«Υποκλιθείτε στη Μεγάλη Ελλάδα»: Η ιταλική ομάδα με τους τιφόζι που τραγουδούν… ελληνικά

Αν για κάτι είναι περισσότεροι γνωστοί στην Ιταλία οι οπαδοί της είναι για την… περηφάνια που τρέφουν στην αρχαιοελληνική καταγωγή τους.

Στη φετινή Σούπερ Λιγκ Πανιώνιος, Λαμία, Ατρόμητος, Ξάνθη και Βόλος κόβουν αθροιστικά περίπου 7.500 εισιτήρια.
Τόσα περίπου πουλάει μόνη της μια ιταλική ομάδα της Serie B που φιλοδοξεί φέτος να ανέβει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη μεγάλη κατηγορία του Calcio. Ο λόγος βέβαια που μας απασχολεί δεν είναι οι αγωνιστικοί στόχοι της, αλλά η ελληνική «καταγωγή» της και η διαφήμιση αυτής από τους οπαδούς της σε κάθε εντός έδρας αγώνα.

Ένας Έλληνας ταξιδιώτης δεν θα ήταν πιθανότατα σε κανένα «πετάλο» ξένης ποδοσφαιρικής ομάδας πιο καλοδεχούμενος απ’ ότι σε αυτό της Κροτόνε. Ο σύλλογος της Καλαβρίας εδρεύει στην ομώνυμη πόλη, που εντάσσεται στο σύνολο της επικράτειας των διάφορων αρχαίων ελληνικών αποικιών στη Σικελία και τη νότια Ιταλία. Το Κροτόνε είναι μάλιστα μία πόλη – ορόσημο της περίφημης Μεγάλης Ελλάδας, καθώς εκεί εγκαταστάθηκε και ίδρυσε τη σχολή του ο Πυθαγόρας στα 530 π.Χ. Το παρατσούκλι της FC Crotone είναι άλλωστε «Pitagorici», προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνας φιλόσοφου και μαθηματικού!

Το Κροτόνε βρίσκεται στη βάση της ιταλικής μπότας και ιδρύθηκε περίπου στα 710 π.Χ. από Αχαιούς μετανάστες. Είναι χτισμένη στο Ιόνιο Πέλαγος, στις εκβολές του ποταμού Αισάρου, και το αρχικό όνομα της ήταν Κρότωνας. Κατά τον Μεσαίωνα ήταν γνωστή ως Cotrone, μέχρι το 1928 όταν άλλαξε και πήρε το σημερινό όνομα. Το 1994 έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας του Κροτόνε και σύμφωνα με την απογραφή του Ιουλίου 2007, ο πληθυσμός της ήταν 61.000 κάτοικοι.

Αν για κάτι είναι περισσότεροι γνωστοί στην Ιταλία οι οπαδοί της Κροτόνε είναι για την… περηφάνια που τρέφουν στην αρχαιοελληνική καταγωγή τους. Η αναφορά «Magna Grecia» (Μεγάλη Ελλάδα) είναι το σήμα – κατατεθέν των τιφόζι, είτε αποτυπωμένη σε πανό και σημαίες, είτε… τραγουδισμένη από τα χείλη τους.

Τα δύο συνθήματα που δονούν το γήπεδο «Ezio Scida» είναι το «Salutate la magna Grecia» («Υποκλιθείτε στη Μεγάλη Ελλάδα») και το «Noi siamo la Magna Grecia» («Είμαστε η Μεγάλη Ελλάδα»)!

Σε κάθε εντός έδρας αγώνα υπάρχει ένα τεράστιο πανό, που προσδιορίζει με καμάρι τον Κρότωνα (και όχι το νεοτεριστικό Κροτόνε) ως «πρωτεύουσα της Μεγάλης Ελλάδας», απεικονίζοντας την πόλη στο χάρτη του ιταλικού νότου. Η επιγραφή KROTON, πάνω από το πανό, είναι δημιούργημα του coreo των οπαδών, που σπάνε με το λευκό τα χρώματα της ομάδας, το μπλε και το κόκκινο.

Ένα κανονικό τελετουργικό δηλαδή – επίκληση στις ρίζες, που περιλαμβάνει σημαίες με αρχαιοελληνικές περικεφαλαίες και λάβαρα με την αναφορά Magna Graecia και περίβλημα τον μαίανδρο.

Τη σεζόν 2016-17 η Κροτόνε έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Serie Α, πετυχαίνοντας ένα μικρό θαύμα αφού ο στόχος με τον οποίο είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα ήταν η παραμονή. Η πόλη είναι από τις πιο φτωχές του ιταλικού νότου και το μπάτζετ εξαιρετικά περιορισμένο.

Ο σύλλογος ωστόσο διαθέτει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικό φυτώριο, μετά τη συνένωση των δύο ποδοσφαιρικών Ακαδημιών που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα του και τον τροφοδοτούσαν. Η Magna Graecia και η Virtus Crotone έγιναν ένα, υπό την ονομασία Real Kroton (εμφανής και εδώ η προτίμηση στην ελληνική έναντι της λατινικής ονομασίας), που εκπαιδεύει περισσότερα από 250 παιδιά, από πέντε έως 17 ετών.

Οι οπαδοί της Κροτόνε έδωσαν το δικό τους χρώμα στη Serie A τη διετία 2016-18 που ο σύλλογος σουλάτσαρε στα σαλόνια. To Μάη του 2018 υποβιβάστηκε χάνοντας από τη Νάπολι στο τελευταίο ματς.

Φέτος όμως βρίσκεται στη δεύτερη θέση ύστερα από εφτά αγωνιστικές και το όνειρο των οπαδών της δεν είναι άλλο από το να διαφημιστεί ξανά η Μεγάλη Ελλάδα στα σαλόνια του ιταλικού ποδοσφαίρου.

loading...