Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: «Πόλεμος» Τραμπ-Πούτιν μετά το Sputnik V

Ο Λευκός Οίκος διέρρευσε ότι ο Τραμπ σήμερα μπορεί να κάνει ανακοινώσεις για αμερικανικό εμβόλιο λίγες ώρες μετά την έγκριση Πούτιν για το ρωσικό «όπλο» κατά του κορωνοϊού – Τα πέντε ερωτήματα για την «κούρσα»
Ένα νέο μέτωπο αναμέτρησης των δυνάμεών τους φαίνεται ότι βρήκαν ΗΠΑ και Ρωσία στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Πούτιν ότι έδωσε την έγκρισή του για εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού μόλις δύο μήνες μετά την έναρξη των δοκιμών σε ανθρώπους, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι πιθανότατα σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει κάποια ανακοίνωση για κάποιο αμερικανικό εμβόλιο.

«Ο πρόεδρος λαμβάνει ενημέρωση για το εμβόλιο εδώ στον Λευκό Οίκο σήμερα, και είμαι σίγουρη ότι θα το ανακοινώσει σε μια ανοικτή εκδήλωση προς τον Τύπο και επίσης πιθανόν στην ενημέρωση των δημοσιογράφων αργότερα σήμερα» δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ μιλώντας στο Fox News.

Το ρωσικό εμβόλιο, που έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, ονομάζεται «Sputnik V» (το V αναφέρεται στο vaccin/εμβόλιο) και παραπέμπει στον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που μπήκε σε τροχιά από την Σοβιετική Ενωση το 1957.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF το οποίο συμμετείχε στην ανάπτυξη του εμβολίου, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει ήδη δεχθεί παραγγελίες από 20 χώρες που αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι μετά τον εμβολιασμό η κόρη του ανέβασε λίγο πυρετό, ο οποίος ωστόσο έπεσε γρήγορα. «Μία από τις κόρες μου έλαβε το εμβόλιο. Υπό μία έννοια λοιπόν, συμμετείχε στα πειράματα. Μετά το πρώτο εμβόλιο ανέβασε 38 πυρετό, αλλά την επόμενη μέρα έπεσε στο 37 και πέρασε τελείως», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Καθ’ όσον γνωρίζω, σήμερα το πρωί καταχωρήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass. «Γνωρίζω ότι είναι αρκετά αποτελεσματικό, δημιουργεί σταθερή ανοσία και -επαναλαμβάνω- έχει περάσει όλους τους αναγκαίους ελέγχους», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Ρωσίας Τατιάνα Γκολίκοβα δήλωσε ότι το εμβόλιο μπορεί να ξεκινήσει να χορηγείται σε επαγγελματίες της υγείας ήδη από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό σε εθελοντική βάση από τον Ιανουάριο.

Πού βρισκόμαστε στον αγώνα για το εμβόλιο

Σε όλο τον κόσμο, πολιτικοί, φαρμακευτικές εταιρίες και ρυθμιστικές αρχές διατυπώνουν αντιφατικές προβλέψεις για το πότε θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για την COVID-19. Πολλά εξαρτώνται από το τι σημαίνει «έτοιμο» και για ποια ομάδα ανθρώπων.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ;

Πάνω από πέντε φαρμακευτικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο διενεργούν προηγμένες κλινικές δοκιμές, καθεμία με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, και αρκετές αναμένουν να γνωρίζουν εάν τα εμβόλιά τους για την COVID-19 είναι αποτελεσματικά και ασφαλή έως τα τέλη του έτους.

Το πιο αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα έρχεται από την AstraZeneca, η οποία διενεργεί μελέτη στη Βρετανία που λέει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και αυτό τον μήνα.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η δοκιμή της Moderna μπορεί να έχει καθοριστικά αποτελέσματα έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Άλλες θα ακολουθήσουν αργότερα, κάποιες ίσως ακόμα πιο μετά.

Ορισμένοι ειδικοί διατυπώνουν επιφυλάξεις ότι οι δοκιμές, που πρέπει να μελετήσουν πιθανές παρενέργειες σε διαφορετικούς ανθρώπους, μπορεί να ολοκληρωθούν τόσο γρήγορα. Ο Πίτερ Χότεζ, πρύτανης της Εθνικής Σχολής Τροπικών Φαρμάκων στο Baylor College of Medicine στο Τέξας, λέει ότι η συλλογή επαρκών στοιχείων προκειμένου να αποδειχθεί ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές για τον κόσμο μπορεί να τραβήξει έως τα μέσα του 2021.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ;

Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες αυξάνουν την μεταποιητική τους δυνατότητα ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν την παραγωγή μόλις τα εμβόλια εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Κάποιες προσπάθειες έχουν τη στήριξη αμερικανικού κυβερνητικού προγράμματος που ονομάζεται ‘Operation Warp Speed’.

Ο Φάουτσι δήλωσε στο Reuters ότι αναμένεται «δεκάδες εκατομμύρια» δόσεις να είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2021, και ότι έως τα τέλη του έτους θα μπορούσαν να υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πιο αισιόδοξες κατευθυντήριες γραμμές από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε ότι ένα εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αν και δεν διευκρίνισε τον όρο «έτοιμο».

Αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Moderna, η AstraZeneca και η Pfizer, έχουν ανακοινώσει ότι αναμένουν να παράγουν έκαστη πάνω από 1 δισεκ. δόσεις την επόμενη χρονιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει αρκετά δισεκατομμύρια διαθέσιμα έως τα τέλη του 2021.

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;

Οι πρώτες προμήθειες στα τέλη της φετινής χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης πιθανόν θα δοθούν σε ανθρώπους σε πλούσια κράτη που θεωρούνται από τις κυβερνήσεις τους ότι εργάζονται σε κρίσιμης σημασίας κλάδους ή που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, εργαζομένους των υγειονομικών υπηρεσιών και στρατιωτικούς.

Χώρες, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες που θέτουν τους πολίτες τους στην πρώτη γραμμή εμβολιασμού όταν τα εμβόλια αυτά γίνουν ευρέως διαθέσιμα κατά τη διάρκεια του 2021.

Τα περισσότερα εμβόλια βρίσκονται σε φάση δοκιμών καθώς δύο δόσεις χορηγούνται με διαφορά ενός μήνα, παρέχοντας πλήρη προστασία μόνο μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;

Ο χρόνος αναμονής για τα εμβόλια της COVID-19 πιθανόν να είναι μεγαλύτερος για ανθρώπους σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δεν έχουν συμφωνίες προμήθειας. Κάποιοι ίσως δυσκολευθούν να πληρώσουν τα εμβόλια που μπορεί να κοστίζουν πάνω από 40 δολάρια το άτομο, δήλωσε ο Χότεζ.

«Ανησυχώ ότι τα εμβόλια της Operation Warp Speed δεν θα φθάσουν σύντομα σε αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Χότεζ.

Η Gavi, μια συμμαχία για εμβόλιο σε αναπτυσσόμενες χώρες, σκοπεύει να διασφαλίσει 2 δισεκ. δόσεις εμβολίου το 2021, αρκετές για να εμβολιαστεί το ευπαθέστερο 20% του πληθυσμού σε φτωχότερες χώρες. Αρκετές εταιρίες και φορείς, όπως το Serum Institute of India, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παραγωγή για φτωχές χώρες και κράτη μεσαίου εισοδήματος.

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εγκρίνει κάποια πειραματικά εμβόλια για χρήση σε επιλεγμένους ασθενείς εκτός κλινικών δοκιμών. Είναι όμως απίθανο να είναι άμεσα διαθέσιμα στη Δύση. Οι εγχώριοι ρυθμιστικοί φορείς θα χρειαστεί να τα εγκρίνουν ενώ οι κλινικές δοκιμές από κινεζικές εταιρίες εκτός Κίνας συνεχίζονται.

loading...