Να με συγχωράτε, κ. Χαρδαλιά και κύριοι μετεωρολόγοι, αλλά αυτή δεν είναι σοβαρή εικόνα.

“Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη από την ΕΜΥ” είπε χθες ο Ν. Χαρδαλιάς, δικαιολογώντας το ότι δεν σήμανε έγκαιρα ο συναγερμός στην Εύβοια.
Και απαντάνε σήμερα οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου ότι ο Χαρδαλιάς λέει ψέμματα και οι προβλέψεις τους ήταν σωστές.
Να με συγχωράτε, κ. Χαρδαλιά και κύριοι μετεωρολόγοι, αλλά αυτή δεν είναι σοβαρή εικόνα.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ΕΜΥ, ασφαλώς υπάρχει θέμα με τις προβλέψεις της. Να θυμίσω πως, αρθρογραφώντας από εδώ αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι, είχα επισημάνει πως και τότε η ΕΜΥ απέτυχε να προειδοποιήσει έγκαιρα για τους θυελλώδεις ανέμους στη ΝΑ Αττική. Είχε μιλήσει για “ισχυρούς”, αλλά όχι “θυελλώδεις” ανέμους. Προφανώς, λοιπόν, απέτυχε και τότε να προβλέψει την έκταση του φυσικού φαινομένου, που θα γιγάντωνε μέσα σε λίγα λεπτά την πυρκαγιά.
Ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας:Το ζήτημα με την ΕΜΥ και τις αποτυχημένες της προβλέψεις διαχρονικά είναι υπαρκτό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Πρέπει, επιτέλους, να λειτουργήσει ως μια σύγχρονη μετεωρολογική υπηρεσία δυτικού τύπου. Δεν ξέρω τι φταίει, αλλά κάτι φταίει. Και, όταν από τις προβλέψεις της εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές, δικαιολογίες δεν υπάρχουν.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τον κ. Χαρδαλιά και ασχέτως των ευθυνών της ΕΜΥ, ήταν μικροπρεπές αυτό που έπραξε. Θύμισε, ειλικρινά, αντίδραση Ζαίων. Και λυπάμαι για αυτό. Ο υπεύθυνος πολιτικός άντρας αναλαμβάνει την αντικειμενική ευθύνη για το λάθος ή την αμέλεια και μετά, εσωτερικά, φροντίζει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Αν, όντως, φταίει η ΕΜΥ, να φροντίσουν στην Κυβέρνηση να κόψουν κεφάλια και να την αναδομήσουν ως σοβαρή επιστημονική υπηρεσία.
Το να πετάνε, όμως, το μπαλάκι και να λένε δημοσίως “δεν φταίμε εμείς, αλλά η ΕΜΥ”, δεν απέχει και πολύ από την αποστροφή της Δούρου “μου έκατσε η στραβή στη βάρδια”.
Κ. Χαρδαλιά, σας παρακαλούμε να μη παρασύρεστε και να μη γίνεστε Ζαίος. Έχετε αποδείξει ότι είστε πολύ πιο σοβαρός …

loading...