Ποιά Ελληνικά Μαχητικά (Ο Φονέας Του Τουρκικού Ναυτικού) Σκουριάζουν Ξεχασμένα Σε Κάποιες Αποθήκες;

Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται τα παροπλισμένα Ελληνικά Mirage F-1CG, σε ποιά αποθήκη σκουριάζουν,έγιναν παλιοσίδερα,η πουλήθηκαν; Αν,λέω αν,υπάρχουν κάπου και σώζονται, τότε το Τουρκικό Ναυτικό την έχει πατήσει εις τριπλούν! Μα θα μου πείτε, έχουμε τα Μirage 2000EG και 2005, τι να τα κάνουμε τα παλιο Mirage F-1CG;

Αυτά τα παλιο Mirage F-1CG, στον Πόλεμο των Νησιών Φώκλαντ το 1982,είχε αναμφισβήτητα πρωταγωνιστικό ρόλο, και μαζί με τα βλήματα AM39 EXOCET απεδείχθησαν αρκετά για να σκορπίσουν τον τρόμο στη Βρετανική αρμάδα που στάλθηκε, έχοντας ως αποστολή την ανακατάληψη των Νησιών. Την ίδια πικρή γεύση ένιωσε  και η Αμερικανική Φρεγάτας USS Stark (κλάσης O.H.Perry) τη νύχτα της 17ης Μαΐου 1987 όταν δέχτηκε επίθεση από ιρακινό Mirage F1EQ!

Γι Αυτό σίγουρα κανένα μας δέν θα χαλάσει σε μια ενδεχόμενη Πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία, μια επανεμφάνιση των Mirage F-1CG, μειώνοντας το χάσμα 3 Τουρκικά έναντι 1ος Ελληνικού Μαχητικού, και δίνοντας την δυνατότητα στα Μirage 2000EG και 2005, να ασχοληθούν και με άλλες αποστολές, εκτός την Βύθιση του Τουρκικού Στόλου, που θα αναλάβουν αυτην την δουλειά τα Mirage F-1CG!

Η πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας απέκτησε 40 Mirage F-1CG τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Τα αεροσκάφη αυτά εντάχθηκαν στη δύναμη της 342 ΜΠΚ και της 334 ΜΠΚ (Μοίρα Παντός Καιρού). Στην μακρόχρονη παραμονή τους στους ουρανούς της Ελλάδας (επί 28 χρόνια) αντιμετώπισαν με μεγάλη επιτυχία τους αντίπαλους. Το Mirage F1CG παρέμενε ενεργό μέχρι και το 2003 οπότε και αποσύρθηκε από τις μοίρες. Λίγες ημέρες μετά την τελετή απόσυρσης στην Τανάγρα, πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι και τα 24 αεροσκάφη του τύπου επρόκειτο να πουληθούν, χωρίς να δώσουν καμία περαιτέρω διευκρίνιση η λεπτομέρεια ποια χώρα θα τα αγόραζε και σε ποια τιμή;

Το θέμα είναι τώρα, εάν υπάρχουν σε τι κατάστασει είναι, εάν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν,και με ποιο κόστος, π χ ανταλλακτικά-αναβάθμιση,δηλαδή τρέχα γύρευε!Άξιο απορίας παραμένει με τι σκεφτικό παροπλίσαμε τα Mirage F-1CG, και κρατήσαμε για χρόνια σε εν ενεργεία τα Μαχητικά F-5 Freedom Fighter, F-4E Phantom II, TA-7C Corsair II.

Άρθρο Σπύρος Πρίφτης      email: [email protected]

https://priftisnews.blogspot.com

loading...