Νέα απίστευτη εντολή «για να σωθούμε από Covid-19»: «Mην μιλάμε χωρίς μάσκες γιατί ο ιός μεταδίδεται με την… ομιλία»!

Επιβάλλουν οργουελικές καταστάσεις «για το καλό μας» – Δεν θα μιλάμε χωρίς μάσκες
O Aθανάσιος Τσακρής καθηγητής μικροβιολογίας και μέλςο της επιτροπής των σοφών που εισηγούνται στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη για πόσο και πως θα κλείσει στα σπίτια τους τους Έλληνες και πως θα αλλάξει τον τρόπο ζωής τους και διασκέδασης τους, προχώρησε σε πολύ ανησυχητικές δηλώσεις.

Είπες λοιπόν ότι ο κορωνοιος μεταδίδεται κυρίως με την ομιλία (!) και συνεπώς δεν θα μιλάμε μεταξύ μας χωρίς μάσκες και ανεξάρτητα από το εμβόλιο θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και το 2021 διότι απλούστατα το εμβόλιο ακόμα κι αν έχει κυκλοφορήσει, δεν θα είναι επαρκώς αποτελεσματικό!

Συστήνει μάλιστα η επιτροπή των «σοφών» να φοράμε μάσκες παντού γιατί υπάρχουν κι άλλες ασθένειες κι άλλες επιδημίες! Κατά την γνώμη τους θα έπρεπε να φοράμε μάσκες από πάντα και… εσαεί.

Δηλαδή πρόκειται να έχουμε ένα μόνιμο και δια παντός κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό lockdown.

Πώς σκοπεύουν να σταματήσουν την «μετάδοση» λόγω ομιλίας; Θα μας απαγορεύσουν να μιλάμε σε φίλους και συγγενείς; Μόνο από το skype θα έχουμε «επαφές» πλέον;

Παρόμοιες εκφοβιστικές δηλώσεις έκανε και χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα όπου και αναφέρει την «μετάδοση του ιου με την ομιλία».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αυξητική τάση της επιδημίας στη χώρα μας, όπως καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Βλέπουμε σε πολλές χώρες ότι η χαλάρωση των μέτρων έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Στην ουσία έχουμε μπει στο δεύτερο επιδημικό κύμα της πανδημίας, και θα πρέπει πολύ γρήγορα να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος στη συνέχεια» τόνισε ο κ. Τσακρής.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία στη φάση αυτή να καταλάβουμε όλοι μας τη σημασία των μέτρων. Να καταλάβουμε ότι η ομιλία είναι ο βασικότερος τρόπος μετάδοσης αυτής της επιδημίας.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας τη μεγάλη σημασία που έχει η χρήση της μάσκας. Αν γενικευτεί η χρήση μάσκας σε ποσοστό 80-90% είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το lockdown. Πολύ σημαντικός είναι και ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος» ανέφερε σχετικά με τη χρήση μάσκας.

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Τσακρής είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από μεγάλες επιστημονικές ομάδες, και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε ήδη σημαντικά αποτελέσματα για έναν πολύ δύσκολο ιό. Περιμένουμε ακόμα τις μελέτες φάσης 3. Υπάρχουν επιφυλάξεις σημαντικές, ο ιός μεταλλάσσεται πολύ εύκολα, αν έχουμε αποτελεσματικότητα ακόμα και 50% του εμβολίου, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο δημόσιας υγείας. Η διάθεση του εμβολίου σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι εφικτή πολύ γρήγορα».

«Αν κάποιος κάνει το εμβόλιο θα χρειαστεί σίγουρα δύο εβδομάδες για να αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα, αλλά σε κάθε περίπτωση για το φετινό επιδημικό κύμα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η χρήση της μάσκας, οι φυσικές αποστάσεις και οι συστηματικοί έλεγχοι στην κοινότητα» κατέληξε ο κ. Τσακρής.

loading...