ΕΙΣΤΕ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟΙ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ PCR ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-19;

ΠIΣTHMONIKH ANAΛYΣH ΠOY AΠOΔEIKNYEI TΗN ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ TΩΝ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΤΩΝ COVID FUN “ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ”

Τι μας λέει η μελέτη, από έναν εξαιρετικό επιδημιολόγο; Οτι ο ιός μεταδίδεται μόνο απο 0 έως 8 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων,
μετά από 8 ημέρες, δεν εντοπίστηκε ζωντανός ιός, αλλά το τέστ θα σε βγάλει θετικό ακόμα και μετά από πολλές εβδομάδες.

Το ιικό RNA μπορεί να ανιχνευθεί αρκετό καιρό μετά την εξαφάνιση του μολυσματικού ιού.

Και αυτό που μετράει η PCR , είναι ιικό RNA και όχι ιό.

Επίσης όταν ανιχνευθούν αντισώματα εξουδετέρωσης στον ορό, ο ιός καθίσταται μη μολυσματικός.

Η ανίχνευση ιών μέσω της PCR είναι χρήσιμη εφόσον μπορεί να γίνει κατανοητή η ακρίβεια: προσφέρει την ικανότητα ανίχνευσης RNA σε ελάχιστες ποσότητες, αλλά αν το RNA αντιπροσωπεύει μολυσματικό ιό μπορεί να μην είναι σαφές.

Κατά τη διάρκεια του Open Evidence Review της από του στόματος-κοπράνων μετάδοσης του Covid-19, παρατηρήσαμε πόσο λίγες μελέτες είχαν προσπαθήσει ή αναφέρει την καλλιέργεια ζωντανού ιού SARS-CoV-2 από ανθρώπινα δείγματα.

Αυτό μας εξέπληξε, καθώς η ιογενής καλλιέργεια θεωρείται ως το χρυσό πρότυπο ή το τεστ αναφοράς κατά του οποίου πρέπει να μετρηθεί και να βαθμονομηθεί οποιοδήποτε διαγνωστικό τέστ δείκτη για ιούς, για να κατανοήσουμε τις προγνωστικές ιδιότητες αυτού του τέστ.

Στην ιική καλλιέργεια, οι ιοί εγχέονται στις εργαστηριακές κυτταρικές σειρές για να δούμε εάν προκαλούν βλάβη και θάνατο των κυττάρων, απελευθερώνοντας έτσι ένα ολόκληρο σύνολο νέων ιών που μπορούν να συνεχίσουν να μολύνουν άλλα κύτταρα.

Εξετάσαμε λοιπόν τα στοιχεία από μελέτες που ανέφεραν δεδομένα σχετικά με την ιική καλλιέργεια ή την απομόνωση, καθώς και την αλυσιδωτή αντίδραση αντίστροφης μεταγραφάσης-πολυμεράσης (RT-PCR), για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με το κατά πόσο τα αποτελέσματα της PCR αντικατοπτρίζουν τη μολυσματικότητα.

Ιικές καλλιέργειες για την αξιολόγηση μολυσματικότητας COVID-19.

Συστηματική αξιολόγηση.

Viral cultures for COVID-19 infectivity assessment. Systematic review. Tom Jefferson, Elizabeth Spencer, Jon Brassey, Carl Heneghan medRxiv 2020.08.04.20167932; doi:

Τι βρήκαμε;

Ψάξαμε για μελέτες που ανέφεραν καλλιέργεια ή απομόνωση του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας δείγματα από ασθενείς Covid-19.

Εντοπίσαμε δεκατέσσερις μελέτες που κατάφεραν να καλλιεργήσουν ή να παρατηρήσουν εισβολή σε ιστό από τον SARS-CoV από διάφορα δείγματα από ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με Covid-19.

Η ποιότητα αυτών των μελετών ήταν μέτρια με την έλλειψη πρωτοκόλλων, τυποποιημένων μεθόδων και αναφορών.

Τα δεδομένα είναι ασαφή για το κατά πόσο τα αποτελέσματα της PCR σχετίζονται με τα αποτελέσματα της ιογενούς καλλιέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...