Προ «καυτών» εξελίξεων η Ελλάδα – Πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις ΝΙΚΟΥΝ τον χρόνο

Ώρα μηδέν πλησιάζει για τα Ελληνοτουρκικά…

Στην καθημερινή ζωή, προσπαθούμε να καλύψουμε συχνά τις ελλείψεις μας σε υλικά που μας χρειάζονται με μεταχειρισμένα υλικά τα οποία θεωρούμε ότι θα έχουν ικανό χρόνο ζωής με το ανάλογο κόστος. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είναι ίσως το πιο συχνό παράδειγμα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Στρατό μας. Με την ίδια λογική, οι Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται προς την απόκτηση εξοπλισμού, ο οποίος θα καλύψει άμεσα ανάγκες για ένα σημαντικό βάθος χρόνου με ικανές διαθεσιμότητες και ποιότητα με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος.

Το σημαντικό, τώρα που η κρίση με την Τουρκία «φουντώνει», οι εξελίξεις αναμένονται «καυτές» και ο διάλογος ενδέχεται να αποτύχει είναι να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Τα μεταχειρισμένα συστήματα που αγοράζονται αφορούν συνήθως τις παρακάτω κατηγορίες:

· Οχήματα ( Τεθωρακισμένα και μη)

· Άρματα μάχης

· Πολεμικά πλοία

· Πλοία υποστήριξης

· Ελικόπτερα

· Μεταγωγικά αεροσκάφη

· Μαχητικά αεροσκάφη

ΟΧΗΜΑΤΑ

Τα οχήματα είναι μεν φθηνότερα ανά μονάδα από τα πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά συνήθως έρχονται σε μεγάλες ποσότητες και είναι αμφίβολο αν τα οχήματα θα είναι στην πλειοψηφία τους ικανά για ανάληψη περεταίρω υπηρεσίας. Το σύνηθες είναι να προμηθευόμαστε μερικές εκατοντάδες οχήματα, μεριά από τα οποία δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενεργά μεν αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές ανταλλακτικών για τα υπόλοιπα που λειτουργούν. Ανάλογα πράγματα, ισχύουν για τα άρματα μάχης και λοιπά οχήματα ή οχήματα φορείς όπλων όπως τα MLRS.

ΠΛΟΙΑ

Τα πλοία είναι πρόβλημα πιο σύνθετο λόγω του ότι ένα πλοίο δεν έχει σχέση με όχημα, από πλευράς μεγέθους, συντήρησης και φυσικά περιέχει το ίδιο πολλά ακόμα οπλικά συστήματα, τα οποία η πλευρά που μας τα δίνει, μπορεί να μην θέλει να τα αποδεσμεύσει. Για να έρθει ένα μεταχειρισμένο πλοίο χρειάζεται, να έρθουν τουλάχιστον 2 πλοία της ίδιας κλάσης ώστε να υπάρξει εφοδιαστική αλυσίδα χωρίς υπέρογκο κόστος. Τα δε χαρακτηριστικά που φέρουν τα πλοία να είναι τέτοια που να ικανοποιούν σε όσο μεγαλύτερο βαθμό το ναυτικό που τα εντάσσει στις τάξεις του. Αυτό ισχύει λιγότερο για τα πλοία υποστήριξης, τα οποία δε χρειάζεται να έχουν τεχνικά χαρακτηριστικά ως προς τα όπλα τους, αφού μπορούν να δεχτούν τις ελάχιστες τροποποιήσεις που απαιτούνται έτσι και αλλιώς.

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

Τα ελικόπτερα, ανάλογα με το είδος τους κοστίζουν αρκετά αλλά μπορούν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες. Σε γενικές γραμμές ισχύει ότι και στα οχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Kiowa που προμηθεύτηκε πέρυσι η Αεροπορία Στρατού. Ήρθαν 71 κομμάτια, κάποια θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά ενώ χρειάζεται να εγκατασταθεί σύστημα αυτοπροστασίας.

ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Τέλος, τα μαχητικά αεροσκάφη, είναι ίσως τα πιο ακριβά μετά τα πλοία και παρ’ ότι υπάρχουν αριθμοί αεροσκαφών, οι πολλές εκδόσεις και η διάθεση να δοθούν από τρίτους είναι περιοριστικοί παράγοντες. Πάνω κάτω ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα πλην των πλοίων, ενώ δεν αποκλείεται η κατασκευάστρια πλευρά να μην αποδεσμεύσει μερικά από τα συστήματά τους και φυσικά τα όπλα τους. Ακόμα και στην περίπτωση αναβάθμισης των αεροσκαφών, βλέπουμε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να πραγματοποιηθεί ( αναβάθμιση F-16 μέχρι το 2027).

ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ,

η αγορά μεταχειρισμένων συστημάτων καλύπτει τα κενά και το σημαντικότερο: τα καλύπτει άμεσα, δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – είτε πρόκειται για οχήματα, αεροσκάφη ή πλοία. Ο χρόνος είναι σημαντικός για τις Ένοπλες Δυνάμεις κάθε χώρας, ειδικά, όταν απέναντι έχουν έναν άσπονδο εχθρό, όπως η Τουρκία για την Ελλάδα. Για να ναυπηγηθεί ένα πλοίο απαιτούνται χρόνια, όπως και για την εισαγωγή στη γραμμή παραγωγής ενός μαχητικού αεροσκάφους με όλη την γραφειοκρατία και τις διαδικασίες που απαιτούνται. Παρόμοια ισχύουν και για άλλα συστήματα.

Η Ελλάδα θα συνδέσει, όπως φημολογείται, το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών της με την προμήθεια τουλάχιστον δύο μεταχειρισμένων πλοίων ως ενδιάμεσης λύσης. Τα πλοία χρειάζονται τώρα ( κανονικά έπρεπε να είχαμε ήδη αγοράσει μεταχειρισμένα) και μάλιστα άμεσα ώστε το ναυτικό να καλύψει ένα μέρος χαμένης ισχύος που δε μπορούν να του δώσουν τα υπάρχοντα πλοία του. Η έλευση των Rafale με 12 από αυτά να είναι μεταχειρισμένα ανήκει στην ίδια σκέψη, αφού η χώρα χρειάζεται να έχει ποιοτικό τακτικό πλεονέκτημα, το οποίο δε θα μπορεί να αναιρέσει ο αντίπαλος, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Η μη ύπαρξη εσωτερικής γραμμής παραγωγής σημαίνει ότι δε μπορούν να βρεθούν όλα αυτά εκ του εσωτερικού, άρα, όσο πιο μεγάλο το στράτευμα που έχεις, τόσο μεγαλύτερες και οι ανάγκες του σε μεταχειρισμένα υλικά αφού το κόστος των καινούριων θα ήταν πάρα πολύ υψηλό και θα χρειαζόταν πολύς χρόνος μέχρι να ενταχθούν σε υπηρεσία τα νέα συστήματα.

Η πρακτική επομένως της αγοράς μεταχειρισμένων ( ή της δωρεάν παραχώρησής τους κάποιες φορές) είναι θεμιτή αφού καλύπτονται κενά και αυξάνονται οι δυνατότητες με άμεσες λύσεις, με μειονέκτημα ότι αυτά δεν έχουν τον πλήρη χρόνο επιχειρησιακής ζωής τους και δεν καλύπτουν πλήρως τις επιχειρησιακές απαιτήσεις αλλά μερικώς.

loading...