Οργή στην Τουρκία για επικριτικές δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την οργή της μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που έγινε viral και στο οποίο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν επικρίνει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και καλεί να υποστηριχθούν οι αντίπαλοί του.

Ο Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times τον Δεκέμβριο, όμως το βίντεο που τον δείχνει να επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση επανεμφανίστηκε χθες Σάββατο ΄καταλαμβάνοντας’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Τουρκίας, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήριζε τον Ερντογάν «αυταρχικό», κατήγγελλε την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους και πρότεινε να υποστηριχθεί η αντιπολίτευση.

«Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση προς εκείνον τώρα, καθιστώντας σαφές ότι στηρίζουμε την ηγεσία της αντιπολίτευσης», έλεγε ο Μπάιντεν.

Πρέπει, εξηγούσε, η Ουάσινγκτον να «ενθαρρύνει» τους αντιπάλους του Τούρκου ηγέτη «ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι μέσω ενός πραξικοπήματος, αλλά μέσω της εκλογικής διαδικασίας».

Μπορεί η συνέντευξη του Μπάιντεν στους New York Times να μην είχε προκαλέσει αξιοσημείωτες αντιδράσεις μετά τη δημοσίευσή της τον Ιανουάριο σε έντυπη μορφή, όμως το βίντεο προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, όπου η προεδρία αντέδρασε έντονα.

«Η ανάλυση της Τουρκίας από τον Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε καθαρή άγνοια, της αλαζονείας και της υποκρισίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

«Οι ημέρες που η Τουρκία δεχόταν διαταγές έχουν παρέλθει. Αλλά αν σκέπτεστε ότι μπορείτε να το καταφέρετε, δοκιμάστε. Θα πληρώσετε το τίμημα», πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν προκάλεσαν εξάλλου αμηχανία στην αντιπολίτευση στον Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί συχνά τους αντιπάλους του ότι είναι υποχείρια ξένων δυνάμεων.

Αξιωματούχοι του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πήραν γρήγορα τις αποστάσεις τους, καλώντας να «γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Τουρκίας». Τις δηλώσεις Μπάιντεν καταδίκασαν πολιτικοί και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι επικρίσεις του Μπάιντεν προμηνύουν επίσης μια ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, που είναι ήδη δύσκολες, αν καταφέρει να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε να καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια μια προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επιτίθεται συχνά στον προκάτοχό του, τον Μπαράκ Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν.

Οι σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον εντάθηκαν κατά τη δεύτερη θητεία του Ομπάμα (2012-2016), κυρίως λόγω διαφωνιών για τη Συρία και των αυξανόμενων πληγμάτων εναντίον των ελευθεριών στην Τουρκία.

loading...