ελλάδα. Και από το 2006 πέρασαν άλλα 13 χρόνια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 όποτε εγκαινιάστηκε στη Ριτσώνα το πρώτο αποτεφρωτήριο.

loading...