Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΜΥΑΛΩΝ (ΜΜΕ) ΓΕΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ “ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ”

H ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ 










Του Αρχιμ. Μιχαήλ Κανέλου, Προϊσταμένου Ι.Ν. Αγίου Τρύφωνος Γλυφάδας, Δ/ρος Επικοινωνιακής Θεολογίας ΕΚΠΑ στο Arxon.

Η πληθώρα των ΜΜΕ στην εποχή μας δίνουν τη δυνατότητα να παρέχεται πολύ γρήγορα η πληροφόρηση στο λαό . Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, οι εφημερίδες, το ιντερνέτ και τα περιοδικά, καλύπτουν ευρύτατο φάσμα ενημέρωσης.

Με την ποικιλόμορφη πληροφόρηση, τη διαφήμιση ή την προπαγάνδα διαμορφώνεται αντίστοιχη κοινή γνώμη. Ιδιαίτερη, βέβαια, επίδραση στην αποκρυστάλλωσή της ασκεί η τηλεόραση, που με τον ήχο και την εικόνα μαγεύει τους τηλεθεατές, τους επηρεάζει και τους προδιαθέτει θετικά ή αρνητικά για πρόσωπα, γεγονότα ή καταστάσεις.

Η επιρροή αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο άνθρωπος λειτουργεί ως παθητικός δέκτης μηνυμάτων και επομένως δε «συνδιαλέγεται», μπορεί να κάνει την κοινή γνώμη ένα κατασκευασμένο προϊόν της θέλησης των κέντρων εξουσίας και λήψης αποφάσεων που ελέγχουν αυτά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για μια στρατηγική με επιμέρους τακτικές μπροστά στην διαφαινόμενη άσχημη τροπή των πραγμάτων τις τελευταίες ημέρες.

 Σύμφωνα με την στρατηγική αυτή, ρίπτεται ο σπόρος του φόβου και της ενδεχόμενης όποιας αλλαγής και πάλι στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά σε πλαισιωμένες αναφορές και μιντιακές παρουσιάσεις στοιχεία τα οποία επανεμφανίζονται ενισχυμένα.

Φαίνεται πως είναι φορές που η ιστορία επαναλαμβάνεται δίχως καθησυχαστικά στοιχεία φάρσας.

Έτσι λοιπόν όταν εξαγγελθούν σιγά σιγά από τον εντολοδόχο στρατό (των ΜΜΕ) της διασποράς του φόβου ακόμα περισσότερα μέτρα για αλλαγές και συνήθειες στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων αυτά θα γίνουν ενδόμυχα αποδεκτά λόγο εθισμού. Όπως ακριβώς ο Μιθριδάτης που έπινε με δόσεις το δηλητήριο για να εθιστεί.

Ένας από τους τρόπους για να περάσει το μήνυμα είναι η δημιουργία της αίσθησης ότι ο διάλογος που διεξάγεται από τους ειδικούς της νομιμοποίησης, αυτούς που εργάζονται για να προσδώσουν νομιμότητα στις πράξεις της όποιας εξουσίας, αυτόματα καθίστανται φορείς του συστήματος της προπαγάνδας και έτσι την πιστεύουν και οι ίδιοι αφού αποφασίζουν να συμβιβαστούν παραμένοντας ασφαλώς υπάκουοι, υποτακτικοί και πειθαρχημένοι.

Έτσι ο προπαγανδιστικός λόγος και ρόλος των μέσων ενημέρωσης αποκτά ένα είδος θεσμικού στόχου και αυτός είναι η δημιουργία του συστήματος της πειθούς, το οποίο θα διασφαλίσει τον αποτελεσματικό σχεδιασμό της συναίνεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...