Το κόλπο για να καταλάβετε αν το κρέας είναι φρέσκο από το χρώμα

Πόσο φρέσκο είναι το κρέας ανάλογα με το χρώμα του;
Όταν το κρέας εκτίθεται στον αέρα, η μυοσφαιρίνη που περιέχει αρχίζει να σκουραίνει με φυσικό τρόπο. Αυτό επιφέρει αλλαγή στο χρώμα του κρέατος, κάτι που είναι συχνά δείκτης της φρεσκάδας του κρέατος.

Θα έχετε προσέξει ότι κάποιες συσκευασίες περιέχουν κρέατα με καφέ/γκρίζα απόχρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κομμάτια του κρέατος έχουν εκτεθεί σε οξυγόνο.

Για να διατηρήσουν οι βιομηχανίες το κόκκινο χρώμα της μυοσφαιρίνης χρησιμοποιούν βοήθεια από το μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό δίνει την εντύπωση ότι το κρέας είναι φρέσκο, επειδή διατηρεί το κόκκινο χρώμα του. Ανάλογα με το πόσο καλά συσκευασμένο είναι, υπάρχει η πιθανότητα το οξυγόνο να μην το έχει αγγίξει.

Το κρέας επίσης, γίνεται καφέ όταν το μαγειρεύουμε κι αυτό οφείλεται επίσης στη μυοσφαιρίνη.

Η θερμότητα αλλάζει το χρώμα της μυοσφαιρίνης από την κόκκινη χρωστική ουσία σε καφετιά ή γκρίζα. Όσο περισσότερο θερμαίνεται ένα κόκκινο κρέας, τόσο περισσότερη υγρασία απομακρύνεται από αυτό και τόσο περισσότερο αλλάζει χρώμα.

Αν μαγειρέψουμε το κρέας για μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε ενδέχεται να διατηρήσει κάποια από την αρχική του ερυθρότητα λόγω της μυοσφαιρίνης.

loading...