Αγώνας για να σωθούν τα αρχαία δέντρα δεινοσαύρων της Αυστραλίας !

Είναι ένα από τα παλαιότερα και σπανιότερα φυτά στον κόσμο, και το μόνο μέρος που φυτρώνει στην άγρια ​​φύση είναι σε ένα απόρρητο φαράγγι τροπικών δασών.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2019, μια επιχείρηση πυρόσβεσης στα Blue Mountains της Αυστραλίας, Νέα Νότια Ουαλία (NSW), πήγε καταστροφικά στραβά. Οδήγησε από ακανόνιστους ανέμους με έντονη δύναμη, το πίσω κάψιμο – μια προσπάθεια συγκράτησης της τερατώδους πυρκαγιάς του Gospers Mountain που είχε αναφλεγεί από μια αστραπή δύο μήνες πριν – πήδηξε γραμμές περιορισμού, σκουπίζοντας αγροτικά χωριουδάκια και καψίματα εκτάρια θάμνου, χωράφια και οπωρώνες μήλων.

Επίσης, κάτω από την πυρκαγιά ήταν ένας από τους φυσικούς θησαυρούς της Αυστραλίας: το Blue Mountains Βοτανικό Κήπο στο Όρος Tomah, μια λαμπρή δροσερό κλίμα κήπο που διαθέτει περισσότερα από 6.000 είδη εξαπλωθεί σε 28 εκτάρια καλλιεργημένης γης, καθώς και επιπλέον 244 στρέμματα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ εισηγμένες έρημο .

Μια θανατηφόρα πυρκαγιά ξέσπασε στα μπλε βουνά της Αυστραλίας στη Νέα Νότια Ουαλία τον περασμένο Δεκέμβριο (Credit: lovleah / Getty Images)

Παρά τις γενναίες προσπάθειες του προσωπικού και της NSW Rural Fire Service, το ένα τέταρτο του Βοτανικού Κήπου καηκε. Ωστόσο, τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του κήπου σώθηκαν: μια συλλογή από σπάνια πεύκα Wollemi, ένα από τα παλαιότερα και πιο απειλούμενα φυτά στον πλανήτη.

Η ανακάλυψη του Wollemia nobilisis θεωρείται ένα από τα πιο αξιοσημείωτα βοτανικά ευρήματα τις τελευταίες δεκαετίες

Εν τω μεταξύ, βορειοδυτικά του Βοτανικού Κήπου σε ένα βαθύ, τραχύ φαράγγι στο Εθνικό Πάρκο Wollemi , τα μόνα γνωστά άγρια ​​περίπτερα των πεύκων Wollemi απειλούνταν επίσης από το φαινομενικά ασταμάτητο mega-fire καθώς καταβροχθούσε αδυσώπητα περισσότερα από μισό εκατομμύριο εκτάρια. του Μπους.

Η ανακάλυψη του Wollemia nobilisis θεωρείται ένα από τα πιο αξιοσημείωτα βοτανικά ευρήματα τις τελευταίες δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας στο εθνικό πάρκο το 1994, ο αξιωματικός των Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής της ΝΝΟ Ντέιβιντ Νόμπλ έπεσε σε ένα βαθύ φαράγγι και συνάντησε ένα άλσος από αρχαία κωνοφόρα δέντρα που ήταν αντίθετα με οτιδήποτε είχε δει ποτέ οι επιστήμονες ή οι επιστήμονες.

Το εθνικό πάρκο Wollemi είναι γεμάτο με ανεξερεύνητα φαράγγια κουλοχέρηδων – και σε ένα τέτοιο φαράγγι, ανακαλύφθηκε το τελευταίο άλσος άγριων πεύκων Wollemi (Credit: Auscape / Getty Images)

Το ψηλό, εύκρατο είδος τροπικού δάσους με φλοιό, σοκολάτα φλοιό και πολλαπλούς κορμούς είναι ένα από τα σπανιότερα δέντρα στον κόσμο. Η εξελικτική της γραμμή – που θεωρείται από καιρό εξαφανισμένη – χρονολογείται από 200 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τις ιουρασικές και κρητιδικές περιόδους, προτού η ήπειρος της Αυστραλίας απομακρυνθεί από τη μάζα της γόνδονας. Αν και το είδος ήταν κοινό σε όλη την Ανατολική Αυστραλία πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια, τα μοναχικά λείψανα που υπάρχουν σε αυτό το βαθύ, υγρό φαράγγι είναι, στην πραγματικότητα, ζωντανά απολιθώματα – επιζώντες θαύμα του συνεχώς στεγνώματος της Αυστραλίας καθ ‘όλη τη διάρκεια των αιώνων και ένας σπάνιος σύνδεσμος με το δεινόσαυροι που μπορεί να έχουν σνακ στα φύλλα τους.

Τα μοναχικά λείψανα που υπάρχουν σε αυτό το βαθύ, υγρό φαράγγι είναι, στην πραγματικότητα, ζωντανά απολιθώματα

Από την ανακάλυψη του δέντρου – που περιγράφεται από τον τότε σκηνοθέτη του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου του Σίδνεϊ, Carrick Chambers ως “το ισοδύναμο να βρει έναν μικρό δεινόσαυρο ζωντανό στη Γη” – το πεύκο Wollemi έχει βιώσει ένα από τα πιο δραματικά ριμπάουντ στην οικολογική ιστορία, με επιτυχή διάδοση και φύτευση σε βοτανικούς κήπους της Αυστραλίας και σε όλο τον κόσμο Έχει επίσης καλλιεργηθεί σε πολλές μετατοπισμένες δασικές εκτάσεις για να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή του.

Ο άγριος πληθυσμός των πεύκων Wollemi, ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά απειλούμενος. Τα λιγότερα από 100 ώριμα δέντρα συγκεντρώνονται γύρω από ένα φαράγγι μήκους 1 χιλιομέτρου σε μια εξαιρετικά εμπιστευτική τοποθεσία μέσα στο πάρκο. Και ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα δέντρα έχουν επιβιώσει στο παρελθόν από τη φωτιά, η υπεράσπισή τους από την επερχόμενη επίθεση ήταν κορυφαία προτεραιότητα.

Σήμερα, υπάρχουν λιγότερα από 100 πεύκα Wollemi στην άγρια ​​φύση και η τοποθεσία τους είναι απόρρητη (Credit: Inahwen / Getty Images)

«Αρχίσαμε να εφαρμόζουμε μέτρα προστασίας περίπου τρεις εβδομάδες [μετά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου]», εξήγησε η Lisa Menke, διευθύντρια της περιοχής NSW National Parks and Wildlife Service και μέλος της Ομάδας Ανάκτησης Wollemi. «Συγκεντρώσαμε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και προσδιορίσαμε τι πρέπει να κάνουμε και αρχίσαμε να γράφουμε σχέδια, γνωρίζοντας ότι τα δέντρα ήταν στη γραμμή της φωτιάς».

Τα πεύκα απαιτούν ένα υγρό, σκιασμένο περιβάλλον για να επιβιώσουν, και δεδομένου ότι ήδη υποφέρουν από ξηρασία, η πρώτη ενέργεια ήταν να εγκαταστήσουν ένα σύστημα άρδευσης στο απομακρυσμένο σημείο του φαραγγιού τους. Για να γίνει αυτό, μια ειδική ομάδα πυροσβεστών απομακρυσμένης περιοχής ελικόπτερο για να κατέβει στη μυστική τοποθεσία των πεύκων.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει:
• Είναι αυτό το καλύτερα διατηρημένο μυστικό της Αυστραλίας;
• Πώς ένα φυτό έσωσε ένα νησί της Ιαπωνίας
• Ο μεγαλύτερος θόλος ενός δέντρου στον κόσμο

«Συνεργαζόμασταν επίσης με την Αγροτική Πυροσβεστική Υπηρεσία για να επισημάνουμε τους πόρους που ίσως χρειαζόμαστε όσον αφορά τα αεροσκάφη, τις προσθήκες πληρώματος, το νερό με ελικόπτερο και εάν χρειαζόμαστε τα μεγάλα δεξαμενόπλοια για επιβραδυντικά ή σταγόνες πηκτής», δήλωσε ο Menke. «Είχαμε μια πολιτική χωρίς επιβραδυντικό στις πραγματικές άγριες τοποθεσίες, αλλά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε επιβραδυντικό έξω από τους ιστότοπους για να προσπαθήσουμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό προόδου προς τους πληθυσμούς».

Τέλος, στα τέλη Ιανουαρίου – περισσότερο από ένα μήνα μετά την καύση των Βοτανικών Κήπων στο Όρος Τομά – η φωτιά έφτασε στην άγρια ​​Wollemis. και ενώ μερικά από τα πεύκα κάηκαν από τη φωτιά, οι αποτρεπτικοί παράγοντες που τέθηκαν σε εφαρμογή από την απομακρυσμένη ομάδα πυρόσβεσης πλήρωσαν μερίσματα, μειώνοντας τη ζημιά.

Η ειδική αποστολή πυρόσβεσης έσωσε τελικά τα πεύκα και τα φυτά τους από τη φωτιά (Credit: DMVPhotography / Getty Images)

«Είχα πολλές, πολλές αϋπνίες νύχτες, βλέποντας τους χάρτες πυρκαγιάς – ήταν τρομακτικό», δήλωσε η Δρ Cathy Offord, κύριος ερευνητής στο Royal Botanic Garden Sydney. Ο Offord, ο οποίος έχει μελετήσει το πεύκο Wollemi από την ανακάλυψή του πριν από 26 χρόνια, είναι βασικό μέλος της ομάδας ανάκτησης πεύκων Wollemi, η οποία επιβλέπει την έρευνα και τη διαχείριση του πεύκου. Με την πάροδο των ετών, η έρευνά της καθιέρωσε το αρχαίο δέντρο ως παγκόσμιο μοντέλο διαχείρισης απειλούμενων ειδών.

Το πεύκο Wollemi είναι το αγόρι αφίσας για απειλούμενα είδη

«Κάνουμε κάτι τέτοιο και με άλλα φυτά, αλλά δεν λαμβάνουν τόσο μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Offord. «Το πεύκο Wollemi είναι το αγόρι αφίσας για απειλούμενα είδη – είναι το κοάλα φυτών, με μια κατάσταση πάνω από άλλα απειλούμενα είδη, επειδή αφηγείται την ιστορία για τη διατήρηση και έχει συλλάβει τις φαντασίες των ανθρώπων».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΝΝΟ Matt Kean χαρακτήρισε την επιχείρηση πυρόσβεσης για να σώσει τα πεύκα Wollemi ως «μια άνευ προηγουμένου αποστολή προστασίας του περιβάλλοντος». Από την επιτυχία του τον Ιανουάριο, η εστίαση έχει μετατοπιστεί από τότε σε μια στάση μετατοπισμένων (ή «ξαναχτισμένων») πεύκων, που βρίσκονται στο τμήμα της ερημιάς του Βοτανικού Κήπου Blue Mountains, που επλήγη από την πυρκαγιά τον Δεκέμβριο.

Η επιχείρηση για τη διάσωση των αρχαίων πεύκων Wollemi από τη φωτιά ονομαζόταν “μια άνευ προηγουμένου αποστολή προστασίας του περιβάλλοντος” (Credit: Royal Botanic Garden Sydney)

«Είχαμε μια πειραματική φύτευση πεύκων Wollemi στην περιοχή των δασών που κάηκε», δήλωσε ο Brett Summerell, επικεφαλής βοτανολόγος στο Royal Botanic Garden Sydney. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που καταφέραμε να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει στο πεύκο Wollemi όταν καίγονται στην άγρια ​​φύση. Τα περισσότερα από τα δέντρα που επλήγησαν από την πυρκαγιά στους κήπους είχαν καλλιεργηθεί στα φυτώρια μας – ήταν περίπου οκτώ ετών. Μερικοί άρχισαν να παράγουν κώνους και σπόρους. “

«Δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουν όλοι», πρόσθεσε ο Summerell. «Ο αντίκτυπος μιας φωτιάς είναι πάντα μεγαλύτερος σε ένα νεότερο δέντρο από ό, τι στα παλιά δέντρα που έχουν ανθεκτικότητα».

Η δυνατότητα παρακολούθησης των επιπτώσεων της φωτιάς, καθώς και της κλιματικής αλλαγής και άλλων μεγάλων απειλών – συμπεριλαμβανομένου ενός εξωτικού παθογόνου ρίζας που ονομάζεται Phytophthora cinnamomi – σε καλλιεργημένους και μετατοπισμένους πληθυσμούς πεύκων Wollemi επέτρεψε σε ερευνητές όπως ο Summerell και ο Offord να σχεδιάσουν το μέλλον του δέντρου .

«Μία από τις στρατηγικές διαχείρισης για τη διατήρηση των άγριων ειδών είναι να φέρουν αυτά τα φυτά σε καλλιέργεια, όπως σε ζωολογικό κήπο, και να τα βάλουν σε άλλες περιοχές για να δουν αν μπορούν να επιβιώσουν εκεί, κάνοντας αυτό που αποκαλούμε« υποβοηθούμενη μετανάστευση »», δήλωσε ο Offord. .

Τα ώριμα πεύκα Wollemi παράγουν κώνους στο τέλος των κλαδιών τους που μοιάζουν με φτέρη και μπορούν να μεγαλώσουν έως και 40 μέτρα ύψος (Credit: Dave Watts / Getty Images)

Οι λάτρεις των φυτών και όσοι είναι περίεργοι να δουν πώς μοιάζει αυτό το συναρπαστικό δέντρο δεινοσαύρων, μπορούν να τους δουν στους τρεις Βοτανικούς Κήπους και στο Centennial Parklands του Σίδνεϊ και στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους στη Μελβούρνη . Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, μερικά από τα πιο υγιή παραδείγματα των πεύκων Wollemi βρίσκονται στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, Kew , λίγο έξω από το Λονδίνο, όπου ο καιρός είναι πιο δροσερός και πιο υγρός από τον αυστραλιανό θάμνο.

«Νομίζω ότι αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την προέλευση του πεύκου Wollemi σε μια δροσερή, εύκρατη περιοχή με πολλή υγρασία και χαμηλό ηλιακό φως, επειδή η Αγγλία έχει λιγότερο ηλιακό φως», δήλωσε ο Offord. «Το φως του ήλιου είναι πολύ έντονο στην Αυστραλία – είναι λίγο ψάρια από το νερό εδώ».

Είναι ένα φυτό δεινοσαύρων που εξακολουθεί να υπάρχει

Με τα καλλιεργημένα πεύκα Wollemi που τώρα αναπτύσσονται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο, ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος του Σίδνεϊ εισήγαγε ένα επιστημονικό πρόγραμμα πολιτών που ονομάζεται « I Spy a Wollemi Pine », καλώντας τα μέλη του κοινού να ολοκληρώσουν μια έρευνα όποτε συναντούν ένα από τα προϊστορικά δέντρα.

«Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό δόγμα σε ολόκληρο το πρόγραμμα, για να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν να είναι διαχειριστές αυτού του είδους και ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά», εξήγησε ο Offord. «Μπορούν να μάθουν γι ‘αυτό – είναι μέρος της μυθολογίας τώρα του πεύκου Wollemi. Είναι ένα φυτό δεινοσαύρων που εξακολουθεί να υπάρχει, που μπορείτε να το αγγίξετε και να το νιώσετε και να το μεγαλώσετε. και εν τω μεταξύ, μπορείτε ακόμα να συμβάλλετε στη διατήρησή του. “

Μερικά από τα καλύτερα μέρη για να δείτε το πεύκο Wollemi βρίσκονται στους τρεις βοτανικούς κήπους του Σίδνεϊ (Credit: Royal Botanic Garden Sydney)

Προς το παρόν, ωστόσο, ο άγριος πληθυσμός των πεύκων Wollemi στο εθνικό πάρκο παραμένει αυστηρά εκτός ορίων, με το κοινό να ενθαρρύνεται να διατηρήσει την απόσταση του.

«Αν οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν το πεύκο Wollemi, πηγαίνετε στους Βοτανικούς Κήπους, ρίξτε μια ματιά εκεί και αναγνωρίστε τους και εκτιμήστε τους για τη μοναδικότητά τους», δήλωσε ο Menke. «Το πεύκο Wollemi είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η καλύτερη προστασία μας είναι να μείνουμε μακριά από αυτούς στην άγρια ​​φύση όσο το δυνατόν περισσότερο. “

loading...