Η Ρωσία συνεχίζει να παρεμβαίνει στις Αμερικανικές εκλογές για να προσπαθήσει να βοηθήσει τον Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ

Ωστόσο, μια νέα εκτίμηση λέει ότι η Κίνα θα προτιμούσε να δει τον πρόεδρο να νικήσει, αν και δεν είναι σαφές ότι το Πεκίνο κάνει πολλά να αναμειχθεί στην εκστρατεία του 2020 για να βοηθήσει τον Joseph R. Biden Jr.

Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ την περασμένη εβδομάδα στο Γουίλμινγκτον, Ντελ. Μια νέα εκτίμηση πληροφοριών ανέφερε ότι η Ρωσία συνεχίζει να παρεμβαίνει στις εκλογές για λογαριασμό του Προέδρου Τραμπ, ενώ η Κίνα προτιμά τον κ. Μπάιντεν.

Με Τζούλιαν Ε. Μπαρνς
7 Αυγούστου 2020

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Η Ρωσία χρησιμοποιεί μια σειρά τεχνικών για να υποτιμήσει τον Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ, Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφοριών ανέφεραν την Παρασκευή στην πρώτη δημόσια εκτίμησή τους ότι η Μόσχα συνεχίζει να προσπαθεί να παρέμβει στην εκστρατεία του 2020 για να βοηθήσει τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα προτίμησε να ηττηθεί ο κ. Τραμπ το Νοέμβριο και ζυγίζει εάν θα κάνει πιο επιθετική δράση στις εκλογές.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι που ενημέρωσαν για τις πληροφορίες δήλωσαν ότι η Ρωσία ήταν η πιο απειλή και πιο άμεση. Ενώ η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει επιρροή στην αμερικανική πολιτική, οι ηγέτες της δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να μπουν απευθείας στον προεδρικό διαγωνισμό, όσο κι αν τους αρέσει ο Τραμπ, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Η αξιολόγηση, που περιλαμβάνεται σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε από τον William R. Evanina, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας, υποδηλώνει ότι η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών προχωρούσε προσεκτικά, αντανακλώντας την πολιτική θερμότητα που δημιουργήθηκε από προηγούμενα ευρήματα.

Ο Λευκός Οίκος έχει αντιταχθεί στο παρελθόν σε συμπεράσματα ότι η Μόσχα εργάζεται για να βοηθήσει τον κ. Τραμπ και οι Δημοκρατικοί στο Κάπιτολ Χιλ έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είναι αρκετά ξεκάθαρες για την προτίμηση της Ρωσίας για αυτόν και ότι οι υπηρεσίες εισάγουν την Κίνα αντι-Trump στάση για να εξισορροπήσει τις κλίμακες.

Η αξιολόγηση φάνηκε να κάνει διάκριση ανάμεσα σε αυτό που αποκαλούσε το «φάσμα μέτρων» που χρησιμοποίησε η Μόσχα για να επηρεάσει τις εκλογές και το συμπέρασμα ότι η Κίνα προτιμά να ηττηθεί ο κ. Τραμπ.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που προέρχονται από δυνάμεις υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία για να βλάψουν τον κ. Μπάιντεν και τα πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο που «επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν την υποψηφιότητα του Προέδρου Τραμπ στα κοινωνικά μέσα και τη ρωσική τηλεόραση».

Η Κίνα, ανέφερε, έχει μέχρι στιγμής σηματοδοτήσει τη θέση της κυρίως μέσω της αυξημένης δημόσιας κριτικής για τη σκληρή γραμμή της κυβέρνησης για την Κίνα σε διάφορα μέτωπα.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε για τις πληροφορίες είπε ότι ήταν λάθος να εξισωθούν οι δύο χώρες. Η Ρωσία, δήλωσε ο αξιωματούχος, είναι ανεμοστρόβιλος, ικανή να προκαλέσει ζημιά στην αμερικανική δημοκρατία τώρα. Η Κίνα μοιάζει περισσότερο με την κλιματική αλλαγή, είπε ο αξιωματούχος: Η απειλή είναι πραγματική και σοβαρή, αλλά πιο μακροπρόθεσμη.

Οι δημοκρατικοί νομοθέτες έκαναν το ίδιο σημείο σχετικά με την έκθεση, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι το Ιράν επιδιώκει «να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς των ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Τραμπ και να διαιρέσει τη χώρα» πριν από τις γενικές εκλογές.

«Δυστυχώς, η σημερινή δήλωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τρεις παράγοντες διαφορετικής πρόθεσης και ικανότητας ως ίσες απειλές για τις δημοκρατικές εκλογές μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Nancy Pelosi και ο εκπρόσωπος Adam B. Schiff, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών του Σώματος.

Ερωτηθείς για την έκθεση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το βράδυ της Παρασκευής στο γκολφ κλαμπ του στο Νιου Τζέρσεϋ, ο κ. Τραμπ είπε: «Το τελευταίο άτομο που θέλει να δει η Ρωσία είναι ο Ντόναλντ Τραμπ γιατί κανείς δεν ήταν πιο σκληρός από τη Ρωσία από εμένα». Είπε ότι εάν ο κ. Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία, «η Κίνα θα κατέχει τη χώρα μας».

Οι βοηθοί και οι σύμμαχοι του κ. Μπάιντεν επιτέθηκαν στον κ. Τραμπ, λέγοντας ότι είχε επανειλημμένα παραταθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν σχετικά με το αν η Ρωσία παρενέβη για να τον βοηθήσει το 2016 και ότι είχε κηρυχθεί από το Σώμα επειδή προσπάθησε να πιέσει την Ουκρανία να βοηθήσει έχασε τον κ. Μπάιντεν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προσκαλέσει δημοσίως και επανειλημμένα, ενθαρρύνει και μάλιστα προσπάθησε να εξαναγκάσει ξένες παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε ο Τόνι Μπλίκεν, ανώτερος σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου.

Εικόνα Τραμπ υποστηρικτές στο Οχάιο την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του προέδρου σε εργοστάσιο στο Κλάιντ.Πίστωση…Άννα Moneymaker για τους New York Times

Δεν είναι σαφές πόσο κάνει η Κίνα για να παρεμβαίνει άμεσα στις προεδρικές εκλογές. Οι αξιωματούχοι των πληροφοριών έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο τις τελευταίες ημέρες ότι μεγάλο μέρος της εστίασης του Πεκίνου είναι στους κρατικούς και τοπικούς αγώνες. Ωστόσο, η δήλωση του κ. Evanina την Παρασκευή έδειξε ότι η Κίνα ζυγίζει μια αυξημένη προσπάθεια.

«Παρόλο που η Κίνα θα συνεχίσει να σταθμίζει τους κινδύνους και τα οφέλη της επιθετικής δράσης, η δημόσια ρητορεία της κατά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει όλο και πιο επικριτική για την απάντηση της τρέχουσας διοίκησης Covid-19, το κλείσιμο του προξενείου της Κίνας στο Χιούστον και δράσεις σε άλλα θέματα», δήλωσε ο κ. Είπε η Ευανίνα.

Ο κ. Evanina επεσήμανε τις αυξανόμενες εντάσεις για εδαφικούς ισχυρισμούς στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, την εφαρμογή TikTok και άλλα θέματα. Η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους, προσπάθησε επίσης να συλλέξει πληροφορίες για τις προεδρικές εκστρατείες, όπως και σε προηγούμενους διαγωνισμούς.

Η απελευθέρωση την Παρασκευή ήταν σύντομη για συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η κοινότητα των πληροφοριών προτίθεται να προσπαθήσει να προστατεύσει τις πηγές πληροφοριών της, δήλωσε ο γερουσιαστής Angus King, ανεξάρτητος Μαίην που συνομιλεί με τους Δημοκρατικούς.

«Ο σκηνοθέτης έχει ουσιαστικά ενημερώσει τον αμερικανικό λαό ότι η Ρωσία, ιδίως η Κίνα και το Ιράν, θα προσπαθήσουν να αναμιχθούν σε αυτές τις εκλογές και να υπονομεύσουν το δημοκρατικό μας σύστημα», δήλωσε ο κ. Κινγκ, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας .

Αξιωματούχοι πληροφοριών ανέφεραν ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν πολιτικές κριτικές κατά την κυκλοφορία πληροφοριών σχετικά με τις εκλογές. Ένας αξιωματούχος του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών δήλωσε ότι ο στόχος δεν ήταν να ταξινομηθούν οι απειλές κατάταξης και ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν αποτελούν κίνδυνο για τις εκλογές.

Παλεύοντας για τις αναφορές πληροφοριών, ο αξιωματούχος είπε, ωφελεί μόνο τους αντιπάλους που προσπαθούν να σπείρουν διχασμούς.

Ενώ τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα έχουν προτίμηση, οι εκστρατείες επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας είναι πολύ διαφορετικές, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Εκτός από λίγα διάσπαρτα παραδείγματα, είναι δύσκολο να βρεθούν πολλά στοιχεία για την εντατικοποίηση των προσπαθειών κινεζικής επιρροής που θα μπορούσαν να έχουν εθνικό αποτέλεσμα.

Πολλά από αυτά που κάνει η Κίνα σήμερα ισοδυναμεί με τη χρήση της οικονομικής της δύναμης για να επηρεάσει την τοπική πολιτική, ανέφεραν αξιωματούχοι. Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί επίσης διάφορα μέσα για να προωθήσει διάφορες πολιτικές διοίκησης του Trump, συμπεριλαμβανομένων των τιμολογίων και των απαγορεύσεων στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας, αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν είναι συγκεκαλυμμένες και δεν είναι σαφές εάν θα είχαν επιπτώσεις στην προεδρική πολιτική.

Η Ρωσία, αλλά όχι η Κίνα, προσπαθεί να “επηρεάσει ενεργά” το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε σχετικά με τις υποκείμενες πληροφορίες.

«Το γεγονός ότι οι αντίπαλοι όπως η Κίνα ή το Ιράν δεν συμπαθούν τις πολιτικές ενός Αμερικανού προέδρου είναι κανονικός ναύλος», δήλωσε ο Jeremy Bash, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. «Αυτό που είναι αφύσικο, ενοχλητικό και επικίνδυνο είναι ότι ένας αντίπαλος όπως η Ρωσία προσπαθεί ενεργά να επανεκλέξει τον Τραμπ».

Η Ρωσία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει καμπάνιες επιρροής κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης ψηφοφορίας του 2018 για να προσπαθήσει να επηρεάσει την κοινή γνώμη, αλλά δεν παραβίασε με επιτυχία την υποδομή ψηφοφορίας.

Ο κ. Ευανίνα είπε ότι θα είναι δύσκολο για τις αντίπαλες χώρες να προσπαθήσουν να χειραγωγούν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, ωστόσο, οι χώρες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να παρέμβουν στη διαδικασία ψηφοφορίας ή να λάβουν μέτρα με στόχο «να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Η νέα κυκλοφορία έρχεται στα τακούνια των συνεδριάσεων που έχουν προκαλέσει ανησυχία στους νομοθέτες, ιδιαίτερα στους Δημοκρατικούς. Αυτές οι ενημερώσεις περιέγραψαν μια εντεινόμενη εκστρατεία πίεσης της Κίνας, καθώς και τις προσπάθειες της Μόσχας να χαρακτηρίσει τον κ. Μπάιντεν διεφθαρμένο.

«Πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ το 2020, τα ξένα κράτη θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κρυφά και προφανή μέτρα επιρροής στις προσπάθειές τους να επηρεάσουν τις προτιμήσεις και τις προοπτικές των ψηφοφόρων των ΗΠΑ, να αλλάξουν τις πολιτικές των ΗΠΑ, να αυξήσουν τη διαφωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στο δημοκρατική διαδικασία », δήλωσε ο κ. Ευανίνα σε δήλωση.

Η δήλωση κάλεσε τον Andriy Derkach, ένα υπέρ της Ρωσίας μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας που συμμετείχε στην ανακοίνωση πληροφοριών σχετικά με τον κ. Μπάιντεν. Αξιωματούχοι πληροφοριών ανέφεραν ότι είχε δεσμούς με τη ρωσική νοημοσύνη.

Οι αξιωματούχοι πληροφοριών ενημέρωσαν το Κογκρέσο τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με λεπτομέρειες σχετικά με τις ρωσικές προσπάθειες να καταστραφεί ο κ. Μπάιντεν ως διεφθαρμένος, ωθώντας τους ανώτερους Δημοκρατικούς να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες.

Μια επιτροπή της Γερουσίας με επικεφαλής τον γερουσιαστή Ρον Τζόνσον, Ρεπουμπλικανικό του Ουισκόνσιν, ηγήθηκε της έρευνας για τον γιο του κυρίου Μπάιντεν Χάντερ Μπάιντεν και το έργο του για το Burisma, μια ουκρανική εταιρεία ενέργειας. Ορισμένοι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι ένας μάρτυρας που η επιτροπή ζητούσε να καλέσει ήταν επιφυλακτικός ή απρόσεκτος πράκτορας της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Οι δημοκράτες ώθησαν αξιωματούχους πληροφοριών να δημοσιεύσουν περισσότερες πληροφορίες στο κοινό, υποστηρίζοντας ότι μόνο μια ευρεία αποχαρακτηρισμός των αλλοδαπών προσπαθειών παρέμβασης μπορεί να εμβολιάσει τους ψηφοφόρους ενάντια σε απόπειρες Ρωσίας, Κίνας ή άλλων χωρών να προσπαθήσουν να επηρεάσουν την ψηφοφορία.

Σε συναντήσεις στο Capitol Hill , ο κ. Evanina και άλλοι αξιωματούχοι πληροφοριών έχουν επεκτείνει τις προειδοποιήσεις τους πέρα ​​από τη Ρωσία και έχουν συμπεριλάβει και την Κίνα και το Ιράν. Φέτος, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Νοημοσύνης έβαλε τον κ. Ευανίνα υπεύθυνο για ενημερώσεις ασφαλείας στις εκλογές στο Κογκρέσο και τις εκστρατείες.

Οι μυστικές υπηρεσίες και άλλοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξήσει τις πληροφορίες τους σχετικά με τις προσπάθειες ξένης παρέμβασης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει στείλει κείμενα σε κινητά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο διαφημίζοντας μια επιβράβευση 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τους υποψήφιους χάκερ των εκλογών.

Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική ήταν η εκστρατεία της Κίνας ή οι προσπάθειες της Ρωσίας να λεηλατήσουν τον κ. Μπάιντεν ως διεφθαρμένους. Οι υπηρεσίες πληροφοριών επικεντρώνουν το έργο τους στις προθέσεις των ξένων κυβερνήσεων και αποφεύγουν να εκτιμήσουν εάν αυτές οι προσπάθειες είχαν αντίκτυπο στους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Capitol Hill στην απελευθέρωση της αξιολόγησης ήταν θετικές. Μια κοινή δήλωση των Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών ηγετών της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας το επαίνεσε και ζήτησε από τους συναδέλφους να μην πολιτικοποιήσουν τη δήλωση του κ. Evanina.

Ο γερουσιαστής Marco Rubio της Φλόριντα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, και ο γερουσιαστής Mark Warner της Βιρτζίνια, αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Δημοκρατίας, δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι ο κ. Evanina θα συνεχίσει να παρέχει περισσότερες πληροφορίες στο κοινό. Αλλά τον επαίνεσαν για την απάντηση σε κλήσεις για περισσότερες πληροφορίες.

“Η δήλωση της Evanina επισημαίνει ορισμένες από τις σοβαρές και συνεχιζόμενες απειλές για τις εκλογές μας από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν”, ανέφερε η κοινή δήλωση των δύο ανδρών. «Όλοι – από το ψηφοφόρο, τοπικοί αξιωματούχοι και μέλη του Κογκρέσου – πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις απειλές.”

loading...