ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ- Οι Νεοϋορκέζοι φεύγουν στα προάστια: «Η ζήτηση είναι τρελή»

Η πανδημία ενισχύει τις πωλήσεις κατοικιών καθώς οι ευημερούσες κάτοικοι της πόλης αναζητούν περισσότερο χώρο. Μία καταχώριση είχε 97 εμφανίσεις και έλαβε 24 προσφορές.
ΕικόναΜια ουρά για έναν ανοιχτό οίκο στο Belleville, έναν δήμο του Νιου Τζέρσεϋ δυτικά του Μανχάταν, μια πρόσφατη Κυριακή. Οι αγοραστές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των πολυσύχναστων αστικών γειτονιών.Πίστωση…Karsten Moran για τους New York Times

Με Μάθιου Χάγκ
30 Αυγούστου 2020

Πάνω από τρεις ημέρες στα τέλη Ιουλίου, ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων στο East Orange της Νέας Υόρκης, πωλήθηκε προς πώληση για $ 285.000, είχε 97 εμφανίσεις, έλαβε 24 προσφορές και πήρε συμβόλαιο για 21 τοις εκατό πάνω από αυτήν την τιμή.

Στο Λονγκ Άιλαντ, έξι άτομα έκαναν προσφορές για ένα σπίτι 499.000 δολαρίων στο Valley Stream χωρίς να το δουν αυτοπροσώπως μετά την προβολή του σε ένα βίντεο στο Facebook Live. Στην κοιλάδα του Χάντσον, ένα ακίνητο σχεδόν τριών στρεμμάτων με μια λίστα με 985.000 δολάρια έλαβε τέσσερις προσφορές σε όλα τα μετρητά εντός μιας ημέρας από την πραγματοποίηση 14 εμφανίσεων.

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, τα προάστια γύρω από τη Νέα Υόρκη, από το Νιου Τζέρσεϋ έως το Westchester County έως το Κοννέκτικατ έως το Λονγκ Άιλαντ, αντιμετώπισαν τεράστια ζήτηση για σπίτια όλων των τιμών, μια αύξηση που είναι αντίθετη με οποιαδήποτε πρόσφατη μνήμη, σύμφωνα με αξιωματούχους, πραγματική κτηματομεσίτες και κάτοικοι.

Τον Ιούλιο, σημειώθηκε αύξηση 44% στις πωλήσεις κατοικιών για τις προαστιακές κομητείες που περιβάλλουν την πόλη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τους Miller Samuel Real Estate Appraisers & Consultants . Η αύξηση ήταν 112% στο Westchester, βόρεια της Νέας Υόρκης, και 73% στο Fairfield County, Conn., Λίγο πάνω από τα κρατικά σύνορα.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν στο Μανχάταν έπεσε κατά 56%, σύμφωνα με τον Miller Samuel.
ΕικόναMaplewood, NJ, όπου η ζήτηση για σπίτια έχει αυξηθεί.Πίστωση…Karsten Moran για τους New York Times

Η ζήτηση στα προάστια, που οδηγείται εν μέρει από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης που είναι σε θέση να εργάζονται εξ αποστάσεως ενώ τα γραφεία είναι κλειστά, εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα η πόλη θα μπορέσει να ανακάμψει από την πανδημία. Πρόκειται για μια έξοδο που λένε οι αναλυτές θυμίζουν εκείνη που τροφοδότησε την προαστικοποίηση της Αμερικής στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Δεν είναι απλώς γεμάτο ανοιχτά σπίτια, πολλές προσφορές και προσφορές πάνω από ζητώντας τιμές. Άτομα στα προάστια του Νιου Τζέρσεϋ που δεν ενδιαφέρονται να βάλουν τα σπίτια τους στην αγορά δέχονται ανεπιθύμητες κλήσεις και χτυπούν την πόρτα από μεσίτες που ρωτούν αν θέλουν να πουλήσουν.

Φυσικά, οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη για τα προάστια για δεκαετίες, ειδικά για να μεγαλώσουν παιδιά σε πόλεις με ισχυρά δημόσια σχολεία. Και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί εάν η νέα μετανάστευση θα συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό μόλις είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο για τον κοροναϊό και οι πύργοι γραφείων στην πόλη ανοίγουν ξανά. Επιπλέον, οι περισσότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης δεν έχουν τα μέσα να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε ένα σπίτι στα προάστια.

Οι ειδικοί έχουν προβλέψει ότι η κατάρρευση της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, θα αποδειχθεί μόνο λάθος. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν οι πύργοι γραφείων στο Μανχάταν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άδειοι λόγω της επιδημίας, ορισμένες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Amazon και του Facebook , επεκτείνουν τα ίχνη τους, στοιχηματίζοντας ότι οι εργαζόμενοι τελικά θα επιστρέψουν στα γραφεία τους.

Ωστόσο, πολλές εταιρείες και εργαζόμενοι έχουν γίνει πολύ πιο άνετοι με την απομακρυσμένη εργασία κατά τη διάρκεια της επιδημίας, υποδηλώνοντας ότι τα προάστια θα παραμείνουν πολύ ελκυστικά για το προβλέψιμο μέλλον.

Προς το παρόν, πολλοί αγοραστές στα προάστια εκφράζουν ανησυχία για τους κινδύνους για την υγεία που ζουν σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές. Αντιμετωπίζοντας περιορισμούς πανδημίας, θέλουν χώρο που συχνά δεν μπορεί να προσφέρει η Νέα Υόρκη: μια αυλή για να παίζουν τα παιδιά τους και ένα γραφείο να εργάζεται εξ αποστάσεως. Πολλοί θέλουν γη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μακριά από το Μανχάταν.

Ορισμένοι αγοραστές έχουν πει στους μεσίτες ότι ανησυχούν για αναφορές για αύξηση του εγκλήματος στη Νέα Υόρκη, ανέφεραν οι κτηματομεσίτες. (Το συνολικό έγκλημα δεν έχει αυξηθεί στην πόλη, αλλά έχουν γίνει πυροβολισμοί, σύμφωνα με στοιχεία του αστυνομικού τμήματος.)

«Οι άνθρωποι από τη Νέα Υόρκη έρχονται με την αίσθηση του επείγοντος, και αυτό που θέλουν είναι το διάστημα», δήλωσε ο James Hughes, κτηματομεσίτης στο Νιου Τζέρσεϋ , ο οποίος πρόσθεσε ότι περίπου το 60 τοις εκατό των πιθανών αγοραστών για τα ακίνητά του ζουν στο πόλη. «Η ζήτηση είναι τρελή.»

Οι Zack Stertz και Zoe Salzman εντάχθηκαν στην τρέλα των αγορών τον Ιούνιο. Μετά από 15 χρόνια στο Μπρούκλιν, είπαν ότι συνειδητοποίησαν αμέσως μετά την επιδημία της πανδημίας ότι το διαμέρισμά τους δύο υπνοδωματίων με αυλή, γενναιόδωρο σύμφωνα με τα πρότυπα της Νέας Υόρκης, ήταν πολύ μικρό για εργασία από το σπίτι με δύο νέους γιους.
ΕικόναΟ Zack Stertz και ο Zoe Salzman, μαζί με τους γιους τους Theo, 8, και Kai, 6 ετών, μετακόμισαν στο Maplewood, NJΠίστωση…Karsten Moran για τους New York Times

Δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα ανακαινισμένο brownstone στο Μπρούκλιν και ανησυχούσαν ότι τα σχολεία της Νέας Υόρκης δεν θα άνοιγαν μαθήματα προσωπικά το φθινόπωρο, οπότε κοίταξαν το New Jersey. Δεν ήταν οι μόνοι, ο μεσίτης τους στο Allison Ziefert Real Estate Group τους προειδοποίησε, προτείνοντας ότι ενεργούν γρήγορα.

Όταν ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων στο Maplewood, NJ, εμφανίστηκε στην αγορά στις 12 Ιουνίου, το γύρισαν στις 14 Ιουνίου και δύο ημέρες αργότερα υπέβαλαν μια προσφορά πάνω από την τιμή καταχώρησης των 799.000 δολαρίων – την υψηλότερη προσφορά μεταξύ πολλών προσφορών. Οι πωλητές το δέχτηκαν.

«Για να σταματήσουμε να ζούμε στο Μπρούκλιν και να μετακομίσουμε σε προάστια, απλά δεν μπορούσαμε να δούμε τον εαυτό μας εκεί», είπε η κα Salzman, 39 ετών, δικηγόρος του οποίου το γραφείο βρίσκεται στο Μανχάταν. «Αλλά η πανδημία βοήθησε να κάνει αυτήν την επιλογή για εμάς».

Η πτήση από την πόλη της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη της πόλης και την ικανότητά της να διατηρεί υπηρεσίες ποιότητας ζωής όπως η αστυνομία και η αποχέτευση, δήλωσε η Μαρία Ντούλη, αντιπρόεδρος στρατηγικής και επιχειρήσεων στην Επιτροπή Προϋπολογισμών Πολιτών, μια μη μεροληπτική φορολογική επίβλεψη .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι τα άτομα με υψηλό εισόδημα, ιδίως εκείνα με περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια, παρέχουν ένα σημαντικό ποσό πόρων στον προϋπολογισμό της Νέας Υόρκης», δήλωσε η κα Ντούλη. “Η απώλεια τους θα αποτελούσε πραγματικά ένα πλήγμα στον προϋπολογισμό.”

Ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι οι Νεοϋορκέζοι που έφυγαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα επέστρεφαν τελικά, αν και φάνηκε να αναφέρεται περισσότερο σε άτομα που είχαν μετακινηθεί προσωρινά αλλού, ακόμη και σε δεύτερες κατοικίες.

«Αν δεν νομίζετε ότι η Νέα Υόρκη επιστρέφει», είπε ο κ. De Blasio, «τότε δεν γνωρίζετε τη Νέα Υόρκη».

Ωστόσο, οι κτηματομεσίτες σε ολόκληρη την περιοχή λένε ότι έχουν πλημμυρίσει με κλήσεις από νέους Υόρκης που ξανασκεφτούν την επιθυμία τους να μείνουν.

Οι μετακινούμενες εταιρείες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση . Η Metropolis Moving στο Μπρούκλιν δήλωσε ότι ο αριθμός των τιμών για κινήσεις εκτός κράτους αυξήθηκε κατά περισσότερο από 200 τοις εκατό τον Μάιο και τον Ιούνιο σε σύγκριση με εκείνους τους μήνες πέρυσι, και κατά περισσότερο από 165 τοις εκατό τον Ιούλιο έναντι ενός έτους πριν. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζητούσαν αποσπάσματα μετακόμισαν στα προάστια της πόλης, είπε, αν και άλλοι μετακινούνται σε περιοχές που εκτείνονται από την Ουάσιγκτον, DC, στη Βοστώνη.
ΕικόναZoe Salzman και Zack Stertz, ακροδεξιά, στο Maplewood, NJΠίστωση…Karsten Moran για τους New York Times

Σε όλο το Νιου Τζέρσεϋ, περισσότερα από 29.700 σπίτια πουλήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 33% την ίδια περίοδο το 2019, σύμφωνα με το Otteau Group , μια εταιρεία ακινήτων δεδομένων και αξιολόγησης.

Ο Jeffrey G. Otteau, ο οποίος είναι ο πρόεδρος της εταιρείας, δήλωσε ότι η αγορά αγορών ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επειδή συνέβαινε όταν λιγότερα σπίτια βρίσκονταν στην αγορά.

Από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο, το απόθεμα στο Νιου Τζέρσεϋ μειώθηκε κατά 40 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι – ένα σημάδι ότι πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού στην πολιτεία έμεναν σε περίοδο αβέβαιης οικονομίας.

«Η ζήτηση πρέπει να προέρχεται από κάπου και πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη Νέα Υόρκη», είπε ο κ. Otteau. «Με κάποιους τρόπους, μου φαίνεται σαν τη δεκαετία του 1960 και του 1970, όταν υπήρχε μια μεγάλη εκροή του πληθυσμού που ωθούσε στα προάστια».

Ο κ. Hughes, ο κτηματομεσίτης του Νιου Τζέρσεϊ, είπε ότι είχε πολλούς πελάτες που ο καθένας έχασε προσφορές για περίπου μισές δωδεκάδες σπίτια, συμπεριλαμβανομένου ενός σπιτιού δύο υπνοδωματίων στο East Orange που έλαβε 25 προσφορές. Πωλήθηκε για 345.000 $ – 21 τοις εκατό πάνω από την τιμή που ζητήθηκε.

«Είναι τρελό για οποιαδήποτε περίοδο», είπε.

Για περισσότερο από δύο μήνες, η Rennes Toussaint και ο αρραβωνιαστικός της, Olajide Keshinro, κοιτάζουν σπίτια στο Νιου Τζέρσεϋ. Το ζευγάρι, που ζει σε ένα διαμέρισμα 500 τετραγωνικών ποδιών στο Κουίνς, έχει υποβάλει προσφορές για τέσσερα σπίτια, αλλά έχασε όλα αυτά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕικόναΟ Olajide Keshinro και ο Rennes Toussaint μπροστά από το κτήριο τους στο Queens. Πίστωση…Karsten Moran για τους New York Times

Πριν από το ξέσπασμα, το ζευγάρι συζήτησε να φύγει από την πόλη για τα προάστια, αλλά ποτέ αυτό σύντομα. Έγινε επείγον όταν ο κ. Keshinro, ο οποίος παίζει επαγγελματικό μπάσκετ στο εξωτερικό, ξαφνικά επέστρεψε σπίτι νωρίς, είπε η κα Toussaint και το διαμέρισμα αισθάνθηκε ακόμη μικρότερο.

«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν εύκολο, αλλά είναι πολύ, πολύ, πολύ ανταγωνιστικό», είπε η κα Toussaint, 33 ετών, σχετικά με την αναζήτηση κατοικιών.

Στην κοιλάδα Hudson της Νέας Υόρκης, ο αριθμός των σπιτιών που πωλήθηκαν τον Ιούλιο στην κομητεία Putnam αυξήθηκε κατά 35% από το προηγούμενο έτος. ανέβηκαν 19 τοις εκατό στην ολλανδική κομητεία.

Η Μέλισσα Κάρλτον, μεσίτης της Houlihan Lawrence, είπε ότι οι γραφικές πόλεις και η γραφική θέα της περιοχής είχαν προσελκύσει από καιρό αγοραστές από δεύτερο σπίτι και άτομα που θέλουν αποδράσεις το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης εξερεύνησαν πρόσφατα την περιοχή για μόνιμες κατοικίες.

«Πέρυσι, οι άνθρωποι θα έλεγαν ότι μια ιδιοκτησία μπορεί να είναι πολύ μακριά από το σιδηροδρομικό σταθμό», είπε η κα Carlton. «Αυτό δεν συμβαίνει φέτος.»

Έτσι αισθάνονται οι Rehana Alam και Sadi Alam. Ζουν με τα τρία παιδιά τους – 9, 7 και 4 ετών – σε ένα σπίτι που κατέχουν στην Τζαμάικα, Queens. Είναι 15 λεπτά το ταξίδι για τον Σαντά Αλάμ, έναν ποδίατρο, για να φτάσει στη δουλειά.

Αλλά οι Αλάμ ανησυχούσαν ότι τα παιδιά τους περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ζευγάρι αποφάσισε να αποκτήσει περισσότερο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο για τα παιδιά τους.

Την Τετάρτη, έκλεισαν σε ένα σπίτι πέντε υπνοδωματίων με πισίνα σε δύο στρέμματα στο Dix Hills, Long Island, περίπου 30 μίλια ανατολικά του Queens.

«Το καλύτερο που μπορούσα να κάνω ήταν να τους δώσω περισσότερο χώρο», είπε η κα Alam, 35 ετών. «Κοιτάζοντας τα λυπημένα πρόσωπά τους, δεν άξιζε να μείνει στο Queens».

Ο Matthew Haag καλύπτει τη διασταύρωση των ακινήτων και της πολιτικής στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Στο παρελθόν ήταν γενικός δημοσιογράφος στο περιοδικό The Times και εργάστηκε ως δημοσιογράφος εκπαίδευσης στο The Dallas Morning News

loading...