Ομολογία από τους…ειδικούς: «Το 50% όσων νοσηλεύονται με κορωνοϊό στην Αττική είναι αλλοδαποί»!

Για αυτό θα επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας;;;
Για μια «δυναμική ροή συνεχών κρουσμάτων» στην Αττική έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6 εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αναμένεται να ληφθούν επιπλέον οριζόντια μέτρα για τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, μάλιστα, η «κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ».

Εξήγησε, παράλληλα, ότι «υπάρχει αριθμός κλινών που δεν έχει ανοίξει. Το καλοκαίρι έκλεισαν κλίνες covid που είναι στη διάθεσή μας.

«Και μιλάμε για σοβαρά πάσχοντες. Αυτό μας δίνει μια αίσθηση κινδύνου και πρέπει να προλάβουμε. Το σημαντικό με τον κορωνοϊό είναι να προλαβαίνεις» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα στην Αττική είπε ότι «η κατάσταση αυτή είναι απόνερα της διασποράς στις μικρότερες ηλικίες το καλοκαίρι. Αυτή η ηλικία των 20-30 σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των 40αρηδων μετέφερε την καμπύλη προς τους 50αρηδες και πάει τα σοβαρότερα περιστατικά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών σε μικρότερες ηλικίες κάτω των 60 ετών. Οι βαρέως πάσχοντες είναι περίπου 70 ετών κατά μέσο όρο.

Το 50% των νοσηλευομένων στην Αττική είναι μετανάστες».

Η Αθήνα είναι μια περιοχή που η διασπορά είναι ευκολότερη, υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει εστίαση, υπάρχουν τα μπαρ, υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν επιπρόσθετο κίνδυνο. Ελπίζουμε στα σχολεία να εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει. Τα παιδιά είναι λιγότεροι μεταδότες» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Οι μάσκες προφυλάσσουν τα παιδιά»
Σύμφωνα με τον ίδιο «όταν τα παιδιά φοράνε μάσκες η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρή. Και επειδή στα παιδιά υπάρχει μια ιδιαίτερη επιτήρηση ελπίζουμε οι στενές επαφές να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο Υπάρχει κίνδυνος αλλά ελπίζουμε ότι με την επιτήρηση θα αντιμετωπιστεί».

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο τα μέτρα αλλά και η εφαρμογή τους. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη παρακολούθηση και επιτήρηση των μέτρων» πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Όπως διευκρίνισε «η πρόταση είναι η χρήση της μάσκας να είναι σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός. Δεν έχουμε μπει ακόμα στο μάσκα παντού για όλους».

Δικαιολογώντας τη σκέψη για οριζόντια μέτρα στην Αττική είπε ότι «η οριζοντίωση των μέτρων μάλλον χρήσιμο θα είναι. Σε μια πόλη που έχει τόσους δήμους ο επιμερισμός δεν θα οδηγούσε πουθενά».

loading...