Ν.Τραμπ: «Ο μοναδικός τρόπος να μας νικήσουν οι Δημοκρατικοί είναι η νοθεία – Θα χρησιμοποιήσουν την πανδημία»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χθες Δευτέρα στο συνέδριο του κόμματός του, των Ρεπουμπλικάνων, προειδοποίησε για νοθεία στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές λόγω της ευρείας χρήσης της επιστολικής ψήφου.

Άλλωστε το προηγούμενο της ακύρωσης των αυστριακών προεδρικών εκλογών του 2016 και της επανάληψής τους, δικαιώνει τους φόβους του προέδρου Τραμπ.

Και φυσικά επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή χώρα όπως η Αυστρία και όμως ακόμα και εκεί υπήρξε νοθεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την θέση του ότι η επιστολική ψηφοφορία, συνηθισμένη μέθοδος συμμετοχής στις εκλογές στις ΗΠΑ, που όμως φέτος αναμένεται να είναι πολύ πιο ευρεία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, μπορεί να πολλαπλασιάσει τις παρατυπίες και τις απάτες.

Ειδικοί, σε θέματα ασφάλειας των εκλογών, επισημαίνουν ότι οι παρατυπίες, πολύ περισσότερο η νοθεία, είναι πολύ σπάνια φαινόμενα στη χώρα αλλά το σπάνια δεν σημαίνει ανύπαρκτα.

Ο Τραμπ μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, αφού επισημοποιήθηκε ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Θα αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Ο μοναδικός τρόπος να μας πάρουν τη νίκη είναι να κάνουν νοθεία», υποστήριξε διότι «θα νικήσουμε», συμπλήρωσε.

Τα στελέχη του Grand Old Party, ή GOP, συμμετέχουν σ’ ένα συνέδριο το οποίο – όπως ακριβώς και εκείνο των Δημοκρατικών – είναι συντομευμένο, με μειωμένη φυσική παρουσία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 176.000 Αμερικανούς, κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και καταβαράθρωσε το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου.

Όπως έχει πράξει επανειλημμένα, ο Τραμπ περιέγραψε την αντίδραση των κυβερνητών των πολιτειών στην πανδημία με στενά κομματικούς όρους. Παρουσίασε τα περιοριστικά μέτρα και τις συστάσεις πολλών ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας ως απόπειρες επηρεασμού των εκλογών του Νοεμβρίου.

«Αυτό που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν την COVID 19 για να κλέψουν τις εκλογές», είπε ο Τραμπ. «Χρησιμοποιούν την COVID για στερήσουν με απάτη από τον Αμερικανικό λαό (…) δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, η έμφαση δίνεται σε θέματα που άπτονται του «νόμου και τάξης», του δικαιώματος της οπλοκατοχής, των μειώσεων φόρων, των «ξεχασμένων» Αμερικανών και Αμερικανίδων.

Ο Μαρκ και η Πατρίσια Μακλόσκι – το ζευγάρι λευκών που απασχόλησε τα δελτία ειδήσεων των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων όταν έβγαλε όπλα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον των ανισοτήτων και του ρατσισμού μπροστά στο σπίτι του, στην πολιτεία Μιζούρι, τον Ιούνιο – θα μιλήσουν στο συνέδριο.

Θα μιλήσουν για τον Μπάιντεν και για το ότι θέλει να προστατεύσει «τους κακοποιούς από τους τίμιους πολίτες». «Μην απατάσθε: όπου κι αν ζείτε, η οικογένειά σας δεν θα είναι ασφαλής στην Αμερική των ριζοσπαστών Δημοκρατών».

Γιατροί και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να επαινέσουν εξάλλου την πολιτική του Τραμπ διότι «έσωσε ζωές» αλλά και το βιός τους. Αναμένεται ακόμη να τοποθετηθούν υπέρ του Τραμπ γυναίκες, όπως η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, η οποία θα πει πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου «όρθωσε το ανάστημά του για την Αμερική» στη διεθνή αρένα.

Το GOP, αφήνοντας κατά μέρος την πολιτική του παράδοση, δεν θα ψηφίσει στο συνέδριό του φέτος κείμενο-πλατφόρμα, εκφράζοντας αντ’ αυτού απλά την υποστήριξή του στην πολιτική του Τραμπ.

Αντίθετα με το συνέδριο των Δημοκρατικών, δεν θα μιλήσουν εν ζωή πρώην πρόεδροι ή πρώην υποψήφιοι πρόεδροι.

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς εξέφρασε την πίστη του στον Τραμπ στη δική του, σύντομη παρέμβαση. «Η Αμερική χρειάζεται ακόμη τέσσερα χρόνια τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο», έκρινε. «Άκουσα την περασμένη εβδομάδα ότι διακυβεύεται η δημοκρατία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι διακυβεύονται η οικονομία, ο νόμος και η τάξη», πρόσθεσε ο Πενς δηκτικά, αναφερόμενος στους Δημοκρατικούς.

Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων είναι πως έγινε υπόθεση πολύ οικογενειακή: πέραν της συζύγου του Τραμπ, της πρώτης κυρίας Μελάνιας, θα εκφραστούν στο βήμα τέσσερα παιδιά του, ο Ντόναλντ ο νεότερος, ο Έρικ, η Τίφανι και η Ιβάνκα.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποδεχθεί τυπικά, για δεύτερη φορά, το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων μεθαύριο Πέμπτη, εκφωνώντας ομιλία σε έναν από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

Σημειώνεται ότι οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα ταχυδρομικές θυρίδες ως μια βολική και αξιόπιστη επιλογή ψήφου σε περίπτωση που δεν εμπιστεύονται τα ψηφοδέλτια τους στην Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Το θέμα είναι πως οι Δημοκρατικοί αποδέχτηκαν επί της ουσίας την θέση Τραμπ ενώ η θέση αυτή δικαιώνεται και από τις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας του 2016 όπου υπάρχει και νομικό προηγούμενο από επανάληψη των εκλογών καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε πως υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χάιντς Φίσερ βάσει του συντάγματος δεν μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, ο υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και δεύτερος ήταν ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, από τους Πράσινους της Αυστρίας, κατερχόμενος ως ανεξάρτητος.

Ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο (Χόφερ και φαν ντερ Μπέλεν) διεξήχθη τον Μάιο. Ήταν η πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας υποψήφιος δεν υποστηρίχτηκε είτε από το Λαϊκό Κόμμα ή από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Στον τελικό γύρο ο φαν ντερ Μπέλεν επικράτησε του Χόφερ στις 23 Μαΐου 2016, έπειτα από την καταμέτρηση και των επιστολικών ψηφοδελτίων.

Την 1η Ιουλίου τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας ακυρώθηκαν έπειτα από την πρόωρη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων (γύρω στις 700.000), με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί τελικά ότι ο υποψήφιος των Πρασίνων επικράτησε με οριακή διαφορά 30.863 ψήφων.

Εκτός από την πρόωρη καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, το Κόμμα της Ελευθερίας κατήγγειλε στην προσφυγή του προς το Συνταγματικό Δικαστήριο ότι απουσίαζαν αρκετά μέλη από τις εφορευτικές επιτροπές και ότι η καταμέτρηση έγινε σε πολλές περιπτώσεις από μη εξουσιοδοτημένα μέλη.

Ο επαναληπτικός δεύτερος γύρος ορίστηκε να διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου 2016.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2016 διεξήχθη ο επαναληπτικός δεύτερος γύρος, στον οποίο επικράτησε ο φαν ντερ Μπέλεν

loading...